Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Η Yπόθεση «Συνεργείο»

Άρθρο του Παναγιώτη Δριμυλή για την εκδίκαση της επίθεσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο».

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Παναγιώτης Δριμυλής

Η Yπόθεση «Συνεργείο»

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου αναμένεται να πάρει τέλος μια δικαστική περιπέτεια επτάμιση ετών. Συνοπτικά, τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Τον Ιούλιο του 2013 τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αποτελούμενο από περίπου 50 δικάβαλες μηχανές, πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση στον τότε Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο», καταστρέφοντας υλική υποδομή και χτυπώντας όσους βρέθηκαν μπροστά τους. Επικεφαλής της μηχανοκίνητης πορείας ήταν οι βουλευτές της Λαγός και Μίχος, όπου πρωτόδικα καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Στον Β’ βαθμό, που εκδικάζεται τώρα η υπόθεση, η εισαγγελέας ήδη έχει προτείνει την ενοχή του Λαγού για ηθική αυτουργία και ως συνεργό τον Μίχο.

Λίγα Λόγια Για Τις Ποινές

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει ότι οι δύο βουλευτές είναι ένοχοι, προβλέπεται ολιγόμηνη ποινή, καθώς έχουμε να κάνουμε με πλημμελήματα και δεδομένου του -σχεδόν πάντα- επιεικέστερου Β’ βαθμού. Εδώ, χρειάζεται να προλάβουμε τυχόν κρίσεις που εμφανίζονται συνήθως μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων, που μιλούν για ποινές «χάδι» κλπ. Είναι εύκολο να αναλογιστεί ο καθένας ότι πρόκειται για δικαστήριο πλημμελημάτων, και πως αυτές οι ποινές δίνονται σε όλους. Εύλογα εδώ μπαίνει το ερώτημα, γιατί τόσος κόπος και χρόνος για ένα τέτοιο δικαστήριο από τη στιγμή που δεν προβλέπονται βαριές ποινές.

Η Σημασία Της Υπόθεσης

Η υπόθεση «Συνεργείο» είναι ανάμεσα στις υποθέσεις που εξετάστηκαν στο δικαστήριο που έκρινε πρωτόδικα τη Χρυσή Αυγή σαν εγκληματική οργάνωση. Δικαστήριο που μπορεί να δώσει μεγαλύτερες ποινές, όπως και έγινε. Ο Μίχος είναι κρατούμενος και η τύχη του Λαγού είναι ακόμα στις διαδικασίες, ώστε να αρθεί η ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής και να οδηγηθεί κι αυτός στις ελληνικές φυλακές. Σαν υπόθεση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική λόγω της πληθώρας των αποδεικτικών στοιχείων που εμπεριέχονται στη δικογραφία, όπως φωτογραφίες, βίντεο, sms του Λαγού, μαρτυρικές καταθέσεις και η απόφαση ενοχής τους στο δικαστήριο Πλημμελημάτων, οι οποίες στο σύνολο τους επηρρεάζουν πολλαπλασιαστικά στο δικαστήριο για την εγκληματική οργάνωση. Επί της ουσίας η απόφαση για το Συνεργείο, ανοίγει την αυλαία για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση και στο Εφετείο, έστω κι αν ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της πρωτόδικης απόφασης.

Παρακαταθήκη Για Το Μέλλον

Στην Ηλιούπολη όπως σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Ελλάδας συγκροτήθηκε, από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο και μετά, ισχυρός αντιναζιστικός πόλος, πολυτασικός και πολύπλευρος, με πλήθος παρεμβάσεων, ομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων. Μπορεί η δικαστική εμπλοκή να αφορούσε τους ελάχιστους που πήραν μέρος, η νίκη ή η δικαίωση, όσο μπορεί να αποδοθεί μέσα από μια δικαστική απόφαση, αφορά τους εκατοντάδες που κινητοποιήθηκαν και ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη νεοναζιστική οργάνωση.

Αυτή η περιπέτεια, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμερική, δεν είναι απλά μια στιγμή της ιστορίας που τελείωσε. Το «φίδι» εμφανίζεται πάλι, ξανά και ξανά στην ιστορία, εξελίσσεται, βρίσκει άλλους δρόμους, αλλάζει όνομα και εμφάνιση, όμως πάντα με την ίδια ουσία, την φυσική εξόντωση του διαφορετικού, την φυσική εξόντωση ενός υποτιθέμενου εχθρού.

Ήδη οι φωνές είναι υπαρκτές, με άλλο αφήγημα. Της μόδας είναι να είσαι πολέμιος του μαύρου και του κόκκινου φασισμού.

Ας κρατήσουμε την παρακαταθήκη της υπόθεσης Συνεργείο, όχι μόνο το δικαστικό μέρος αλλά κυρίως το αγωνιστικό αντιφασιστικό πρόταγμα, ας είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φορά.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ