Facebook Pixel

ΑποψειΣ

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Άρθρο των μελών της ομάδας “Ποδήλατο Και Ηλιούπολη” στο ilioupolinews.gr με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γράφει ο Kώστας Ραβάνης

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου 2020 γιορτάζεται Πανευρωπαϊκά η εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας.

Η ομάδα «Ποδήλατο και Ηλιούπολη», στον πρώτο χρόνο ύπαρξης της, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα βιώσιμης κινητικότητας καθώς οι απόψεις της αποτελούν μέρος της βελτίωσης της Βιώσιμης Κινητικότητας στο αστικό περιβάλλον.

Η ανάγκη ύπαρξης ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας είχε εκφραστεί δημόσια από εμάς ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, κατά την επίσκεψη της νέας  Δημοτικής Αρχής στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, η οποία έγινε στα πλαίσια της επίσκεψης της Δημοτικής αρχής στις γειτονιές της πόλης.

Στην συνέχεια ήρθε η καραντίνα λόγω του Covid19, όπου κάνοντας χρήση του κωδικού 6, επιδοθήκαμε σε κάποιας μορφής άσκηση. Είναι ζωντανές ακόμα οι εικόνες μιας πόλης διαφορετικής, πιο ανθρώπινης, με ελεύθερους χώρους για πεζοπορία και ποδηλάτηση, που το αυτοκίνητο είχε δεύτερο ρόλο στην ζωή μας. Αυτές οι εικόνες είναι που άρχισαν να ωριμάζουν μέρα με τη μέρα την άποψη ότι υπάρχει δικαιωματικά χώρος για το ποδήλατο στην πόλη μας. Είναι η χρονική στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα και ξεκίνησε το ψήφισμα στο AVAAZ με αίτημα την άμεση δημιουργία ποδηλατοδρόμων στον Δήμο Ηλιούπολης.

Το ψήφισμα τελικά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία συγκεντρώνοντας 855 υπογραφές, οι οποίες κατατέθηκαν στον Δήμο Ηλιούπολης (γραφείο Δημάρχου) με αίτημα τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια Αττικής με αίτημα την διευκόλυνση των Δήμων για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Παράλληλα με το ψήφισμα δημιουργήθηκε και η ομάδα στο facebook με το όνομα «Ποδήλατο και Ηλιούπολη (Αττικής)» , η οποία στους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της απαριθμεί περισσότερα από 530 μέλη.

Στους τέσσερις μήνες ύπαρξής μας έχουμε αναπτύξει τις παρακάτω δράσεις:

  • Συμμετείχαμε στη διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας του Δήμου Ηλιούπολης
  • Διοργανώσαμε ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Δήμου μας στα πλαίσια της δράσης #Betterbybike, η οποία τις Παρασκευές διοργανώνει δράσεις σε Δήμους της Αττικής που διεκδικούν ποδηλατοδρόμους
  • Συμμετείχαμε στην ποδηλατοδρομία που διοργάνωσε ο Δήμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
  • Συναντηθήκαμε (2 φορές) με τη Δημοτική Αρχή και καταθέσαμε προτάσεις μαζί με μέλη και των υπολοίπων ποδηλατικών ομάδων της περιοχής μας «Ηλιουποδήλατο» και «Ποδηλάτες του Νότου»
  • Δώσαμε το παρόν μέσω της δράσης #Betterbybike με παρουσία και του Συλλόγου «ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα» στην Πιλοτική πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Ειρήνης

Τι θέλουμε:

  • Το ποδήλατο να καθιερωθεί ως μεταφορικό μέσο στην πόλη μας
  • Να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, κάνοντας ποδήλατο με ασφάλεια
  • Να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ηλιούπολη

Γίνε φίλος στην προσπάθεια μας και γιόρτασε μαζί μας την εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας γιατί η Βιώσιμη Κινητικότητα περνάει μέσα και από το ποδήλατο.

Η διεύθυνση μας στο fb: https://www.facebook.com/groups/podilata/

*Ο Κώστας Ραβάνης είναι ιδρυτικό μέλος της ποδηλατικής κοινότητας Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ