Facebook Pixel

Δημοτικα

Ανακατατάξεις Στη Δομή Των Επιτροπών Του Δήμου Ηλιούπολης – Ποιες Καταργούνται, Τι Αλλάζει

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ανακατατάξεις Στη Δομή Των Επιτροπών Του Δήμου Ηλιούπολης – Ποιες Καταργούνται, Τι Αλλάζει

Η νέα δημοτική περίοδος φέρνει μεγάλες αλλαγές στη δομή των επιτροπών του Δήμου Ηλιούπολης, με το νομικό πλαίσιο να καταργεί τις δύο υφιστάμενες επιτροπές και να δημιουργεί μία νέα.

Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2024 αντικαθίστανται η επιτροπή ποιότητας ζωής και η οικονομική επιτροπή. Οι δύο αυτές επιτροπές είχαν διπλό ρόλο: Αφενός, «προετοίμαζαν» σημαντικά θέματα τα οποία ερχόντουσαν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, με τη διεξαγωγή μιας «πρώιμης» συζήτησης, ενώ ο δεύτερος ρόλος τους ήταν να λαμβάνουν αποφάσεις μικρότερης σπουδαιότητας (πχ παροχή αδειών για θέσεις parking), ώστε να «αποσυμφορηθεί» ο φόρτος των θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Στις συγκεκριμένες δύο επιτροπές η παράταξη του δημάρχου είχε την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η κατανομή εδρών στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γινόταν με βάση το εκλογικό «μέτρο». Η ανάδειξη των μελών των επιτροπών γινόταν με μυστική ψηφοφορία όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, καταργείται και η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου.

Οι τρεις αυτές επιτροπές, πλέον, δίνουν τη θέση τους στη Δημοτική Επιτροπή, η οποία θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις δύο επιτροπές που αντικαθιστά, ενώ η σύνθεσή της και η ανάδειξη των μελών της θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

Πως Θα Εκλέγονται Τα Μέλη

Η Δημοτική Επιτροπή στην Ηλιούπολη θα απαρτίζεται από 8 μέλη, με πρόεδρο τον Δήμαρχο ή οποιον αντιδήμαρχο ορίσει εκείνος. Η πλειοψηφία των μελών (5) θα ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου και θα αναδειχθούν με ψηφοφορία μεταξύ των 21 δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι υπόλοιπες 3 θέσεις ανήκουν στην αντιπολίτευση, με τα 14 μέλη της να ψηφίζουν μεταξύ τους τα μέλη που θα εκπροσωπήσουν την αντιπολίτευση στη Δημοτική Επιτροπή. Κάθε αιρετός έχει 3 σταυρούς προτίμησης.

Οι Αρμοδιότητες

Η Δημοτική Επιτροπή θα είναι στην ουσία ένα μικρότερο αποφασιστικό όργανο από το δημοτικό συμβούλιο, με τον νομοθέτη να τη δημιουργεί ώστε να δώσει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Μεταξύ των αυξημένων αρμοδιοτήτων που θα έχει, και οι οποίες μέχρι σήμερα άνηκαν στην αποκλειστικότητα του δημοτικού συμβουλίου, είναι η υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, η τροποποίηση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων, η έγκριση των όρων και τη σύναψη κάθε είδους προγραμματικών συμβάσεων, η διαγραφή χρεών και η απαλλαγή από προσαυξήσεις μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα χιλιάδων, η επιστροφή από τον Δήμο αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η σύναψη χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων του Δήμου κ.α.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής και τον τρόπο ανάδειξης των μελών της στην εγκύκλιο 1328 του υπουργείου Εσωτερικών, εδώ.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ