Facebook Pixel

Δημοτικα

Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

Η Ιωάννα Σκλαβενίτη είναι ένα σχετικά «φρέσκο» πρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019 και μετά τη συνεργασία της με τον Γιώργο Χατζηδάκη ανέλαβε ένα δύσκολο έργο: Να δημιουργήσει από το μηδέν μια δομή εθελοντικής δράσης που θα συνεισφέρει στον δήμο αλλά κυρίως στους κατοίκους της πόλης.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 θήτευσε ως Αντιδήμαρχος εθελοντισμού και νέας γενιάς, ενώ σήμερα έχει τη θέση της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα εθελοντισμού και νέας γενιάς, έχοντας να δείξει άκρως σημαντικό έργο σε μόλις 4 χρόνια δράσης.

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, συμμετέχει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Ενωμένοι Για Την Ηλιούπολη» του Γιώργου Χατζηδάκη.

Η Συνεργασία Με Τον Δήμαρχο Ηλιούπολης

Η κ. Σκλαβενίτη, στην αρχή της συζήτησης μας, αναφέρθηκε στον Δήμαρχο και στην πρόταση που της έκανε να αναλάβει τη δημιουργία της εθελοντικής δομής του Δήμου. Όπως αναφέρει «Ο Γιώργος Χατζηδάκης είναι ένας άνθρωπος ευφυής, καλός, δοτικός, με μεγάλη ενσυναίσθηση, με πίστη, αφοσίωση, θέληση, σθένος και δύναμη πού ταιριάζει στο προφίλ του Δημάρχου που έχω στο μυαλό μου. Γνωρίζει κάθε σημείο της Ηλιούπολης, τις ανάγκες και τα προβλήματα της πόλης και είναι βαθιά γνώστης της διοίκησής της. Μου έκανε την τιμή να με εμπιστευτεί και μαζί υλοποιήσαμε πλήθος έργων και πολλές δράσεις».

sklaveniti 05 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

Η Κυψέλη Εθελοντών

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, η κ. Σκλαβενίτη έκανε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο: Δημιούργησε από μηδενική βάση την περίφημη «Κυψέλη Εθελοντών», η οποία έχει πολυσχιδή δράση σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Από τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έως την παροχή βοήθειας σε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη, οι εθελοντές της «Κυψέλης» είναι «πανταχού παρόντες» σε κάθε ανάγκη του Δήμου και των πολιτών. Η «Κυψέλη», μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασε μια πλούσια δράση, με διαρκείς πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

  • Συμμετοχή των εθελοντών για την ομαλή διεξαγωγή αιμοδοσίας και των διαγνωστικών Τest Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Βοήθεια και εξυπηρέτηση ευπαθών συμπολιτών σε ψώνια και συνταγογράφηση εξετάσεων σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία.
  • Μοίρασμα πασχαλινών γευμάτων αγάπης το ΠΑΣΧΑ 2020 στις ενορίες του Δήμου και στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε συνεργασία με την Κοινωνική υπηρεσία.
  • Καθαρισμός του ρέματος της Πικροδάφνης και του πάρκου «Χαλικάκι» με την εθελοντική ομάδα «Save Your Hood».
  • Δενδροφύτευση του Πάρκου Καλαβρύτων με μεγάλη συμμετοχή των δημοτών και σχολείων.

Μάλιστα, η όλη προσπάθεια χτίστηκε σε καιρό πανδημίας, με τις δυσκολίες να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Εν μέσω συνθηκών απομόνωσης, η κ. Σκλαβενίτη και οι συνεργάτες της κατάφεραν, επίσης, να δημιουργήσουν και το ηλεκτρονικό μητρώο εθελοντών του Δήμου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους Ηλιουπολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Ωστόσο, η γέννηση και η λειτουργία της «Κυψέλης» ήταν ένα στοίχημα που η κ. Σκλαβενίτη κέρδισε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του πολίτη σε χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων. Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής».

Ως εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, η κ. Σκλαβενίτη έχει ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία. Έτσι, στο πλαίσιο της δράσης της στον ευρύτερο τομέα του εθελοντισμού, συνέδραμε στην ανάπτυξη των ανοικτών υπαίθριων βιβλιοθηκών στην Ηλιούπολη. Με τη βοήθεια των εθελοντών της Κυψέλης, συγκεντρώθηκαν βιβλία σε υπαίθριες βιβλιοθήκες σε 2 πλατείες και στο δημοτικό αναψυκτήριο, οι οποίες ανανεώνονται κάθε βδομάδα από τον Απρίλιο 2022 μέχρι και σήμερα.

H δράση της «Κυψέλης», πρόσφατα διακρίθηκε, καθώς ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το 3ο βραβείο στα ΟΤΑ Awards, για τις πρωτοβουλίες και τη συνολική παρουσία των εθελοντών. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της η κ. Σκλαβενίτη «Είμαι ιδιαίτερα περήφανη και συγκινημένη που η Κυψέλη Εθελοντών βραβεύτηκε στα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης – OTA AWARDS 2019-2023 για τις δράσεις της και τη μεγάλη προσφορά της. Αποδεικνύουμε έτσι ότι με σκληρή δουλειά και θέληση μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην κοινωνία.

IMG 9280 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

Η Δημοτική Ιματιοθήκη

Ενώ θα περίμενε κανείς πως η «Κυψέλη» θα είχε περιορισμένη δραστηριότητα λόγω της «νεότητας» του εγχειρήματος, αντιθέτως αναπτύχθηκε ταχύτατα. Μια από τις πιο όμορφες πρωτοβουλίες που δημιουργήθηκαν ήταν η δημιουργία δημοτικής ιματιοθήκης, εντός της Κυψέλης. Λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2022, και παρέχει δωρεάν είδη ένδυσης και υπόδησης και άλλα χρηστικά αντικείμενα καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, σε όσους έχουν ανάγκη ή αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες. Δέχεται προσφορές σχετικών ειδών, αρκεί τα προς διάθεση είδη να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση. Μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα πάνω από 40 οικογένειες από ευάλωτα νοικοκυριά και πάνω από 10-15 συμπολίτες μας κάθε μήνα δωρίζουν τα παραπάνω είδη.

486 DSC 0461 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη
Μαζί με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη στην δημοτική ιματιοθήκη.

Η Ομάδα Νομικής Υποστήριξης

Από την έντονη εθελοντική δράση της κ. Σκλαβενίτη δε θα μπορούσε να λείπει και η συμμετοχή στη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας νομικής υποστήριξης του Δήμου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμαρχου, η οποία «χτίστηκε» εν μέσω πανδημίας και η οποία είχε σκοπό να παρέχει νομική και τεχνική πληροφόρηση και σε δημότες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με κόκκινα δάνεια, συνταξιοδοτικά θέματα και ζητήματα πλειστηριασμών. Η ομάδα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, διαφόρων κλάδων (Νομικούς, μηχανικούς κλπ) οι οποίοι έχουν δώσει πολύτιμη βοήθεια σε πάνω από 200 νοικοκυριά της πόλης. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια η συγκεκριμένη ομάδα απέτρεψε 3 πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας συμπολιτών μας, ενώ εισηγήθηκε τη χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων προς δανειολήπτες που το είχαν εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη.

«Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας, με συρρίκνωση εισοδήματος, αύξηση της ανεργίας, μέσα σε έναν διαρκή κύκλο ύφεσης, ωστόσο εμείς δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο», επισημαίνει η κ. Σκλαβενίτη.

sklaveniti 02 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

«Θέλω Οι Δημότες Της Πόλης Να Με Θεωρούν Σύμμαχο Τους»

Η Ηλιούπολη είναι Η πόλη μου Η ζωή μου! Έχω περπατήσει σχεδόν κάθε γειτονιά της καθώς ο πατέρας μου ήταν κατασκευαστής. Επιπλέον, εργάζομαι εδώ σαν εκπαιδευτικός 30 και πλέον χρόνια. Την 4ετία που πέρασε εργάστηκα με πάθος, με αφοσίωση, με συνέπεια, με διαφάνεια, πάντα με γνώμονα το συμφέρον και το καλό των δημοτών. Πιστεύω ότι ο κάθε δημότης θα βρει στο πρόσωπό μου έναν σύμμαχο που μπορεί να εμπιστεύεται ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να καλυτερεύσω την καθημερινότητά του», αναφέρει η κ. Σκλαβενίτη, ζητώντας τη στήριξη των συνδημοτών της.

Bρείτε την Ιωάννα Σκλαβενίτη στα Social Media

sklaveniti 06 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη
sklaveniti 07 Ιωάννα Σκλαβενίτη: Η Δημοτική Σύμβουλος Που Ενεργοποίησε Το Εθελοντικό Κίνημα Στην Ηλιούπολη

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ