Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Απόψεις | Προς Επίδοξους Σολομώντες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Απόψεις | Προς Επίδοξους Σολομώντες

Γράφει ο Π. Δριμυλής,

Την Πέμπτη 28 Μαΐου, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το θέμα κοιμητήριο στον χώρο πάνω από το ΚΥΤ, έπειτα από το σάλο που έχει προκαλέσει η είδηση ότι εδώ και καιρό υπάρχει συμφωνία των δημάρχων Ηλιούπολης-Αλίμου για δημιουργία διαδημοτικου κοιμητηριου στην εν λόγω περιοχή.

Μεγάλη η κουβέντα που έχει προκληθεί στα social media για το θέμα, καθώς και για το αν υπάρχει ανάγκη για νέο κοιμητήριο, αν υποστηρίζει κάποιος την δημιουργία αυτού, άλλοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ΚΑΝ (κέντρο αποτεφρωσης νεκρών) άλλοι μια κατάσταση συνυπαρξης και των δύο. Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τον Υμηττό και τη Β ζώνη προστασίας σε αυτό το άρθρο.

Επειδή προκειμένου να ανοίξει διάλογος την Πέμπτη για το θέμα και θέλοντας να προλάβω Σολωμοντιες τοποθετήσεις, που θα είναι ανοιχτές στη δημιουργία σύγχρονου κοιμητηριου με ΚΑΝ μαζί, ώστε να καμφουν αντιστάσεις συμπολιτών μας που θα δουν με καλό μάτι την πρωτοβουλία αυτή, θα πληροφορήσω τα εξής, ώστε να μην χάνετε πολύτιμος χρόνος στο δημ συμβούλιο.

• Χρειάζεται άδεια για μηχανολογικο εξοπλισμό ελαφράς οχλησεως, πράγμα που σημαίνει μεγάλη απόσταση από κατοικησιμες περιοχές. Όλα τα ΚΑΝ που έχουν έρθει σαν σχέδια στο φως της δημοσιότητας, αφορούν βιομηχανικά πάρκα, Ελαιώνας, Ριτσωνα, Πάτρα, πολύ μακριά από κατοικίες.

• Ο προτεινομενος χώρος στο ΚΥΤ είναι γύρω στα τριάντα στρέμματα. Το ΚΑΝ στην Ριτσωνα είναι 11 στρέμματα, τόσο ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό. Αν αφαιρέσεις εκκλησία, οστεοφυλακιο, περιφράξεις, δρόμους και άλλα πολλά, ο χώρος μικραίνει ακόμα περισσότερο ώστε να μπορείς να έχεις και λειτουργικό νεκροταφείο. Τελικά, εύλογα γεννιέται η απορία για το αν υπάρχει λύση και ποια είναι αυτή.

• Το ΚΑΝ στη Ριτσωνα, ιδιωτικών συμφερόντων, λειτουργεί εδώ και εννέα μήνες. Σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας μπορεί να αποτεφρωσει δέκα με δώδεκα χιλιάδες σωρούς το χρόνο.

• Το όριο οικονομικής βιωσιμότητας του είναι η αποτέφρωση 1000 – 1200 σωρων το χρόνο. Τόσο υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ΚΑΝ στη Ριτσωνα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

• Στον Ελαιώνα σύντομα, με βεβαιότητα πια, θα υπάρχει δεύτερο ΚΑΝ, δημοτικό αυτή τη φορά, μιας και ο Μπακογιαννης έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του. Τα δύο ΚΑΝ μαζί θα μπορούν να φέρουν σε πέρας 20.000 με 25.000 αποτεφρωσεις το χρόνο, αριθμός γιγάντιος για τα μέχρι τώρα δεδομένα.

• Δεν αποκλείετε η κατασκευή και τρίτου στα επόμενα χρόνια, είτε ιδιωτικών είτε δημοσίου συμφεροντως, κάτι που περιορίζει πολύ την ικανότητα βιωσιμότητας τους. – Κόστος κατασκευής γύρω στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ Εν ολίγοις τα ΚΑΝ δεν είναι ψιλικατζίδικο να ανοίγει ένα σε κάθε γειτονιά. Πάντα σε κάθε έργο μακροσκοπικα πρέπει να υπολογίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος με το μικρότερο οικονομικό κόστος

• Ο μικρότερος δυνατός χρόνος κατασκευής νέου κοιμητηριου πάνω από το ΚΥΤ δεν μπορεί εύκολα να είναι μικρότερος των πέντε ετών. Χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, νέο προεδρικό διάταγμα, ενστάσεις και δικαστήρια, Συμβούλιο της Επικράτειας και πάει λέγοντας. Πολύ μεγάλο κόστος σε χρόνο, άπειρες εργατοώρες, τσάμπα δημόσιο χρήμα.

• Ακούγεται ότι υπάρχει κάποιος μικρότερος χώρος, πίσω από το υπάρχον νεκροταφείο. Δεν έχω γνώση αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιταχτει καλύτερα σαν μια άμεση λύση.

• Άμεσα αγορά και δημιουργία ΚΑΟΝ (κέντρο αποτεφρωσης οστών νεκρών) στο ήδη υπάρχον νεκροταφείο. Έχει ξαναγίνει η κουβέντα αυτή στο δημ συμβούλιο πριν από δύο χρόνια.Τοτε είχε αφαιρεθεί ο λόγος από τον τότε πολίτη και σημερινό αντιδήμαρχο Στασινόπουλο από τον πρώην δήμαρχο.

• Μεγάλη διαχρονική καμπάνια ενημέρωσης από τον δημο Ηλιούπολης για τα οφέλη της αποτεφρωσης και την οικολογική επικινδυνοτητα της ταφής. Αν όχι τώρα που το ΚΑΝ είναι ιδιωτικών σωμφεροντων, από του χρόνου που λογικά θα λειτουργεί και το δημόσιο. Ενημέρωση και ευαισθητοποιηση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού που αμφιταλαντευεται ή αγνοεί, αλλά εύκολα μπορεί να αλλάξει γνώμη και να στραφεί προς την αποτέφρωση.

• Στήριξη του δημάρχου Αλίμου να διεκδικήσει χώρο στο Ελληνικό για δημιουργία διαδημοτικου κοιμητηριου με κοινούς αγώνες κατοίκων και δημάρχων των δύο περιοχών. Υπό προϋποθέσεις και αφού ερευνηθεί σύγχρονο κοιμητήριο με ΚΑΝ ταυτόχρονα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να τα πραγματοποιησουν μόνο τολμηρές διοικήσεις, που δεν θα διστασουν να τα βάλουν με τα εκκλησιαστικα συμφέροντα, θα διακόψουν τις σχέσεις διαπλοκής και εξαρτήσεις των δημοτικών αρχόντων με εκκλησιαστικους κύκλους. Κάνετε ρήξεις όπως υποσχεθηκατε όλοι προεκλογικά. Προχωρήστε στις απαιτούμενες τομές, ώστε αν όχι αύριο, σε ένα δεύτερο χρόνο να έχετε συμβάλλει στο ξημέρωμα μιας άλλης πόλης. Τα στοιχεία για όσα έγραψα για τα ΚΑΝ προέρχονται από τον φίλο Αντώνη Αλακιωτη, γνωστό σε αρκετούς Ηλιουπολιτες καθώς και σε αρκετούς δημ συμβούλους. Είναι ο άνθρωπος που πάλεψε επί 25 συναπτά έτη ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο ΚΑΝ στην Ελλάδα, στη Ριτσωνα του οποίου είναι πρόεδρος. Συμμετείχε στη μοναδική εκδήλωση που έχει γίνει στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, στην Ηλιούπολη, πριν από δυομιση χρόνια, με πρωτοβουλία των Συνεργων με την Ηλιούπολη.

Τιμής ένεκεν του αγώνα του Αντώνη θα είναι ο πρώτος ανακοινωμενος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος των Συνεργων. Όσοι δεν έχουν προλάβει να συλλέξουν στοιχεία για ενδελεχή ανάλυση, τους χαρίζω τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ