Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Μαραθώνιες Οι Συνεδριάσεις Των Δημοτικών Συμβουλίων Στην Ηλιούπολη – Άμεση Ανάγκη Αλλαγής Της Διαδικασίας

Μαραθώνιες συνεδριάσεις και αντιπαράθεση άνευ ουσίας.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Μαραθώνιες Οι Συνεδριάσεις Των Δημοτικών Συμβουλίων Στην Ηλιούπολη – Άμεση Ανάγκη Αλλαγής Της Διαδικασίας

Kάνοντας μια γρήγορη περιήγηση στα δημοτικά συμβούλια διάφορων Δήμων στο Youtube, παρατηρεί κανείς το εξής: Το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης σπάει κάθε φορά ρεκόρ διάρκειας.

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (30/1/2020) διήρκεσε σχεδόν 10 ώρες (συγκεκριμένα 9 ώρες και 55 λεπτά)! Θα πίστευε κανείς πως σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται ουσιαστικός και σοβαρός διάλογος για σημαντικά ζητήματα της πόλης.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει. Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αφιερώνεται στα λεγόμενα θέματα “προ ημερησίας διάταξης”, δηλαδή σε ερωτήσεις που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη δημοτική αρχή και στα οποία ζητούν απαντήσεις. Τα θέματα αυτά, όπως έχει δείξει η ιστορία προσφέρονται για άνευ ουσίας πολιτική αντιπαράθεση και “κοκορομαχίες” μεταξύ αντιπολίτευσης και διοίκησης, ενώ αρκετές φορές οι συζητήσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πρέπει να ανατρέξουν σε έγγραφα για να βρουν απαντήσεις.

Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, τα ερωτήματα προ ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο ήταν συνολικά 15, έναντι 36 που βρίσκονταν στην επίσημη ατζέντα της συζήτησης. 

Ας δούμε τώρα πόσο κράτησε η συζήτηση για την κάθε κατηγορία θεμάτων:

Προ-ημερησίας διάταξης θέματα (15 στο σύνολο): 4 ώρες & 35 λεπτά
Θέματα ημερήσιας διάταξης (35 στο σύνολο): 5 ώρες & 15 λεπτά.

Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, λοιπόν, το πρώτο 40% του χρόνου σπαταλάται σε άνευ ουσίας συζητήσεις, ενώ η επίσημη ατζέντα του ΔΣ ξεκινά να συζητείται περί τις 11 το βράδυ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο είναι -εκτός από δυσλειτουργικό- άκρως κουραστικό για τους αιρετούς, οι οποίοι προσέρχονται στις 5 το απόγευμα, και φεύγουν από την αίθουσα στις 3:30 τα ξημερωματα. Μάλιστα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, συζητήθηκαν περί τις 2:30 τα ξημερώματα πολύ σημαντικά θέματα, όπως η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και ενώ η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων είχε αποχωρήσει.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου καλείται να βρει άμεση λύση στο παραπάνω πρόβλημα, ώστε να γίνει το δημοτικό συμβούλιο πιο αποτελεσματικό. Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για διεξαγωγή 2 δημοτικών συμβουλίων/μήνα αντί ενός, με το ένα να αφορά αποκλειστικά θέματα “εκτός ημερησίας” που θέλουν να υποβάλουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και το άλλο να είναι αποκλειστικά για θέματα που αφορούν την επίσημη ατζέντα.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ