Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Περί Ρευματοκλοπής – Θεωρητική Προσέγγιση

Ένα άρθρο του έγκριτου νομικού Νίκου Καραβέλου σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει την ρευματοκλοπή, με αφορμή τον σχετικό διάλογο που έχει επέλθει στο πολιτικό προσκήνιο του Δήμου Ηλιούπολης.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Νίκος Καραβέλος

Περί Ρευματοκλοπής – Θεωρητική Προσέγγιση

1. Προοίμιον

«Ρευματοκλοπή είναι η αυθαίρετη και με δόλο επέμβαση σε εξοπλισμό ή / και εγκαταστάσεις του Δικτύου, με σκοπό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αυτή να καταγράφεται, ή χωρίς να αντιστοιχίζεται με Εκπρόσωπο Φορτίου, και να μην τιμολογείται» (Εγχειρίδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, 236/2017 Απόφ.)

2. Κατά τον Ποινικό Κώδικα:

Σύμφωνα με το άρθρο 372 παρ. 1 ΠΚ: «Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών».

Περαιτέρω, δυνάμει της δεύτερης παραγράφου του ίδιου άρθρου: «Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια».

Από τον συνδυασμό, συνεπώς, των ανωτέρω διατάξεων, συνάγεται ότι συνιστά κλοπή (372 ΠΚ), και η με οιονδήποτε τρόπο αφαίρεση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας με σκοπό την παράνομη ιδιοποίησή της.

3. Περίπτωση απαλλαγής από την ποινή. Άρση αξιοποίνου. (όχι αθώωση):

Προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 381 ΠΚ Γενική διάταξη( και εν προκειμένω τις παραγράφους 3,4), που συνήθως αναγράφονται στα αποσπάσματα των απαλλακτικών αποφάσεων. Ειδικότερα:

α) παρ. 3. “Εάν ο υπαίτιος των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372 έως 378 μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου, καταβάλλοντας την αξία του, απαλλάσσεται από κάθε ποινή εφόσον πληρώσει επιπλέον τους τόκους υπερημερίας από την ημέρα τέλεσης του εγκλήματος”.

β) παρ. 4. “Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται για τα πλημμελήματα που προβλέπονται στα άρθρα 372 έως 378 και μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο”

Συμπέρασμα:

Α) Η, κατά τις ανωτέρω παραγράφους, “αθώωση” είναι, συνεπώς, στην ουσία απαλλαγή εκ της ποινής, άρση αξιοποίνου, και όχι αθώωση. Τούτο γιατί λαμβάνει χώρα η υποχρεωτική εξόφληση του συνολικού οφειλόμενου ρεύματος, με τις προσαυξήσεις, από τον παραβάτη και στην ουσία αποδοχή της πράξης και θεραπεία της, με την ικανοποίηση του ζημιωθέντος Φορέα.

Β) Ουσιαστική αθώωση υπάρχει στις περιπτώσεις μόνο που ο κατηγορούμενος ισχυριστεί και αποδείξει στο Δικαστήριο, είτε ότι δεν τέλεσε ο ίδιος την πράξη, καθώς, λόγου χάριν, δεν ήταν ο τελευταίος χρήστης αλλά τρίτος, είτε ότι έγιναν λανθασμένες μετρήσεις. Όταν δηλαδή προσβάλλει κατ’ ουσίαν το κατηγορητήριο, αρνούμενος την κατηγορία, είτε, ενδεχομένως, με αυτοτελή ισχυρισμό.

Υστερογράφημα:

1) Ελπίζουμε να φωτίσαμε κάπως με τις πενιχρές γνώσεις μας τους συμπολίτες μας, για ένα, όχι και τόσο δύσκολο, νομικό ζήτημα, που όπως φαίνεται διατηρείται στο ενδιαφέρον του κόσμου. (Αυτά διδάσκονται στο τρίτο έτος της Νομικής).

2) Η παρέμβαση μας προκλήθηκε από μια παράξενη προτροπή που διαβάσαμε σε μια παράγραφο επίσημης, για την περίπτωση, ανακοίνωσης, η οποία είχε διατυπωθεί ως εξής :

…..Ας ρωτήσουν επιτέλους κι ένα δικηγόρο”.

3) Ο γράφων, ως δικηγόρος, ανταποκρίθηκε !

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ