Facebook Pixel

Επικαιροτητα

«Είμαι Εδώ»: Μια Νέα Συλλογικότητα Στο Πλευρό Κάθε Κακοποιημένης Γυναίκας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Στέλλα Σιδέρη

«Είμαι Εδώ»: Μια Νέα Συλλογικότητα Στο Πλευρό Κάθε Κακοποιημένης Γυναίκας

Ολοκληρώθηκε εχθές η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του «Είμαι Εδώ», μιας νέας συλλογικότητας που ήρθε στα πράγματα της πόλης για να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και να συμβάλει δυναμικά με κάθε τρόπο στην επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό, παρέχοντας τους κάθε δυνατή βοήθεια αλλά και διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας είχε ως σκοπό να μοιραστεί με τον κόσμο τους τομείς που θα δραστηριοποιείται, αλλά και να παρουσιάσει τις διαφορετικές μορφές βίας που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο σπίτι, στην δουλεία, στον δρόμο και γενικότερα όπου αυτό είναι δυνατό να συμβεί.

Οι Ηλιουπολίτισσες Πίσω Από Την Πρωτοβουλία

Την πρωτοβουλία αυτή την ξεκίνησαν εφτά γυναίκες απο την Ηλιούπολη: η Νίκη Τσιμπούρη, η Άρτεμις Καράβα, η Αντωνία Καλαθανάκη, η Λιάνα Δενεζάκη, η Φωτεινή Σαββατιανού, η Γωγώ Τσακογιάννη και η Χρύσα Δουζένη.

Το «Είμαι Εδώ» θέλει να φέρει ριζικές αλλαγές στην άνιση αντιμετώπιση της γυναίκας σε σχέση με τους άνδρες αλλά και να βοηθήσει με κάθε τρόπο, -δρώντας συμπληρωματικά με τους επίσημους θεσμούς και φορείς του κράτους- τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα φαινομένων κακοποίησης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. «Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε την πολιτεία, αλλά να ασκούμε έλεγχο ως ενεργοί πολίτες στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα θύματα της βίας» τόνισε η κ. Φωτεινή Σαββατιανου κατά την παρέμβαση της..

Σύμφωνα με τις διοργανώτριες της ομάδας ο κόσμος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία ήδη από τις πρώτες ημέρες των επίσημων ανακοινώσεων.

Πως Ξεκίνησε Η Πρωτοβουλία

Η αφορμή για τη δημιουργία της εν λόγω πρωτοβουλίας, ήταν το τραγικό περιστατικό κακοποίησης της 19χρονης από τον 39χρονο αστυνομικό στην Ηλιούπολη. Σκοπός της ομάδας είναι να «αγκαλιάσει» γυναίκες που το έχουν ανάγκη και να βρίσκεται στο πλευρό τους.

Όπως ανέφερε η κ. Τσακογιάννη στη δική της παρέμβαση «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες, με όποιον τρόπο και αν έχουν κακοποιηθεί. Θα δρούμε ως ο παρατηρητής των θεσμών και θα ελέγχουμε αυστηρά», ενώ αναφερόμενη στους θύτες των φαινομένων κακοποίησης τόνισε πως «Για μένα οι κακοποιοί είναι βρικόλακες που καίγονται στο φώς».

Τα Επόμενα Βήματα Και Οι Δράσεις

Τα επόμενα βήματα του «Είμαι Εδώ» είναι να συγκροτήσει ειδικές ομάδες που απαρτίζονται από ειδικούς επιστήμονες, νομικούς και ψυχολόγους, που θα συμβάλουν στην βοήθεια και την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι επίσης η επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μέσα από ημερίδες, συζητήσεις, δράσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

«Να κινητοποιηθούν οι γειτονίες», ήταν το κεντρικό σύνθημα των εισηγητριών, με την κ. Δουζένη να δηλώνει πως η δράση ενέπνευσε γυναίκες και από άλλες πόλεις να κάνουν κάτι ανάλογο. Συγκεκριμένα στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη οι γυναίκες έδειξαν ενδιαφέρον και ετοιμάζονται να ιδρύσουν το δικό τους «Είμαι Εδώ» ξεδιπλώνοντας στην Ελλάδα έτσι ένα αντίστοιχο κίνημα με το #metoo που αναδεικνύει την ανάγκη των γυναικών να αποκτήσουν την δική τους φωνή.

Από τους αιρετούς της πόλης παρόντες και παρούσες στη εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Πούλος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Στάθης Ψυρρόπουλος, Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη», ο Γαβριήλ Αραμπατζής – Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω», η Ιωάννα Σκλαβενίτη, Αντιπρόεδρος ΠΑΟΔΗΛ και δημοτική σύμβουλος, η Ζωή Κούλια από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης, ο Χρήστος Κοκοτίνης δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», καθώς και οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρίνος Μπουσούρης και Χριστίνα Σερέτη.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ