Facebook Pixel

Παραδημοτικα

Αλλαγή Συσχετισμών Στους Δήμους Φέρνει Ο Νέος Εκλογικός Νόμος

Oι αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος και πως επηρεάζει τους συσχετισμούς στον Δήμο Ηλιούπολης.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Αλλαγή Συσχετισμών Στους Δήμους Φέρνει Ο Νέος Εκλογικός Νόμος

Νέα δεδομένα φέρνει στην «αρένα» των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ ο νέος εκλογικός νόμος που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Political, η παρούσα κατάσταση διακυβέρνησης στους Δήμους αναμένεται να αλλάξει ριζικά, γεγονός που επιβεβαίωσε τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ποιες Αλλαγές Θα Εισηγηθεί Η Κυβέρνηση

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα φέρει το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται στο υπουργείο εσωτερικών, με κεντρικό «σύνθημα» την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες.

Δήμαρχος Με 42% Από Την Πρώτη Κυριακή

Στο 42% από το 50%+1% φαίνεται πως πέφτει ο πήχης εκλογιμότητας για τη θέση του Δήμαρχου. Στην ουσία, πρόκειται για «επαναφορά» του νόμου Παυλόπουλου από το 2006, ο οποίος μάλιστα έχει κριθεί συνταγματικός. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο νίκης με 40%, εάν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μεγαλύτερη των 5 μονάδων.

Οριο 3 ή 5% Για Είσοδο Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μια σημαντική αλλαγή είναι και το όριο εκλογής, με τα σενάρια να θέλουν θέσπιση ορίου στο 3% ή το 5%. Σκοπός της κυβέρνησης με την θέσπιση αυτού του μέτρου είναι να αποφευχθούν οι διασπαστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2019 καθώς και οι μικρές «παρατάξεις-λαγοί» που σκοπό είχαν να διεμβολίσουν κυρίως μεγάλες παρατάξεις δημάρχων διασπώντας την εκλογική τους βάση.

Ενισχυμένη Πλειοψηφία Για Τον Δήμαρχο

Όπως όλα δείχνουν, ο Δήμαρχος θα διαθέτει ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η κατανομή των εδρών δεν θα γίνεται από τον πρώτο γύρο όπως στις εκλογές του 2019. Επίσης, σε περίπτωση εμφατικής νίκης ενός Δήμαρχου (π.χ άνω του 60%) οι έδρες θα κατανέμονται με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, εάν κάποιος νικητής των εκλογών είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο μικρό ποσοστό (κάτω του 25%), τότε δεν θα διαθέτει πλειοψηφία, αλλά οι δημοτικοί του σύμβουλοι θα υπολείπονται κατά 1 ή 2 της πλειοψηφίας.

Μείωση Αιρετών Στους Μεγάλους Δήμους

Τέλος, στο τραπέζι είναι και η μείωση των εκλεγμένων στις εκλογές του 2023, κυρίως στους μεγάλους Δήμους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες επί του ζητήματος, προς το παρόν.

Ο Αντίκτυπος Των Αλλαγών Στην Ηλιούπολη

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι συσχετισμοί στην Ηλιούπολη αλλάζουν σημαντικά. Παρά την σχετικά χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Δήμαρχου, κεντροδεξιοί υποψήφιοι όπως ο Γαβριήλ Αραμπατζής δεν έχουν πιθανότητες να ανατρέψουν το σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να μην τον θεωρεί υπολογίσιμη δύναμη και να προσανατολίζεται σε «φρέσκια» υποψηφιότητα. Στον αντίποδα, ο έτερος κεντροδεξιός Τάσος Ευσταθίου ανεβάζει διαρκώς «στροφές», έχοντας ωστόσο ξεκαθαρίσει πως δεν τον ενδιαφέρει κανένα κομματικό χρίσμα, παρά μόνο «το καλό της πόλης». Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Ευσταθίου -ο οποίος αύξησε εντυπωσιακά τα ποσοστά του στις τελευταίες εκλογές- να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ