Facebook Pixel

Δημοτικα

Ηλιούπολη: Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης Κατά Της Δημοτικής Αρχής Για Τον Οδοφωτισμό – Αναλυτικό Ρεπορτάζ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ηλιούπολη: Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης Κατά Της Δημοτικής Αρχής Για Τον Οδοφωτισμό – Αναλυτικό Ρεπορτάζ

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Ηλιούπολη «σημαδεύτηκε» από έντονη αντιπαράθεση, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε διαμαρτυρόμενη και καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις από τη μεριά της δημοτικής αρχής.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με τη δημοτική αρχή να φέρνει προς συζήτηση μια νέα μελέτη για το μοντέλο χρηματοδότησης του έργου. Σε αντίθεση με την προηγούμενη μελέτη που είχε εισηγηθεί πριν περίπου 1,5 χρόνο και η οποία κόστιζε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ (Σύμβαση Ενεργίακης Απόδοσης), η νέα μελέτη που έφερε για συζήτηση η διοίκηση του Δήμου ανερχόταν στα 4 εκατομμύρια, γεγονός που προκάλεσε απορίες, αλλά και αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Τη νέα μελέτη παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ», η οποία είχε αναλάβει την εκπόνησή της. Η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει και την εκπόνηση μιας συγκριτικής μελέτης το 2022, η οποία παρουσίαζε το προηγούμενο μοντέλο των 10 εκατομμυρίων , ως το πλέον συμφέρον για τον Δήμο.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, όπως είχε γραφτεί και στην πρόσκληση της συνεδρίασης, ωστόσο στο τέλος της συζήτησης ο αντιδήμαρχος κ. Στασινόπουλος ζήτησε ψηφοφορία σχετικά με την έγκριση σκοπιμότητας της μελέτης. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, με τους δημοτικούς συμβούλους να καταγγέλλουν πως δεν είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο ψηφοφορίας, ενώ παράλληλα υπήρχαν μομφές περί «μεθόδευσης», με το επιχείρημα πως η ψηφοφορία θα πραγματοποιούνταν λίγα λεπτά πριν τη 1 τα ξημερώματα και ενώ απουσίαζαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε, εν μέσω αντιδράσεων ενώ η σκοπιμότητα της μελέτης εγκρίθηκε επί το 16 παρόντων δημοτικών συμβούλων που παρέμειναν στην αίθουσα και οι οποίοι πρόσκειται στην παράταξη του Δημάρχου.

Τι Αναφέρουν Στελέχη Της Δημοτικής Αρχής

Η διοίκηση του Δήμου κάνει λόγο για μια εξαιρετικά συμφέρουσα οικονομική πρόταση, η οποία διασφαλίζει τα οικονομικά του Δήμου. Σε επίπεδο διαδικασιών, ο κ. Στασινόπουλος τονίζει πως η δημοτική αρχή είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει ψηφοφορία για τη σκοπιμότητα της μελέτης, επικαλούμενος παρόμοια περιστατικά σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, ενώ διεμήνυσε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται από τον κανονισμό. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος αντέδρασε έντονα στην αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας τους για «αντιδημοκρατικές τακτικές» καθώς όπως ανέφερε από μικροφώνου, αποχώρησαν επειδή γνώριζαν πως δεν μπορούν να κερδίσουν στην ψηφοφορία.

Ο Δήμαρχος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρότι η αρμοδιότητα της σχετικής απόφασης ανήκει στην Οικονομική Επιτροπή, για λόγους διαφάνειας και δημοκρατικής ευαισθησίας και μόνον, η Δημοτική Αρχή εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί έστω και συμβολικά, με την αναγνώριση της ανάγκης για άμεση επίλυση του προβλήματος».

Πρώτα Η Ηλιούπολη: «Η Ηλιούπολη Στο «Σκοτάδι» Εξαιτίας Των Υπόγειων Διεργασιών Του Δημάρχου

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει τον Δήμαρχο για την επιλογή του να φέρει νέα μελέτη για τον οδοφωτισμό δύο μήνες πριν τις εκλογές, ενώ καταγγέλει δημόσια την τακτική της δημοτικής αρχής για ψηφοφορία τα μεσάνυχτα τηξς Παρασκευής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Σε λίγο καιρό, η πρόταση για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης από 8.000.000 ευρώ ξαφνικά χωρίς να μας πει το πως ο κος Δήμαρχος έπεσε στα 4.000.000 ευρώ με αριθμούς που εξόργισαν όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αφού δεν εδράζονται πουθενά. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!».

Η παράταξη του Στάθη Ψυρρόπουλου, μάλιστα, δεσμεύεται πως -εφόσον εκλεγεί στη διοίκηση- το έργο του ηλεκτροφωτισμού θα είναι το πρώτο έργο που θα φέρει προς ψήφιση στο Συμβούλιο.

Ηλιούπολη, Φωτεινή Πόλη: «Αντιδημοκρατικές Μεθοδεύσεις Της Δημοτικής Αρχής – Έφερε Νύχτα Τη Νέα Μελέτη»

Η πρώτη θεσμική αντίδραση ήρθε από την παράταξη του Δημήτρη Ευαγγέλου, η οποία με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά της δημοτικής αρχής.

«Χθες γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στα δημοκρατικά χρονικά του δημοτικού συμβουλίου, με τη διοίκηση του Δήμου να φέρνει κυριολεκτικά “νύχτα” μια πρόταση ύψους 4.086.000 ευρώ, σε ψηφοφορία, για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Μετά το στραπάτσο που έπαθε ο Δήμαρχος πριν 1 χρόνο, όταν πρότεινε αναβάθμιση του οδοφωτισμού με 10.000.000€(!!!) ξαφνικά έφερε ένα μοντέλο με πολύ πιο χαμηλό κόστος, μεθοδεύοντας την ψήφιση του τα ξημερώματα και ενώ κανείς δεν είχε ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους πως το θέμα θα μπει σε ψηφοφορία, αφού στα θέματα του Δ.Σ. αναφερόταν «παρουσίαση και συζήτηση.»

Λαϊκή Συσπείρωση: «Καλούμε Την Πρόεδρο Να Περιφρουρήσει Τη Νομιμότητα»

Η λαϊκή συσπείρωση Ηλιούπολης, με ανακοίνωση της κάλεσε την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κατερίνα Χωματά να περιφρουρήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε δε ξεχωριστά την Προέδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να περιφρουρήσει, εν τοις πράγμασι, τις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν την λειτουργεία και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου». Στην ουσία της υπόθεσης, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ αναφέρει πως «η δημοτική αρχή επιχειρήσετε παραπλανητικά και καθόλα παράτυπα, να περάσει μια νέα βερσιόν στο σίριαλ του ηλεκτροφωτισμού που ταλαιπωρεί με ευθύνη της, την πόλη και τους κάτοικους της, με την συνδρομή των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκαν πρόσφατα ως γνωστόν στο «τραίνο» Χατζηδάκη»

Η κ. Τσατσούλη βάλει κατά της διοίκησης για τη νέα πρόταση, κατηγορώντας τον Δήμαρχο και εφιστώντας την προσοχή στη διοίκηση για τις πρακτικές που ακολουθεί. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση, εδώ.

Αντέδρασε Αν Και Απουσίαζε Από Τη Συνεδρίαση Ο Γαβριήλ Αραμπατζής

Ο κ. Αραμπατζής και οι δημοτικοί του σύμβουλοι δε συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή. Παρά το γεγονός πως απουσίαζε, ο κ. Αραμπατζής καταγγέλλει «φίμωση» και μιλά για «ανησυχία και την απογοήτευσή» για την απόφαση του Δημάρχου να εισηγηθεί νέο μοντέλο για τον ηλεκτροφωτισμό, μετά την καταψήφιση του προηγούμενου, τον Ιούλιο του 2021.

«ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Δεν έχει νόημα να βαφτίζεται το ψάρι- κρέας και να παρουσιάζεται η Διοίκηση ως αμέτοχη του παρελθόντος στο θέμα του Ηλεκτροφωτισμού, ως να μην είχε έρθει από αυτήν η άλλη ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ πρόταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαχόμενη Ηλιούπολη: «Πραξικοπηματική ψήφιση της πρότασης ενός μάνατζερ ιδιωτικής εταιρίας»

Αιχμηρή ήταν και η ανακοίνωση της παράταξης του Πέτρου Μανιάτη, βάλλοντας κατά της δημοτικής αρχής, του Δημάρχου και της ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη. «Από τη ‘’συμφέρουσα’’ πρόταση των 10 εκατομμυρίων φτάσαμε στην ‘’συμφέρουσα’’ πρόταση των 4 εκατομμυρίων ΧΩΡΙΣ βέβαια σε αυτήν να συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση του νέου δημοτικού φωτισμού πράγμα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σημάνει ΝΕΑ σύμβαση συντήρησης που θα εκτινάξει κ πάλι το κόστος», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Πραξικοπηματική ψήφιση της πρότασης ενός μάνατζερ ιδιωτικής εταιρίας, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, μεταμεσονύκτια χωρίς καν να υπάρχει στο θέμα η ψήφιση της».

Τις επόμενες ημέρες, το ilioupolinews.gr θα δημοσιεύσει ένα πλήρες, επεξηγηματικό ρεπορτάζ, όπου θα παρουσιαζει όλη την υπόθεση του ηλεκτροφωτισμού με απλά λόγια.

**Το ρεπορτάζ θα ανανεώνεται διαρκώς με την προσθήκη ανακοινώσεων και από άλλες παρατάξεις.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ηλιούπολη: Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης Κατά Της Δημοτικής Αρχής Για Τον Οδοφωτισμό – Αναλυτικό Ρεπορτάζ
  1. Ο/Η Τοτσικας Πανος λέει:

    ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ:
    Στασινόπουλος, Ασβεστάς, Κονδύλης, Χρυσουλάκης,
    θλιβεροί κομπάρσοι ενός ανεκδιήγητου δημάρχου… που αγωνιά να αποτρέψει την κατάρρευσή του και να επιβιώσει με την υποστήριξη στελεχών και παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ