Facebook Pixel

Τοπικα

Πώς η Αγία Παρασκευή Ηλιούπολης Σταμάτησε Τα Σχέδια Για Τη «Λεωφόρο ΝΑΤΟ» και Έσωσε Την Πόλη Από Τη Διχοτόμηση

Μία σπάνια μαρτυρία μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ηλιούπολη 100 Χρόνια» φέρνει στο φως την άγνωστη σε πολλούς ιστορία για την ανέγερση της Αγίας Παρασκευής και τον καθοριστικό ρόλο των Λευκαδιτών της πόλης μας.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Πώς η Αγία Παρασκευή Ηλιούπολης Σταμάτησε Τα Σχέδια Για Τη «Λεωφόρο ΝΑΤΟ» και Έσωσε Την Πόλη Από Τη Διχοτόμηση

Μια συγκλονιστική αναδρομή στο παρελθόν της πόλης προσφέρει το ντοκιμαντέρ «Ηλιούπολη 100 Χρόνια», αποκαλύπτοντας μικρές και μεγάλες ιστορίες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει η γλαφυρή αφήγηση της Ηλιουπολίτισσας Φρόσως Λάζαρη για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, ένα έργο που δεν κάλυψε απλώς τις θρησκευτικές ανάγκες της εποχής, αλλά άλλαξε κυριολεκτικά τον πολεοδομικό χάρτη της Ηλιούπολης.

Οι Λευκαδίτες Και Η Ανάγκη Για Μια Νέα Εκκλησία

Η ιστορία ξεκινά με τον δυναμικό συνοικισμό των Λευκαδιτών, οι οποίοι, αφού εγκαταστάθηκαν και ρίζωσαν στην Ηλιούπολη, θέλησαν να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο λατρείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κάτοικος στο ντοκιμαντέρ, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έπεφτε πολύ μακριά, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση για τις ηλικιωμένες γυναίκες. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση: έπρεπε να φτιαχτεί η Αγία Παρασκευή.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, υπήρχαν αρχικά σχέδια από τη Χούντα των συνταγματαρχών η Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου να μετατραπεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, την περίφημη «Λεωφόρο ΝΑΤΟ» η οποία θα ένωνε την αμερικανική βάση στο Ελληνικό με το Πεντάγωνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η Ηλιούπολη να «διχαστεί» κυριολεκτικά στη μέση.

Εκείνη τη στιγμή, παρενέβη καθοριστικά ο Ντίνος Δελαπόρτας. Ενώ υπήρχαν διάφορες γνώμες για τη χωροθέτηση του ναού (όπως το να χτιστεί πιο δίπλα, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η παιδική χαρά), ο Δελαπόρτας ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, η εκκλησία θα γίνει στο κέντρο». Μάλιστα, ο διορισμένος Δήμαρχος για να «χρυσώσει το χάπι» στον αντιπρόεδρο της χουντικής κυβέρνησης Στυλιανό Πατακό, έδωσε στην εκκλησία το όνομα της γενέτειαρας του: Αγία Παρασκευή

Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος: να «κόψει» τον δρόμο για να αποτρέψει τη δημιουργία της ταχείας κυκλοφορίας. Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις και απορίες της εποχής για την επιλογή να κλείσει ο δρόμος, το δίλημμα που έθετε στους επικριτές του ήταν αφοπλιστικό: «Τι σας αρέσει λοιπόν; Η πόλη να διχαστεί ή να υπάρχει εκκλησία;». Λόγω ακριβώς αυτής της στρατηγικής —και αρκετά στενής— χωροταξικής επιλογής, το ιερό της Αγίας Παρασκευής δεν έχει τον παραδοσιακό, αυστηρά ανατολικό προσανατολισμό.

Η κατασκευή της Αγίας Παρασκευής (η οποία στα «μπετά» βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970) αποτελεί μνημείο αλληλεγγύης και συλλογικής προσπάθειας. Όπως τονίζεται στο βίντεο, η εκκλησία χτίστηκε με μεγάλο κόπο και με τη συνεισφορά όλων των κατοίκων της Ηλιούπολης, αλλά στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι Λευκαδίτες.

Οι κάτοικοι προσέφεραν χρήματα αλλά και ατελείωτες ώρες προσωπικής, απλήρωτης εργασίας. Η αφοσίωση ήταν τέτοια που οι εργασίες δεν σταματούσαν ποτέ. Το αποτέλεσμα υπήρξε πρωτοφανές: ο ναός θεμελιώθηκε, χτίστηκε και λειτούργησε μέσα σε μόλις έναν χρόνο!

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ