Facebook Pixel

ΟδηγοΣ ΠοληΣ

Νέος Oδηγός Στην Ηλιούπολη: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Νέος Oδηγός Στην Ηλιούπολη: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις

Για πολλούς η Ηλιούπολη είναι ένας λαβύρινθος με 33 πλατείες, ενώ για τους κατοίκους που μένουν χρόνια και γνωρίζουν κάθε στενό και δρομάκι, είναι η ιδανική περιοχή που μπορείς  να μεταφερθείς στο σημείο που θέλεις, ξεγλιστρώντας από την οποιαδήποτε κίνηση αρκεί να ξέρεις τον τρόπο. Αυτό που σίγουρα είναι μια πολύπλοκη υπόθεση είτε για τους μόνιμους κατοίκους είτε για τους περαστικούς, είναι το να είσαι νέος οδηγός στην Ηλιούπολη.

Στην πλειοψηφία των πλατειών στην Αθήνα, έχει προτεραιότητα αυτός που μπαίνει από δεξιά, ενώ στην Ηλιούπολη στην πλειοψηφία των πλατειών προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται μέσα στον κυκλικό κόμβο. Παραδειγματικά όταν ένα όχημα κατεβαίνει από Ελευθέριου Βενιζέλου προς την πλατεία της  28η Οκτωβρίου (πλατεία του Βενέτη), έχει προτεραιότητα αυτός που μπαίνει στην πλατεία όπως και αν μπει από την Πρωτόπαπα. Από την άλλη αν κάποιος μπαίνει στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου από την Πρωτόπαπα. Αν το όχημα συνεχίσει να κατεβαίνει προς την Εθνικής Αντιστάσεως(κεντρική πλατεία) θα βρεθεί μπροστά σε Stop και προτεραιότητα θα έχουν όσοι κινούνται μέσα στον κυκλικό κόμβο. Αυτή η ιδιαιτερότητα της Ηλιούπολης μπορεί να ακολουθεί τα πρότυπα του εξωτερικού, αλλά δεν παύει να είναι κόντρα στις οδηγίες που μαθαίνει ένας νέος οδηγός που μόλις έδωσε τις εξετάσεις του και πήρε το δίπλωμα του και είναι βέβαιο ότι θα του δημιουργήσει μια σύγχυση κατά τη διάρκεια της οδήγησης του.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος οδηγός στην Ηλιούπολη είναι η απροειδοποίητη αλλαγή σημάτων οδικής κυκλοφορίας σε διάφορους δρόμους που μονοδρομούνται, χωρίς κάποια ειδοποίηση με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζει τους οδηγούς ανεξάρτητα από τα χρόνια τους στο τιμόνι.

Ποιος όμως θεωρείται νέος οδηγός;

Ανάλογα με τις ασφαλιστικές εταιρείες αν είσαι κάτω από 23 ή 25 ετών ή έχεις το δίπλωμα σου λιγότερο από 1 χρόνο, τότε θεωρείσαι νέος οδηγός. Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια αυτοκινήτου για νέο οδηγό. Πρόκειται για την ηλικία του και την ημερομηνία που εκδόθηκε το δίπλωμα οδήγησης. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές γιατί οι νέοι οδηγοί πληρώνουν το λεγόμενο επασφάλιστρο. Μόλις γίνεις 23 ή 25 (ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία) ή περάσει 1 χρόνος από τότε που έβγαλες το δίπλωμα οδήγησης, θα σταματήσεις να πληρώνεις το επασφάλιστρο. 

Τι είναι το επασφάλιστρο και ποιος πρέπει να το πληρώσει;

Το επασφάλιστρο είναι το επιπλέον ποσό που πρέπει να πληρώσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που ανήκεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Το επασφάλιστρο είναι στην ουσία μια αύξηση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης και προσωπικών ζημιών κατά 30%. Το επασφάλιστρο θα το πληρώσεις αν ισχύει για σένα έστω και 1 από τα παρακάτω κριτήρια: 

  • Ηλικία μικρότερη από 23 ετών
  • Δίπλωμα οδήγησης λιγότερο από 1 χρόνο
  • Δίπλωμα που έχει εκδοθεί εκτός Ελλάδας
  • Έχεις εμπλακεί σε περισσότερα από 2 ατυχήματα μέσα σε 1 χρόνο
  • Οδηγεί το αυτοκίνητο σου οδηγός μεγαλύτερος από 70 ετών
  • Το αυτοκίνητο έχει κοτσαδόρο και δεν το έχεις δηλώσει στην ασφαλιστική

Οι ασφαλιστικές αυξάνουν τα ασφάλιστρα όταν ασφαλίζουν νέο οδηγό. Θεωρούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ένας νέος οδηγός να εμπλακεί σε ατύχημα, σε σχέση με έναν έμπειρο οδηγό. Αυτό το αυξημένο ποσό είναι το επασφάλιστρο. Ως νέος οδηγός, πρέπει να ψάξεις πολύ καλά την ασφαλιστική αγορά πριν επιλέξεις την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου για σένα. Στο Pricefox μπορείς να συγκρίνεις προσφορές με κριτήρια που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τα ασφάλιστρα όσο και το επασφάλιστρο και να βρεις τις πιο συμφέρουσες προσφορές για ασφάλεια αυτοκινήτου είτε είσαι νέος οδηγός είτε αποκτήσεις εμπειρία.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

ΕτικέτεςΚαθημερινά
Ένα σχόλιο στο άρθρο “Νέος Oδηγός Στην Ηλιούπολη: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις
  1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ λέει:

    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι στην Ηλιούπολη ακολουθείται το Ευρωπαϊκό πρότυπο. Το πρόβλημα, το οποίο μάλιστα δημιουργεί και τη μεγαλύτερη σύγχυση, είναι ότι άλλες πλατείες ακολουθούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο και άλλες το Ελληνικό, με αποτέλεσμα κινούμενος κάποιος μέσα στην Ηλιούπολη, μπορεί να συναντήσει και τις δύο περιπτώσεις. Εκεί να δείτε μπλέξιμο. Ας αποφασίσουν τουλάχιστον πιο πρότυπο θέλουν να εφαρμόσουν και ας το κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ