Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Kείμενο Θέσεων Για Τον Ηλεκτροφωτισμό Από Την Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Kείμενο Θέσεων Για Τον Ηλεκτροφωτισμό Από Την Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη»

Ένα εκτενές και εμπεριστατωμένο κείμενο θέσεων για το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ηλιούπολη δίνει στη δημοσιότητα η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη».

Στο κείμενο, αφού παρουσιάζεται ένα σύντομο ιστορικό, αναλύονται τα δεδομένα της μελέτης που παρουσίασε η δημοτική αρχή, με την παράταξη της αριστεράς στην πόλη να θίγει μια σειρά από παραμέτρους που αφήνουν ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του μοντέλου που προτείνει η διοίκηση.

Η προοδευτική παράταξη της πόλης, τάσσεται ανοικτά υπερ της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, βάζοντας ωστόσο ως πολιτικό πρόταγμα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και ζητώντας τη διεξαγωγή μιας συγκριτικής μελέτης, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης του έργου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο θέσεων της παράταξης:
_________________________________________________________________

Σύντομο ιστορικό

  • Νοέμβριος 2018: Δημοσιεύεται η απόφαση – διακήρυξη σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Ηλιούπολης αναλαμβάνει την προμήθεια υλικών για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με τη χρήση εγκεκριμένου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (2,9 εκ ευρώ) και από ιδίους πόρους (700 χιλ ευρώ)
  • Ιούνιος 2021: Εγκρίνεται από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ηλιούπολης, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μελέτη σύμφωνα με την οποία, ο Δήμος Ηλιούπολης δε θα πρέπει να δημοπρατήσει το έργο με βάση τις διατάξεις περί δημοσίων προμηθειών, αλλά θα πρέπει να συνάψει σύμβαση παραχώρησης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα αναλάβει και τη συντήρηση και λειτουργία του οδοφωτισμού για 12 έτη, ενώ η αποπληρωμή του έργου προτείνεται να πραγματοποιηθεί μέσω εκχώρησης των ανταποδοτικών τελών.

Υπάρχουν ζητήματα με τη νέα μελέτη;

  1. Η μελέτη αναφέρει ότι η εξοικονόμηση για τον Δήμο από την παραχώρηση θα φτάνει τουλάχιστον το 72,91%, της υφιστάμενης κατανάλωσης, χωρίς όμως να τη γνωρίζουμε με ακρίβεια. Η ίδια η μελέτη αναφέρει πως υπολογίζει την κατανάλωση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που όμως “Το ποσό αυτό δύναται να παρουσιάζει μια απόκλιση”. Δεν θα έπρεπε λοιπον ο Δήμος να έρθει σε επαφή με την ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ και να συμπεριληφθούν στην μελέτη οι πραγματικές καταναλώσεις του Δήμου;
  2. Στην μελέτη, επιχειρείται χρηματοοικονομική ανάλυση του προτεινόμενου μοντέλου από τον μελετητή και μόνο. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η όποια σύγκριση γίνεται μεταξύ των δαπανών συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου και των δαπανών συντήρησης του νέου δικτύου όταν αυτό θα έχει παραχωρηθεί. Η τακτική αυτή είναι παρελκυστική και εντελώς εσφαλμένη. Η όποια σύγκριση θα έπρεπε να γίνει μεταξύ τριών εναλλακτικών σεναρίων:
    1. των δαπανών συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου,
    2. των δαπανών συντήρησης από τις υπηρεσίες του Δήμου του νέου δικτύου, και
    1. των δαπανών συντήρησης σε περίπτωση παραχώρησης. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ήταν δυνατό να γίνει στάθμιση των διαφόρων μοντέλων, ώστε να διαφανεί ποια λύση είναι η πλέον συμφέρουσα και κοινωνικά αποδεκτή για το Δήμο.

Με άλλα λόγια, χρειαζόταν συγκεκριμένη ανάλυση μεταξύ του μοντέλου της παραχώρησης και του μοντέλου της προμήθειας με εκτέλεση της συντήρησης και λειτουργίας του φωτισμού από τον ίδιο το Δήμο.

  1. Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά για το λόγο για τον οποίο απορρίπτεται το μοντέλο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τη στιγμή που προγενέστερη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου πρότεινε αυτή ακριβώς τη λύση.
  2. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά με για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει στο Δήμο μετα την παραχώρηση η διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού.

Είναι απαραίτητο ο Δήμος Ηλιούπολης να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές ηλεκτροφωτισμού; Και γιατί;

Ναι, η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED σημαίνει:

  1. Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας που μεταφράζεται σε μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  2. Βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη μας.

Συμπερασματικά:

Αποτελεί κομβικό ζήτημα ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφενός έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα (όπως ο ηλεκτροφωτισμός) αλλά και χρονική διάρκεια η οποία υπερβαίνει τη θητεία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Με βάση το γεγονός της ανυπαρξίας μίας τεκμηριωμένης και σοβαρής συγκριτικής μελέτης για την επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης, η επιλογή της δημοτικής αρχής για χρηματοδότηση των LED από ιδιώτη, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών, αλλά και την ουσιαστική διαχείριση του δικτύου από τον ιδιώτη για 12 χρόνια, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Τέτοιες αποφάσεις που αναγκαστικά δεσμεύουν τον Δήμο για 12 χρόνια και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τελικά μόνιμη εκχώρηση δικτύων σε ιδιώτες δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο να λαμβάνονται με μεθόδους «έκτακτης ανάγκης».

Το εν λόγω ζωτικής σημασίας έργο θα πρέπει να γίνει, και να γίνει κατά τον οικονομικά προσφορότερο τρόπο, υιοθετώντας την πιο συμφέρουσα για τους πολίτες λύση και διατηρώντας το κοινωνικό αποτύπωμα που μια τέτοια παρέμβαση οφείλει να έχει.

Τι ζητάμε:

– Διεξαγωγή ευρείας συγκριτικής μελέτης σχετικά με την προσφορότερη για το Δήμο λύση
– Ευρεία διαβούλευση της πρότασης αυτής στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ευρύτερη δυνατή στήριξη ενός τόσο κομβικού και μακράς διάρκειας έργου.
– Τεχνογνωσία στο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος θα πρέπει να αποτελεί τον υποδοχέα γνώσης σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Εμπιστοσύνη στο προσωπικού του Δήμου, εμπλοκή του στο έργο.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ