Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Δημοτική Αρχή vs Ελεύθερη Άσκηση Αντιπολίτευσης: Σημειώσατε Άσσο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Kωνσταντίνος Τυρίδης

Δημοτική Αρχή vs Ελεύθερη Άσκηση Αντιπολίτευσης: Σημειώσατε Άσσο

Όταν τον 17ο και 18ο αιώνα έγιναν οι τρεις μεγάλες επαναστάσεις σε Αγγλία, Βόρεια Αμερική και Γαλλία και γεννήθηκε η σύγχρονη κρατική οντότητα εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή στη σχέση εξουσίας και εξουσιαζόμενων, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αμφισβήτηση της απόλυτης και αυθαίρετης εξουσίας του εκάστοτε μονάρχη, ο οποίος μέχρι τότε  ασκούσε την εξουσία κατά το δοκούν. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία κατά την οποία η εξουσία αφενός επιμερίζεται σε τρεις διαφορετικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), ακριβώς για να μην υπάρξει ξανά υπερσυγκέντρωση της σε έναν μόνο πόλο, αφετέρου για να μην ασκείται αυθαίρετα αλλά σύμφωνα με -από κοινού συμφωνημένους- κανόνες δίκαιου.

Οι κοινωνικοπολιτικές αυτές εξελίξεις δε θα μπορούσαν να μη φτάσουν και στη χώρα που γέννησε την αρχαία δημοκρατία κι ακόμη και αν άργησαν να ωριμάσουν οι συνθήκες για την εμπέδωση τους, λόγω των πολλών αυθαίρετων παρεμβάσεων του στρατού στην πολιτική ζωή αλλά και λόγω των εμφύλιων παθών μας, καταφέραμε τα τελευταία πενήντα χρόνια να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου με βαθιά ριζωμένο το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Κι ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η ιδέα ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από εκλεγμένους αντιπροσώπους  του λαού είναι αυτονόητη, εμείς στον Δήμο Ηλιούπολης, αποφασίσαμε να την ποινικοποιήσουμε! Παρ’ όλο που και το συνταγματικό κείμενο αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο κατοχυρώνουν το (αυτονόητο) απεριόριστο δικαίωμα γνώμης σε βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους, η δημοτική μας αρχή επέλεξε «να νίψει τας χείρας της» ως άλλος Πόντιος Πιλάτος αναφορικά με την αποστολή εκβιαστικού εξωδίκου από επιχειρηματία σε επικεφαλής παράταξης και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο!

Η όλη ιστορία έχει να κάνει με όσα κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλιούπολη- Φωτεινή Πόλη» Δημήτρης Ευαγγέλου στο δημοτικό συμβούλιο για το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» και το ύψος της εκμίσθωσής του σε ιδιώτη. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Ευαγγέλου αποκάλυψε ότι το δημοτικό θέατρο δόθηκε έναντι 10.500  για 24 παραστάσεις (ήτοι 400€ ανά παράσταση), την στιγμή που- βάσει του κανονισμού λειτουργίας του- θα έπρεπε να εκμισθωθεί έναντι 800€ ανά παράσταση! Επιπλέον, όμως, ο κύριος Ευαγγέλου αποκάλυψε, ότι ο ίδιος ιδιώτης έχει εκμισθώσει αντίστοιχο θέατρο στα Χανιά έναντι 1.000€ ανά παράσταση! Κλείνοντας, μάλιστα, την τοποθέτηση του πρότεινε η εκμίσθωση τελικά να γίνει έναντι 30.000€

Παρ’ όλο, δηλαδή, που δεν αναφέρθηκαν ούτε ονόματα αλλά ούτε και χαρακτηρισμοί ή κατηγορίες παρά μόνο πρόταση για την εκμίσθωση του δημοτικού θεάτρου έναντι μεγαλύτερου ποσού για τις εν λόγω 24  παραστάσεις, εστάλη εξώδικη διαμαρτυρία στον κύριο Ευαγγέλου από την πλευρά του ιδιώτη με το εκβιαστικό δίλημμα να ανακαλέσει εντός 10 ημερών (αυτοαναιρώντας έτσι την εκ του νόμου αποστολή του να προστατεύει το συμφέρον των δημοτών), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει δέκτης μήνυσης και αγωγής!

Το φλέγον, όμως, ζήτημα είναι ότι, ενώ ο κύριος Ευαγγέλου κατέθεσε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο της 23/05/2024, με το οποίο καλούσε τους συναδέλφους του να υπερασπιστούν το δικαίωμα του στην ελεύθερη άσκηση αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας παράλληλα τον νομικό εκβιασμό του ιδιώτη, εν τέλει δεν υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο μιας και η δημοτική αρχή το καταψήφισε!

Τα λάθη για μια «νέα» δημοτική αρχή είναι θεμιτά και εν πολλοίς μάλιστα δικαιολογημένα. Όμως, με θέματα δημοκρατίας -γιατί θέμα δημοκρατίας είναι ο έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας- είναι πολύ επικίνδυνο να παίζει κάποιος. Η δημοτική αρχή, ο ρόλος της οποίας είναι να εκπληρώνει ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις της και να ασκεί τα καθήκοντά της με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καλό θα ήταν να μην εμπαίζει τον κόσμο λέγοντας ότι σέβεται απόλυτα τους θεσμούς όταν στην πράξη δεν σέβεται τον θεσμό των δημοτικών συμβούλων και τον -νομικά κατοχυρωμένο- αντιπολιτευτικό τους χαρακτήρα. Έτι περαιτέρω, καλό θα ήταν να μην κρύβεται συνέχεια πίσω από την τραγική κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου, την στιγμή που αποδεικνύεται ότι δεν επιτυγχάνει το υψηλότερο μίσθωμα του δημοτικού θεάτρου, γιατί έτσι αυτοαναιρείται..

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ