Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ρεπορτάζ & Ανάλυση Αποτελεσμάτων Του 1ου Γύρου Των Εκλογών Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Newsroom

Ρεπορτάζ & Ανάλυση Αποτελεσμάτων Του 1ου Γύρου Των Εκλογών Στην Ηλιούπολη

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ηλιούπολη ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η ενσωμάτωση ολοκληρώθηκε για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της πόλης.

Συνοψίζουμε τα βασικά σημεία που προέκυψαν από την κάλπη:

  • Εννέα παρατάξεις μπαίνουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, έναντι 7 που είχαν εκλεγεί το 2014.
  • Από τις 9 αυτές παρατάξεις, οι 4 είναι νεοσύστατες.
  • Όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
  • Σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας ως προς τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, με πάνω 38.000 ψηφοφόρους να επιλέγουν την παράταξη της προτίμησής τους.

Screen Shot 2019 05 28 at 15.48.55 Ρεπορτάζ & Ανάλυση Αποτελεσμάτων Του 1ου Γύρου Των Εκλογών Στην Ηλιούπολη

Το ilioupolinews.gr παρουσιάζει μια ανάλυση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην πόλη.

Συγκριτικά Στοιχεία Σε Σχέση Με Το 2014 & Το 2010

Έναν μεγάλο νικητή και έναν μεγάλο χαμένο είχε η φετινή αναμέτρηση των εκλογών στην Ηλιούπολη.

Μεγάλος νικητής, ο Τάσος Ευσταθίου, επικεφαλής της παράταξης “Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά”, ο οποίος συγκέντρωσε 14,53% των προτιμήσεων, αγγίζοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 2014, όπου είχε συγκεντρώσει 8,44%. Ο κ. Ευσταθίου πλέον αριθμεί 6 δημοτικούς συμβούλους στο νέο συμβούλιο, έναντι 2 που είχε έως τώρα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως έδωσε σκληρή μάχη για τη 2η θέση, παρά την διάσπαση του κεντροδεξιού χώρου στην Πόλη.

Μεγάλος χαμένος είναι ο κ. Χρήστος Κοκοτίνης και η παράταξη “ΗΛΙΟΥ-Πόλις”. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην Ηλιούπολη, δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, έχασε 2.358 ψήφους μεταξύ 2014 και 2019, και σχεδόν 7,5 ποσοστιαίες μονάδες δύναμης. Στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη υπάρχει προβληματισμός για το αποτέλεσμα, κλίμα που οφείλεται και στην εσωκομματική εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Screen Shot 2019 05 28 at 15.57.57 Ρεπορτάζ & Ανάλυση Αποτελεσμάτων Του 1ου Γύρου Των Εκλογών Στην Ηλιούπολη

Η παράταξη του νυν Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλο κειμένεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα ψήφων με το 2014 για τον πρώτο γύρο, χάνοντας ωστόσο σχεδόν 400 ψήφους και 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, διατηρώντας ωστόσο τον πήχη πάνω από τις 11.000 ψήφους, που είναι η σταθερή εκλογική βάση της παράταξης “Πρώτα Η Ηλιούπολη”. Η διαφορά από την δεύτερη παράταξη είναι σχεδόν διπλάσια σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ωστόσο όλα ειναι ανοιχτά για την αναμέτρηση της 2ης Κυριακής. Ο Δήμαρχος, σε δημόσιο μηνυμά του το πρωί της Δευτέρας 27/5, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι εκ νέου νικητής, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

Κερδισμένος από την εκλογική μάχη βγαίνει και ο 2ος της αναμέτρησης, Γιώργος Χατζηδάκης. Ο πρώην αντιδήμαρχος που ανεξαρτητοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και δημιούργησε τη δική του παράταξη, σημείωσε αξιοσημείωτη επίδοση συγκεντρώνοντας 5819 ψήφους. Μάλιστα, στο νέο δημοτικό συμβούλιο για εκλέγονται “πρωτοκλασσάτα” στελέχη με αυτοδιοικητική εμπειρία στην πόλη και μεγάλη επιρροή στα δημοτικά πράγματα. Στο επιτελείο του κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επικρατεί αισιοδοξία για τη νίκη στις 2 Ιουνίου, ενώ έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο με έντονες πιέσεις το αίτημα της παράταξης για debate των δύο υποψήφιων δημάρχων που πέρασαν στον Β’ γύρο.

Screen Shot 2019 05 28 at 16.37.02 Ρεπορτάζ & Ανάλυση Αποτελεσμάτων Του 1ου Γύρου Των Εκλογών Στην Ηλιούπολη

Απώλεια ψήφων και ποσοστών σημείωσαν οι αριστερές δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να χάνει πάνω από 500 ψήφους και την Αριστερή Πρωτοβουλία την μισή εκλογική της βάση (πάνω από 50%). Ωστόσο, παρά τις απώλειες για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης, η παράταξη του ΚΚΕ κέρδισε 2 επιπλέον έδρες σε σχέση με το 2014, αριθμώντας πλέον 4 δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που οφείλεται στην απλή αναλογική.

Οι νεοσύστατες αριστερές παρατάξειςΣυνεργοί Με Την Ηλιούπολη” και “Μαχόμενη Ηλιούπολη” κατάφεραν επίσης να εκλέξουν από έναν δημοτικό σύμβουλο, συγκεντρώνοντας ποσοστά 2,67% και 2,06, αντίστοιχα.

Τέλος, η παράταξη “Η Πόλη Που Θέλω” του έτερου κεντροδεξιού υποψηφίου Γαβρίηλ Αραμπατζή κατάφερε να εκλέξει 4 δημοτικούς συμβούλους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,18% και 3721 ψήφους.

Όλα Ανοιχτά Για Τον 2ο Γύρο

Παρά το γεγονός ότι ο νυν Δήμαρχος σημείωσε σχεδόν διπλάσια επίδοση από τον δεύτερο Γ. Χατζηδάκη, όλα είναι ανοιχτά στην εκλογική μάχη της Κυριακής 2 Ιουνίου. Ο κ. Βαλασόπουλος διατηρεί απόσταση ασφαλείας, ωστόσο τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σε μια σκληρή μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Στον 2ο γύρο του 2014, η παράταξη του Δημάρχου είχε κερδίσει εκ νέου την ηγεσία του Δήμου για μόλις 764 ψήφους. Επιπλέον, ο Δήμαρχος, παρά τα σημαντικά έργα που έχει πραγματοποιήσει και σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια στην Πόλη, έχει στις πλάτες του “φθορά” 9 ετών διακυβέρνησης. Επιπλέον, η φετινή κάλπη έφερε τον Δήμαρχο αντιμέτωπο με απώλεια βασικών στελεχών και στενών συνεργατών του, όπως ο κ. Δημητρόπουλος και η κ. Καπίρη, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, στις τάξεις της παράταξης του κ. Χατζηδάκη επικρατεί αισιοδοξία, ωστόσο ο πρώην αντιδήμαρχος έχει να καλύψει μεγάλη διαφορά για να νικήσει τον νυν Δήμαρχο. Ο πήχης για τον κ. Χατζηδάκη είναι ψηλά, καθώς στον 2ο γύρο των εκλογών του 2014, ο Βασίλης Βαλασόπουλος είχε συγκεντρώσει 17.862 ψήφους.

Γρίφος Η Στάση Των Παρατάξεων Για Τη Β’ Κυριακή

Μέχρι στιγμής, καμία παράταξη από αυτές που δεν πέρασαν στον Β΄γύρο δεν έχει εκδόσει κάποια ανακοίνωση, κρατώντας όλες κλειστά τα χαρτιά τους για τη στάση και την τυχόν στήριξη που θα παρέχουν στον Β΄γύρο των εκλογών.

Η παράταξη του Χ. Κοκοτίνη συνεδρίασε χθες 27/5 και επικρατεί προβληματισμός για το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ilioupolinews.gr θα επικρατήσει μια στάση ουδετερότητας, αφήνοντας στη διακριτική ευχαίρεια των στελεχών και των ψηφοφόρων της παράταξης την ψήφο για τις 2 Ιουνίου.

Ο κ. Ευσταθιου μπορεί να μην έχει ανακοινώσει ακόμα τίποτα, ωστόσο η σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική των τελευταίων μηνών προς τον νυν Δήμαρχο, δείχνει πως η “γραμμή” της παράταξης θα είναι ψήφος προς τον Γ. Χατζηδάκη.

Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις των Γ. Αραμπατζή και Α. Στασινόπουλου, οι οποίοι διατηρούν πιο μετριοπαθές προφιλ, με τον Γ. Αραμπατζή ωστόσο να έχει εξαπολύσει πριν λίγους μήνες επιθεση στον Δήμαρχο, αφήνοντας υπονοούμενα για φημες σχετικά με την υποψηφιότητα του.  Τέλος, καμία θέση υπερ ή κατά κάποιου υποψηφίου για τον 2ο γύρο δεν αναμένεται να πάρουν η Λαϊκή Συσπείρωση, Η Αριστερή Πρωτοβουλία και η Μαχόμενη Ηλιούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ