Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Η Απραξία Κοστίζει & Στερεί Σημαντικά Έργα Από Τους Ηλιουπολίτες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Δημήτρης Ευαγγέλου

Η Απραξία Κοστίζει & Στερεί Σημαντικά Έργα Από Τους Ηλιουπολίτες

Πριν από 5 μήνες στο άρθρο μου στο Ilioupolinews με τίτλο «Τα Led Ευκαιρία Να «Φωτίσουν» Την Πόλη» και πριν η ενεργειακή κρίση πάρει τις σημερινές διαστάσεις, είχα αναφερθεί στην ανάγκη όλες οι δημοτικές παρατάξεις να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν από κοινού ή έστω η πλειοψηφία αυτών τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, το τεύχος της προκήρυξης, τις προδιαγραφές αυτού και την παραλαβή του έργου.

Για μένα πρωτεύον είναι να πραγματοποιηθεί το έργο.

Ο τρόπος χρηματοδότησης αφού καταλήξουμε στα σωστά νούμερα κατανάλωσης, γιατί σε αυτή την φάση ούτε σε αυτά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι δευτερεύον θέμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε έργα τέτοιου μεγέθους είναι οι προδιαγραφές, όπου συνήθως με κάποιον «μαγικό» τρόπο ευνοούν συγκεκριμένους προμηθευτές.

Άρα είτε το έργο υλοποιηθεί με δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων είτε με ΣΕΑ, το αν θα είναι υπερκοστολογημένο ή όχι θα προκύψει από την προκήρυξη για την οποία θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι δικλείδες ασφαλείας.

Να θυμίσουμε επίσης ότι το ζήτημα απασχολεί και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει εγκύκλιο προς τα ελεγκτικά κλιμάκιά της για αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εταιρίες προμήθειας,

Μέχρι στιγμής διαβάζουμε την ωφέλεια που θα έχουμε για ένα έργο που δεν έχει υλοποιηθεί. Ας δούμε όμως συνοπτικά την ζημιά που προκαλείται από την μη υλοποίηση του και τι σημαίνει για τον Ηλιουπολίτη αυτό.

O Δήμος στην διάρκεια των τελευταίων ετών έχει παρουσιάσει 2 διαφορετικές ετήσιες καταναλώσεις και επειδή πάντα σκέπτομαι θετικά και όχι πονηρά και πιθανολογώ ένα λάθος της εκάστοτε δημοτικής αρχής (αλήθεια διευκρινίστηκε ποιος έκανε το λάθος, και ποια είναι η σωστή κατανάλωση;), θα ασχοληθώ δυστυχώς και με τις δύο.

  • Ετήσια κατανάλωση 5.167.766KWh με έτος βάσης το 2019
    Κόστος κατανάλωσης 775.164 €(τιμή KWh 0,15)
    Όφελος με χρήση Led 565.152
  • Ετήσια κατανάλωση 3.000.000ΚWh με έτος βάσης το 2019
    Κόστος κατανάλωσης 450.000 €(τιμή KWh 0,15)
    Όφελος με χρήση Led 328.095 €

Οι τιμές ανά KWh ήταν για το 2019 0,15/KWh το 2020 0,16/KWh το 2021 0,22/KWh και σήμερα κοντά στο 0,76/KWh με ανοδικές τάσεις.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει ζημία τους πολίτες της Ηλιούπολης κοντά στα 2.000.000 ευρω για την τριετία 2019-2021 και για την τρέχουσα χρονιά στην καλύτερη περίπτωση γύρω στα  2.000.000 ευρώ αν ο μέσος όρος της KWh στο τέλος του έτους κλείσει στα 0,45, πράγμα μάλλον απίθανο με την πορεία που έχουν πάρει οι τιμές. Και ποιος ξέρει για το 2023.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν είχαμε εξοικονομήσει αυτά τα ποσά;

  • Το κόστος για τον παιδικό σταθμό Λ. Ειρήνης και Αριστογείτονος που προκήρυξε η Περιφέρεια ανήλθε στα 850.000 περίπου ευρώ
  • Ένας ποδηλατόδρομος μήκους 6 χλμ έχει κόστος περίπου 2.000.000 ευρώ.
  • Ένα κλειστό γυμναστήριο αερο-υποστηριζόμενου θόλου με δύο γήπεδα περίπου 250.000.
  • Φωτοβολταϊκά στη ταράτσα των σχολείων και στα δημοτικά κτήρια σύμφωνα και με το πρόγραμμα σχεδόν όλων των παρατάξεων 1.000 ευρω/KW
  • Η ανάπλαση τα Λ. Ειρήνης κοστολογήθηκε στις 850.000 ευρω.

Αυτά και παρόμοια έργα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με ίδια κεφάλαια αν προχωρούσε το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων άμεσα, αν δε εξασφαλίζαμε για αυτά χρηματοδοτήσεις, το ποσό αυτό θα μπορούσε να διατεθεί για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη του Δήμου.

Για δεύτερη φορά σε 4 μήνες κυρίες και κύριοι σας κάνω έκκληση να παραμερίσετε τις διαφορές σας και να αποφασίσετε με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για το καλό της πόλης.

Τα ποσά είναι εξωφρενικά και απειλούν με μαρασμό τον Δήμο για να τα αγνοείτε.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ