Και επίσημα ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον Δήμο Ηλιούπολης, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη στα χέρια των διοικούντων.
Η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε την εκπόνηση του παρουσίασε το πρώτο στάδιο της μελέτης, που περιλαμβάνει 3 διαφορετικά σενάρια για την οικιστική ανάπτυξη της πόλης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.
Τι Είναι Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί ένα σύνολο από κείμενα χάρτες και διαγράμματα με τα οποία καθορίζοντας διάφορες πτυχές χωρίς ανάπτυξης και οργάνωσης της πόλης. Μεταξύ άλλων, το ΤΠΣ καθορίζει:
- τις χρήσεις γης,
- τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης
- τα όρια των οικισμών και των πολεοδομικών ενοτήτων
- το οδικό δίκτυο, τα δίκτυα μεταφορών και τις υποδομές,
- ενδεχόμενες ειδικές πολεοδομικές ζώνες
Επίσης, το ΤΠΣ, περιλαμβάνει προτάσεις για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή, προτείνοντας μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών.
Μέχρι πρότινος, όλα τα παραπάνω καθορίζονταν από απαρχαιωμένα, γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία δεν μπορούσαν να εξειδικεύσουν τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, ξεχωριστά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα πολύτιμο «εργαλείο» τοπικής ανάπτυξης και αποτελεί «οδικό χάρτη» για μια δημοτική αρχή προκειμένου να χαράξει και να υλοποιήσει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη της πόλης.
Τα Σενάρια
Οι μελετητές εξέτασαν και παρουσίασαν 3 διαφορετικά σενάρια για την οικιστική ανάπτυξη της πόλης. Το 1ο σενάριο είναι το λεγόμενο «σενάριο 0», όπου προβλέπει τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Από τα υπόλοιπα 2 σενάρια, εκείνο που τελικά προτάθηκε από τους μελετητές είναι το 3o σενάριο, το οποίο προκρίνει το μοντέλο ενός διευρυμένου, ισχυρού «κέντρου», όπου θα αποτελεί την «καρδιά» της δραστηριότητας της πόλης. Η επιλογή αυτού του μοντέλου προκρίθηκε ως η καλύτερη εναλλακτική απέναντι στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η πόλη από projects σε γειτονικούς Δήμους, όπως η επένδυση στο Ελληνικό και η «υπουργούπολη» στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους μελετητές «Προκρίνεται ως πιο ρεαλιστικό το σενάριο 3 (Μονοκεντρικό), ως το σενάριο που αξιοποιεί
τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε υποπεριοχής, θέτει συμβατούς όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και δίνει προοπτική στην ανάπτυξη της πόλης με ένα ανταγωνιστικό τοπικό κέντρο.
Το σενάριο που απορρίφθηκε είναι εκείνο μιας «πολυκεντικής πόλης». Στην ουσία, το σενάριο αυτό προκρίνει τη δημιουργία 12 επιμέρους τοπικών «ενοτήτων» που θα αποτελούν «μικρά κέντρα» της κάθε γειτονιάς της πόλης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο αποκέντρωσης, το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές, δεν είναι το καλύτερο για μια πόλη όπως η Ηλιούπολη.
Γιατί Επιλέχθηκε Το Μονοκεντρικό Σενάριο
Σε γενικές γραμμές, η επιλογή του 3ου σεναρίου πραγματοποιήθηκε λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως, για παράδειγμα η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε μια σειρά από κοινωνικές υποδομές της πόλης, όπως για παράδειγμα τα σχολεία. Σύμφωνα με τους μελετητές, η γεωγραφική διασπορά τέτοιους είδους δομών εντός της πόλης καθιστούν, ούτως η άλλως, το ευρύτερο σύστημα δημοσίων υποδομών αποκεντρωμένο, με την κάλυψη να είναι ευρεία.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές: «Το σενάριο 3 ειναι απόλυτα συμβατό με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού, αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε υποπεριοχής, θέτει συμβατούς όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και δίνει προοπτική στην ανάπτυξη της πόλης με ένα ανταγωνιστικό τοπικό κέντρο.
Επίσης, το συγκεκριμένο «μοντέλο» εκτιμάται πως θα επιτευχθεί καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας και των δικτύων μεταφοράς εντός της πόλης, δίνοντας την ευκαιρία για καλύτερη ανάπτυξη ενός δικτύου βιώσιμης αστικής κινητικότητας τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της πόλης
Το τελευταίο, απασχόλησε ιδιαίτερα τους μελετητές, καθώς διαπιστώνουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη, κυρίως λόγω της οικιστικής πύκνωσης. Έτσι, προτάσσονται λύσεις για την βελτίωση της κυκλοφορίας εντός της πόλης, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στο θέμα της αστικής σήραγγας.
Τέλος, το ΤΠΣ «ακουμπά» σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση κοιμητηρίου, η παρουσία του ΚΥΤ στα σύνορα με την Αργυρούπολη καθώς και στο δημιουργίας αστικού πάρκου στους πρόποδες του Υμηττού για τουριστική χρήση, μια πρόταση που εγείρει ήδη αντιδράσεις.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, με την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, ενώ η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε αποτελεί μέρος του 1ου σταδίου της μελέτης. Το 2ο στάδιο της μελέτης περιλαμβάνει τη διαβούλευση της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έγκριση του συνόλου της μελέτης, βήματα τα οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2025.
Μπορείτε να βρείτε το αρχείο της παρουσίασης των ερευνητών εδώ.
Μπορείτε να βρείτε την περιγραφή των 3 σεναρίων και την ανάλυση για την επιλογή του επικρατέστερου, εδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση, εδώ.
Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.