Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Aπόψεις | Αλαλούμ Από Την Πρώτη Νύχτα – Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Άρθρο του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Newsroom

Aπόψεις | Αλαλούμ Από Την Πρώτη Νύχτα – Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Του αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου

Με τίτλους σαν αυτόν «Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου: “Συμφωνία κυρίων” ή “Συμφωνία της Βάρκιζας” μεταξύ Μονής Πετράκη και Μεγάρου Μαξίμου» υποδέχθηκε ο εκκλησιαστικός τύπος την συνάντηση αντιπροσωπίας της ΔΙΣ με τον Πρωθυπουργό.

Αργότερα ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έβγαλε τ΄άρματα, διαλαλώντας : «Ο καιρός του σιγάν έληξε. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» και ο Πρόεδρος του είπε: «Ερήμην μας η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, θα την πολεμήσουμε» ενώ ο Αντιπρόεδρος  χτύπησε δυνατά το χέρι στο τραπέζι λέγοντας «Οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες»

Ένας χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαϊκοί, ναι λαϊκοί, γράφουν για προδοσία και πολύ χειρότερα λόγια. Οι παπάδες, παρά την Δεσποτοκρατία και τον φόβο που αυτή παράγει, γέμισαν το διαδίκτυο με θέσεις αντίθετες, στην συμφωνία και το κείμενο της. Νεαρός «αριστερός» φοιτητής θεολογίας γράφει: “Ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, διαβάζω. Τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε τελικά;”

Δημοσιογράφος με μια χαρακτηριστική φωτογραφία του καταπονημένου από τα γεράματα Αρχιεπισκόπου μέσα στο μέγαρο Μαξίμου καταγράφει: «Casa de papa- El Profesor!!! Αυτός που πήρε 220 εκατομμύρια από το κρατικό ταμείο και το ΓΛΚ!!!» Κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής Αθηνών σηκώνει το γάντι: «Ιδιωτικοποιήθηκε ή εκκλησία σαν μπίζνες του καζίνο και του χρηματιστηρίου … παγκάρι-κάλπη=×» και ο δημοσιογράφος απαντά: «Επί της αρχής είναι μια μεγάλη επικοινωνιακή νίκη του Ιερώνυμου, που φαίνεται ικανός να πάρει όλο το ταμείο της μισθοδοσίας. Βέβαια η συμφωνία των 15 σημείων είναι πολύ γενική και αρκετά της σημεία είναι γκρίζα και θα πρέπει να διευκρινισθούν. Πχ τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες Κρητών και Δωδεκανήσιων;;; Θα πληρώνονται από άλλο εκκλησιαστικό κλίμα;;; Ήδη ο ΙΣΚΕ αντέδρασε. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι η Εκκλησία θα πρέπει να έχει τεράστια αποθέματα διαχειριστικής ωριμότητας προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τέτοια τεράστια ποσά.. Το 2008 από μια αβλεψία ενός ιδιαίτερα ευφυούς μητροπολίτη, του μακαριστού Θεόκλητου Σετάκη η ΕΚΥΟ με μια καταστροφική τοποθέτηση αποθεματικών 30 εκατ. ευρώ στην μετοχή της Εθνικής τα απώλεσε. Μακάρι να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο.»

Άλλος δημοσιογράφος γράφει: «Αυτά μόνο για αρχή… Ο κ. Ιερώνυμος εκφράζει μόνο τη μητρόπολή του (Αθηνών). Όταν θα συνέλθει η Σύνοδος της Ιεραρχίας (της οποίας προεδρεύει), τα ερωτήματα θα είναι και πολλά και καυτά από τους αρχιερείς για τη συμφωνία που έγινε ΕΡΗΜΗΝ τους! Άραγε, τί συμφωνία είναι αυτή που αγνοεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες ορθόδοξες δικαιοδοσίες;» και καθηγήτρια της Θεολογικής Α.Π.Θ απαντά: “Πώς σας φαίνεται και η ιδέα καμιά πενηνταριά κληρικοί βουλευτές;”

«Κερκόπορτα με τη σφραγίδα Ιερώνυμου! Κατάλαβαν ότι με αυτή τη συμφωνία η Εκκλησία γίνεται όμηρος της κάθε κυβέρνησης; Λυπάμαι. Νομίζουν και οι δυο ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, ο καθένας για τους λόγους του. Θέατρο παραλόγου» γράφει Διευθυντής μεγάλης Εφημερίδας για να λάβει την απάντηση από αναγνώστη του: «Πού είσαι Χριστόδουλε!»

Σκιτσογράφος βάζει τον Αρχιεπίσκοπο να λέει στον Πρωθυπουργό: «αν κατάλαβα καλά Αλέξη εσύ θα πάρεις το λαγό και εγώ το πετραχήλι» και ένα παπάς αναρωτιέται: «Αλήθεια με τούς μουφτήδες τι θα γίνει θα πληρώνονται από το κράτος; ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ» και αφού πήγε για ύπνο πήραμε απάντηση από αλλού: «Μάλιστα οι Μουφτήδες, έχει αποφασιστεί πως θα κάνουν κήρυγμα στα Ελληνικά και θα πληρώνονται από το κράτος!!! Αφού δεν καταφέραμε 200 χρόνια τώρα, να φτιάξουμε το τάμα του Έθνους, μοιραίο είναι σήμερα να τρίζουν τα κόκαλα των Αγίων και των ηρώων μας. Μετά έρχεται το ταρακούνημα…μπας και κάποιοι από εμάς μετανοήσουν για να σωθούν. (Και παραθέτει απόσπασμα επιστολής του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη):”Ας γνωρίζωμεν ότι δεν υπάρχουν μόνον φυσικοί νόμοι, αλλά και πνευματικοί. Επομένως, η μέλλουσα οργή του Θεού δεν μπορεί να αντιμετωπισθή με συνεταιρισμόν αμαρτωλών (διότι διπλήν οργήν θα λάβωμεν), αλλά με μετάνοιαν και τήρησιν των εντολών του Κυρίου. Επίσης, ας γνωρίσωμεν καλά ότι η Ορθόδοξος Εκ­κλησία μας δεν έχει καμμίαν έλλειψιν. Η μόνη έλλειψις, που παρουσιάζεται, είναι η έλλειψις σοβαρών Ίεραρχών και Ποιμένων με πατερικές αρχές. Είναι ολίγοι οι εκλεκτοί. Όμως, δεν είναι ανησυχητικόν. Η Εκκλη­σία είναι Εκκλησία του Χρίστου και Αυτός την κυβερ­νάει. Δεν είναι Ναός, που χτίζεται από πέτρες, άμμο και ασβέστη από ευσεβείς και καταστρέφεται με φωτιά βαρ­βάρων, αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός. «Και ο πεσών επί τον λίθον τούτον συνθλασθήσεται, εφ’ ον δ’ αν πέση λικμήσει αυτόν» (Ματθ. και 44-45).

Θέλω όμως να μείνουμε, ανάμεσα στις δεκάδες συζητήσεις που πρόλαβα να διαβάσω εκείνη την νύχτα στην θέση ενός νεαρού Διδάκτορα Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Αναλυτή, σχεδιαστή διαδικτυακών εφαρμογών και την κουβέντα που προκάλεσε η παρακάτω θέση του: «Η εκκλησία της Ελλάδος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά πλέον 10.500 κληρικούς και 200 εκατομμύρια ευρώ, πάλι με έξοδα του κράτους. Γιατί δέχτηκε με προθυμία ο Ιερώνυμος; Επειδή η ανώτατη ιεραρχία πλέον αποκτά υπερεξουσίες πάνω στους κληρικούς: μπορούν άνετα πλέον εσωτερικά να αναπροσαρμόζονται οι μισθοί σε οποιοδήποτε πρόσωπο, άρα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στους κύκλους των υψηλά ισταμένων, αλλά και απολύσεις «αντιφρονούντων» και προσλήψεις «φίλων».

Γιατί δέχτηκε με προθυμία ο Τσίπρας; Επειδή δημιουργούνται πλέον 10.500 νέες πρόσθετες μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Ικανοποιείται η τήρηση της ετήσιας αναλογίας εισόδου/εξόδου δημοσίων υπαλλήλων βάσει συμφωνίας με τους εταίρους και υπάρχει πλέον άπλετος χώρος για νέα ρουσφέτια. 10.500 μόνιμοι κομματικοί φίλοι σημαίνει 30-40.000 άτομα εκλογικής δύναμης αν υπολογίσουμε και τα οικονομικά εξαρτώμενα πρόσωπα των προσληφθέντων. Άλλωστε αυτό το κόλπο γίνεται εδώ και πολλά χρόνια: φτιάχνουμε οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου, τους δίνουμε κρατικά κονδύλια και λέμε ότι οι υπάλληλοι των οργανισμών και εταιρειών αυτών δεν ανήκουν τυπικά στο δημόσιο. Έτσι τυπικά έχουμε 600.000 δημόσιους υπαλλήλους και ουσιαστικά 1 εκατομμύριο.

Και οι δυο πλευρές ευτυχισμένες. Καλό ντηλ;» Με 227 μου αρέσει σε 2 ώρες και 37 κοινοποιήσεις, σταχυολογούμε κάποια από τα δεκάδες σχόλια της.

Νεαρός, IT Software Developer γράφει: «Από την πρώτη στιγμή αυτό σκέφτηκα Π. Επειδή ξέρω πως λειτουργεί η εκκλησία οι αρχιερείς αποκτούν δικαίωμα ζωής πάνω στους απλούς παπάδες. Απλά επιφυλάσσομαι γιατί δεν το έχω διαβάσει ακόμα” και ακολουθεί ένας λίγο μεγαλύτερος κύριος: «τώρα τουλάχιστον πληρώνονται και τους γίνονται κρατήσεις και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές… όταν θα επιδοτούνται ποιοι θα τις πληρώνουν…….??? χωρίς κρατήσεις πως θα παίρνουν σύνταξη….???? και αυτή θα επιδοτείται..?? τα ταμεία θα έχουν απώλειες….. κ θα τις καλύπτουμε εμείς με αυξήσεις φορών…» για να συμπληρώσει μια νεαρή:  «Τρομακτικό!» και να τρολάρει ο κειμενογράφος με την φράση: «Σατανικό θα έλεγα για να είμαι επίκαιρος :)»

Μεσήλικας κύριος γράφει αγγλιστί: «Win win situation» και ένας περίπου συνομήλικος του: « Πολύ καλό ντηλ. Ο επόμενος ας αρχίσει να το μειώνει το κονδύλι αυτό.» για να πάρει την απάντηση: « Ποιος; Ο Κυριάκος; Ή ο Τσίπρας; Ή ο (κάποιος) Καραμανλής. Ή πάλι κάποιος Μητσοτάκης ή πάλι κάποιος Τσίπρας ή έστω κάποιος Παπανδρέου. Γίνε πιο συγκεκριμένος.) Ο επόμενος νεαρός, γράφει: «Επειδή με εμπνέει η ανάλυση, να προσθέσουμε και κάτι ακόμα; Πώς συνδυάζονται αυτά με τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους; Μήπως αντίστοιχο κονδύλι θα μπορεί ή/και θα πιέζεται το Κράτος να δίνει αργότερα και σε άλλες θρησκείες και αιρέσεις; Μήπως θα γίνει και αυτό που φοβάται ο Λεβέντης, ότι θα εξισωθεί το Χριστιανορθόδοξο δόγμα με Ιαχωβάδες, Πεντηκοστιανούς κλπ;». Αλλά μετά κάποιος ακόμα συνεχίζει: «Τελικά μάθαμε γιατί σιωπά τόσο καιρό ο Ιερώνυμος. Και γιατί όποτε αποφασίζει να μιλήσει, γλύφει..»

Κάποιος άλλος καταγράφει: «Απεργία παπάδων και θα τα έχουμε δει σχεδόν όλα στο γαλατικό χωριό!» για να πάρει την απάντηση: «Ουου καλά είσαι. Τους βλέπω στα κάγκελα. Έχουμε να δούμε καλή φάση.» Πάντως όταν στην Πόλη κλείσανε κάποτε τους Ναούς, ο Σουλτάνος υποχώρησε.

Από εκείνη την πρώτη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου, κατά την οποία ξημερώματα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 3:44 π.μ ολοκληρώθηκε η παραπάνω συλλογή, μέχρι σήμερα 16 Νοεμβρίου, που συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Οι Ιεράρχες κληρικοί και λαϊκοί γέμισαν τα κουτάκια των διαδικτυακών και τηλεοπτικών εικόνων και των ραδιοφωνικών κυμάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος αρρώστησε και δεν πήγε στην ενθρόνιση του συνονόματου του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης.

Ενδεικτικό του κλίματος φόβου που επικρατεί είναι έγγραφο της Αρχιγραμματείας της Συνόδου, το οποίο αποκάλυψε το orthodoxia.info και με το οποίο «οι εργαζόμενοι στο κτίριο έλαβαν από χθες αυστηρή οδηγία να προσέλθουν στις θέσεις τους το αργότερο έως τις 08:00 το πρωί ώστε εν συνεχεία να «σφραγιστεί» το κτίριο. Μετά τις 8 δεν επιτράπηκε η είσοδος σε κανέναν.»

Οι φήμες ότι συνεδριάζουν Ιεράρχες υπό αστυνομική περιφρούρηση δεν μου αρέσουν. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην τοπική μας Εκκλησία. Ο Θεός να δώσει γιατί  “ουκ έστιν η πάλη ημών προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις” (Εφεσ. 6, 12-13)

 

Περιοχή συνημμένων

safe image Aπόψεις | Αλαλούμ Από Την Πρώτη Νύχτα - Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ