Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Αραμπατζής: Προτάσεις Για Ονομασία Πλατείων Σε «Κωνσταντίνου Κατσίφα» & «Κωνσταντίνου Δελλαπόρτα»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Αραμπατζής: Προτάσεις Για Ονομασία Πλατείων Σε «Κωνσταντίνου Κατσίφα» & «Κωνσταντίνου Δελλαπόρτα»

Τις δικές του προτάσεις για μετονομασία πλατειών της πόλης παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» Γαβριήλ Αραμπατζής.

Με επίσημη ανακοίνωση της παράταξης του, ο κ. Αραμπατζής προτείνει τη μετονομασία δύο πλατειών της πόλης σε «Κωνσταντίνου Κατσίφα» και «Κωνσταντίνου Δελλαπόρτα», στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαπαραταξιακή Επιτροπής Ονοματοδοσιών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Προτείνουμε επικαιροποίηση της απόφασης 1/2012 η οποία δεν έχει εφαρμοστεί στο σκέλος που αφορά την μετονομασία οδού ή πλατείας σε Κωνσταντίνου Δελλαπόρτα. Η εισήγηση ήταν του κ. Ιωάννη Αναγνώστου, ώστε να παραμείνει ζωντανή στη μνήμη όλων, ως παράδειγμα αφοσίωσης στα δημοτικά δρώμενα της πόλης μας ο Κωνσταντίνος Δελλαπόρτας .

Προτείνουμε επίσης να εξεταστεί το αίτημα δημοτών με αρ. Πρωτ. 22143/13.11.2018 να δοθεί το όνομα Κωνσταντίνου Κατσίφα σε μια οδό ή πλατεία της πόλης μας. Επίσης αποτελεί αίτημα και αναγνώριση στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης για να μείνει ζωντανή η μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα».

Επιπλέον ο κ. Αραμπατζής προτείνει την ονοματοδοσία πλατειών ή οδών με τα ονόματα του δολοφονημένου Ηλιουπολίτη δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ποιοί Ήταν Ο Κωνσταντίνος Δελλαπόρτας, Ο Κώστας Κατσίφας Kαι Ο Σωκράτης Γκιόλιας

Ο Κωνσταντίνος Δελλαπόρτας ήταν διορισμένος Δήμαρχος Ηλιούπολης την εποχή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ασχολούνταν με τα κοινά από το 1964 και συμμετείχε κανονικά στις μεταδικτατορικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί Δήμαρχος, καθώς ηττήθηκε από τον Δημήτρη Κιντή. Για πολλά χρόνια εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος, έως το 2002 και απεβίωσε το 2012. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της περιόδου 1941-1945.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν Έλληνας οικοδόμος με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο και κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης Κατσίφα, δηλαδή το θανάσιμο πυροβολισμό του από μέλη της Αλβανικής Αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με την wikipedia, «πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 28 Οκτωβρίου 2018, ύστερα από σοβαρό επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας κατά τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές ο Κατσίφας πρώτος άνοιξε πυρ, πυροβολώντας με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, καταδιώχθηκε από την αλβανική αστυνομία και μετά τον εντοπισμό του και την άρνησή του να παραδοθεί σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών».

Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010, έξω από το σπίτι του, στην Ηλιούπολη. Ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 13 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών ενώ έως σήμερα οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ