Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης – Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης Newsroom

Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης – Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)

Επικίνδυνο φαίνεται πως έχει γίνει το Πάρκο της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη για τους περίοικους αλλά και τους περιπατητές.

Aπό τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και εκδηλώθηκε ένα μεγάλο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους στην Αττική, πολλά από δέντρα του πάρκου και αρκετά που βρίσκονται κοντά στον δρομο, έχουν πάρε επικίνδυνη κλίση και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ένα από τα δέντρα κατέρρευσε, προκαλώντας ζημιές σε τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες. Το δέντρο κόπηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Κατσώνη, κάτοικο της οδού Τζαβέλα στην Ηλιούπολη, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού “τα πεύκα έχουν πολύ ρηχό ριζικό σύστημα και όταν έχει έντονη βροχόπτωση μαλακώνει το έδαφος και ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να τα ρίξει εύκολα”. Πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού πολιτών, καθώς ο Δήμος έχει δημιουργήσει μονοπάτια πεζοπορίας σε όλη την έκταση του ρέματος της πικροδάφνης, καθώς και ξύλινα υπόστεγα. Mάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου επιτήδειοι φορτώνουν κομμάτια ξύλων από τα πεσμένα δέντρα σε IX, τα οπία προορίζονται για καύση.

Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς το δασαρχείο δεν επιτρέπει την αυθαίρετη κοπή δέντρων, με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι ουσιαστικά με “δεμένα χέρια” στην συγκεκριμένη περίπτωση.

(Οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Θάνο Κατσώνη)

20190214 104123 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190214 104129 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190214 104706 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190214 111417 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190214 114701 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190219 172714 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190223 142444 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ) 20190214 104105 Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επικίνδυνη Κλίση Σε Δέντρα Στο Ρέμα Πικροδάφνης – Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης (ΦΩΤΟ)
  1. Ο/Η Πυρουνάκης Μιχάλης λέει:

    Αγαπητέ κ. συντάκτη, η δημοσιογραφία είναι ένα σημαντικό λειτούργημα και η πληροφόρηση του κοινού από χρήσιμη έως αναγκαία. Γνωρίζετε καλύτερα ίσως από ’μένα την υπευθυνότητα που απαιτείται προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει κάποιος επαξίως στις απαιτήσεις της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς και τα προβλήματα που απαντώνται – ενίοτε σοβαρά – εξ αιτίας των οποίων καταλήγουμε σε χειρότερες καταστάσεις απ’ αυτές που θέλουμε να επιλύσουμε.
    Από το συγκεκριμένο άρθρο φαίνεται σαν ν’ αποπνέεται κάποια υπερβολή, που δημιουργεί μάλλον εσφαλμένες εντυπώσεις, τουλάχιστον στους μη γνωρίζοντες κι όσους δεν έχουν προσωπική εικόνα εκ του σύνεγγυς.
    * «Αρκετά είναι τα δέντρα που έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση στο πάρκο Πικροδάφνης» αναφέρετε… Πόσα είναι αυτά και σε σύνολο πόσων δέντρων; Πότε πήραν κλίση; Πόσα από τα γερμένα αναπτύχθηκαν εξ αρχής έτσι, μένοντας επί δεκαετίες ως έχουν και πόσα άραγε έγειραν από τους πρόσφατους ισχυρούς ανέμους;
    Συμβαίνουν υλικές ζημιές για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι των οποίων οφείλονται σε ανθρώπινες παραλήψεις και αμέλειες, όπως δυστυχώς και τραυματισμοί, ενίοτε θανατηφόροι.
    Επί του προκειμένου, παραλείψεις εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου μας, καθώς όμως και των συμπολιτών μας.
    Σας διαβεβαιώ, εξ αντικειμένου, πως σ’ αυτά τα προβλήματα οφείλουμε κυρίως να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και τη δραστηριότητα μας.
    * «Κίνδυνος Για Τους Κατοίκους Της Ηλιούπολης» σημειώνετε…
    Ιεραρχώντας τους κινδύνους των συμπολιτών μας, σε ποιά σειρά κατατάσσετε τον συγκεκριμένο, όσο πράγματι υφίσταται, όσον αφορά την έκταση των πιθανών δυσάρεστων συνεπειών του και το επείγον του χαρακτήρα του;
    Γιατί, αίφνης, ο κίνδυνος από την συστηματική καρατόμηση του αναπτυγμένου πρασίνου, που παρατηρείται επί εποχής “Καλλικράτη” τουλάχιστον, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος κι εξαιρετικά δυσκολοθεράπευτος. Ο δε κίνδυνος εκτεταμένης πλημμύρας με θύματα, εξ αιτίας της επιχωμάτωσης ή/και του περιορισμού της κοίτης των ρεμάτων, είναι ασύγκριτα πιθανότερος και βεβαίως πολύ πιο επίφοβος.
    * «Επικίνδυνο φαίνεται πως έχει γίνει το Πάρκο της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη για τους περίοικους αλλά και τους περιπατητές» επισημαίνετε…
    Θέλω να πιστεύω ότι ο συμπολίτης μας που διέθεσε τις φωτογραφίες αυτού του άρθρου, δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, έτσι ως έχει ανωτέρω. Είπε όπως αναφέρετε, ότι “τα πεύκα έχουν πολύ ρηχό ριζικό σύστημα και όταν έχει έντονη βροχόπτωση μαλακώνει το έδαφος και ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να τα ρίξει εύκολα”, κάτι το οποίο αληθεύει σ’ ένα βαθμό.
    Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται πάντως, τα περισσότερα από τα εικονιζόμενα με κλίση πεύκα, δεν έχουν γείρει λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και είναι ως έχουν από ετών… ενώ με ανασηκωμένο το έδαφος είναι ίσως καναδυό.
    Ακόμη όμως κι αν ήταν παραπάνω δεν θα θά ’φταιγε τόσο ο καιρός όσο η εγκατάλειψή τους· η έλλειψη φροντίδας τους.
    Οι κίνδυνοι οφείλουμε να διασφαλίζονται ως επί το πλείστον προληπτικά κι επίσης, να ασφαλίζονται τουλάχιστον όσον αφορά την ενδεχόμενη αστική ευθύνη.
    Εξ άλλου, συχνότατα, πολλά οχήματα εκτρέπονται της πορείας τους και συγκρούονται ή προσκρούουν, τραίνα εκτροχιάζονται, καράβια ναυαγούν, αεροσκάφη πέφτουν, μα συνεχίσουμε και τα χρησιμοποιούμε, γιατί υπερισχύει η χρησιμότητά τους του κινδύνου που ενέχουν, όπως και των φυσικών πάρκων· επίσης, αρκετοί αθλητές τραυματίζονται μα τα αθλήματα βεβαίως δεν καταργούνται.
    Τα πάρκα είναι για να τα απολαμβάνουμε και οι αρμόδιες υπηρεσίες για να τα φροντίζουν.
    Τέλος, αλλοίμονο αν επιτρέπονταν η αυθαίρετη κοπή δέντρων. Υπό το ισχύον καθεστώς έχουν καρατομηθεί αρκετές χιλιάδες δέντρα στο’ δήμο μας, τα τελευταία χρόνια, με υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας σε απογοητευτικό βαθμό. Σκεφτείτε τί θα είχε συμβεί υπό άλλο νομικό καθεστώς.
    Εν πάση περιπτώσει, επειδή επί νυν δημαρχίας και διοίκησης περιφέρειας Αττικής έχουν διαπραχθεί περιβαλλοντικά εγκλήματα μεγάλης συνολικά έκτασης, αντικαθιστώντας ζωντανό φυσικό περιβάλλον με αδρανή υλικά, είναι αδήριτη ανάγκη να μην ενθαρρύνουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά να τις αντιμαχόμαστε με περισσή αποφασιστικότητα. Γνωρίζετε πως το περικαλλές μικρό φυσικό τμήμα της Πικροδάφνης, αποτελεί στόχο καταστροφέων του πολύτιμου φυσικού μας περιβάλλοντος, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των οικολογικών οργανώσεων• ας μη βάζουμε οι ίδιοι σε κίνηση το’ μύλο που μας αλέθει…
    Σας ευχαριστώ 🐦🥀

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ