Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Οι Μετεκλογικοί Συσχετισμοί Στην Ηλιούπολη – Τα Σενάρια Και Οι Αριθμοί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Newsroom

Οι Μετεκλογικοί Συσχετισμοί Στην Ηλιούπολη – Τα Σενάρια Και Οι Αριθμοί

Λίγα εικοσιτρετράωρα απομένουν για την εκλογική μάχη που θα κρίνει τον επόμενο Δήμαρχο Ηλιούπολης και τα επιτελεία των παρατάξεων βρίσκονται σε πυρετώδεις ετοιμασίες.

Η κάλπη της 26ης Ιουνίου ανέδειξε τους νέους δημοτικούς συμβούλους στην Ηλιούπολη, με τους συσχετισμούς να είναι εύθραυστοι, καθώς καμία παράταξη δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη “Αυτοδυναμία” (21 δημοτικούς συμβούλους).

Τι θα γίνει ,ωστόσο, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο; Ποια θα είναι η σύνθεση της νέας δημοτικής αρχής; Ποια είναι τα “σενάρια” κυβερνησιμότητας του Δήμου;

Το ilioupolinews παρουσιάζει τα σενάρια, μέσα από την ανάλυση των αριθμών.

Σενάριο 1ο: Νίκη Βασίλη Βαλασόπουλου

Η περίπτωση της νίκης του Βασίλη Βαλασόπουλου, θα πρέπει να αναζητηθούν 8 δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μαζί με τους 13 που εξέλεξε η παράταξη “Πρώτα Η Ηλιούπολη”, θα βοηθήσουν να σχηματιστεί η απαραίτητη ελάχιστη πλειοψηφία (21 δημοτικοί σύμβουλοι).

Ο νυν Δήμαρχος χρειάζεται την προγραμματική συνεργασία μίας παράταξης μεταξύ της 3ης και 4ης θέσης καθώς και 3 ή 4 επιμέρους δημοτικους συμβούλους, αποσπασματικά, από άλλες παρατάξεις οι οποίοι θα στηρίζουν κρίσιμα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο (πχ. ηλεκτροφωτισμός). Ήδη υπάρχουν σημάδια για πιθανές συνεργασίες από παρατάξεις που στο παρελθόν έχουν στηρίξει κρίσιμες αποφάσεις για την πόλη, ενώ θεωρείται απίθανη η συνεργασία με την παράταξη του Γ. Χατζηδάκη, καθώς οι αλληλοκατηγορίες έχουν φτάσει στο ζενίθ, με τον ίδιο τον κ. Βαλασόπουλο να αποκλείει πιθανή συνεργασία με την παράταξη “ΗλιουπΌλοι Μαζί”.

Σενάριο 2ο: Νίκη Γιώργου Χατζηδάκη

Σε περίπτωση επικράτησης του Γ. Χατζηδάκη, τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Η παράταξη “ΗλιουπΌλοι Μαζί” κέρδισε στις 26 Ιουνίου μόλις 6 έδρες, γεγονός που κάνει τον σχηματισμό διοίκησης αδύνατο, σε θεσμικό επίπεδο. Ενώ στην περίπτωση επικράτησης του Βασίλη Βαλασόπουλου μπορεί να σχηματιστεί δημοτική αρχή με 2 παρατάξεις, στην περίπτωση νίκης του Γ. Χατζηδάκη, ακόμα και αν συνασπιστούν οι 3 δημοτικές παρατάξεις που κατέλαβαν την 2η, 3η και 4η θέση, δεν καταφέρνουν να σχηματίσουν πλειοψηφία, καθώς θα συγκεντρώνουν 17 έδρες. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στήριξης από τους “Συνεργούς”, οι οποίοι ανακοίνωσαν ανοιχτά πως σκεφτόντουσαν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξουν την υποψηφιότητα Χατζηδάκη, και άρα υπάρχει έρεισμα στο εσωτερικό της νέας δημοτικής παράταξης.

Πιθανή συνεργασία με την παράταξη του νυν Δημάρχου θεωρείται απίθανη, σενάριο που έχει αποκλείσει άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ilioupolinews.gr.

Με απλά λόγια, ο Γ. Χατζηδάκης, σε θεσμικό επίπεδο, χρειάζεται προγραμματική συνεργασία με τους Τάσο Ευσταθίου (Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά) και Χρήστο Κοκοτίνη (ΗΛΙΟΥ-Πόλις), κάτι που θεωρείται ανέφικτο, καθώς οι δύο τελευταίοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα).

Τι Στάση Τηρούν Οι Παρατάξεις Για Τον Β’ Γύρο

Το σύνολο των παρατάξεων που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ουδετερότητα, προτρέποντας τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Πρόκειται για μια αινιγματική στάση, που αφενός δεν δίνει λευκή επιταγή για τον 2ο γύρο σε καμία από τις δύο δυνάμεις που θα αναμετρηθούν, αλλά που αφήνει ταυτόχρονα και όλα τα σενάρια ανοιχτά σε επίπεδο μετεκλογικών συνεργασιών.

Στον αντίποδα, η λαϊκή συσπείρωση παρότρυνε τους ψηφόφορυς της να ψηφίσουν άκυρο και λευκό, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

Κλειδί Η Στάση Αραμπατζή

Οι νεοεκλεγής στο δημοτικό συμβούλιο επικεφαλής της παράταξης “Η Πόλη Που θέλω” αναμένεται να είναι το κλειδί για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο κ. Αραμπατζής διατηρεί μετριοπαθές προφίλ, ενώ το πρόγραμμά του έχει αποδείξει πως περιέχει θέσεις που μπορούν να ταυτιστούν με αυτές των 2 πρώτων παρατάξεων, σε πολλά σημεία. Η στάση του λοιπόν αναμένεται καθοριστική για την επόμενη ημέρα στα δημοτικά πράγματα της Ηλιούπολης.

Συνοψίζοντας: Ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει -αριθμητικά- σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει διοίκηση που να μπορεί να διοικήσει τον Δήμο χωρίς μακρές διαβουλεύσεις. Σε θεσμικό επίπεδο, ο το έργο του Γ. Χατζηδάκη είναι σαφώς δυσκολότερο, καθώς θα απαιτηθούν μακρές διαπραγματευτικές διαδικασίες για να σχηματιστεί πλειοψηφία και άρα διοίκηση.

Όλα τα παραπάνω σενάρια, βέβαια, ισχύουν υπό την αίρεση πως οι παρατάξεις θα διατηρήσουν το σχήμα και τη δομή τους μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκατέρωθεν για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ