Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Οικονομική Δυσπραγία Σε Αθλητικές Δομές Του Δήμου Ηλιούπολης – Έρχεται Σχέδιο Εξυγίανσης

Ένα εκτενές ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr για τις οικονομικές “πληγές” του ΠΑΟΔΗΛ.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Οικονομική Δυσπραγία Σε Αθλητικές Δομές Του Δήμου Ηλιούπολης – Έρχεται Σχέδιο Εξυγίανσης

Σε έναν κύκλο ελλειμμάτων που μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για την οικονομική ευρωστία του Δήμου έχουν μπει δομές του ΠΑΟΔΗΛ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης).

Πρόκειται για το νομικό πρόσωπο του Δήμου  που είναι υπεύθυνο για την προαγωγή του αθλητισμού και του πολιτισμού στην πόλη και που έχει στην ευθύνη του όλες τις αντίστοιχες δομές, όπως για παράδειγμα, τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως φαίνεται, η διαχείριση αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί για τον Δήμο και τη διοίκηση του ΠΑΟΔΗΛ πονοκέφαλο τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΛ, κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος, στην πρώτη του εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο περιέγραψε με μάλλον μελανά χρώματα την κατάσταση στον οργανισμό: Έλλειμα 137.000 ευρώ στο πρώτο 8μηνο του 2019, έλλειψη προσωπικού και -το κυριότερο- καμία εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων από την πλευρά του Δήμου.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Οικονομική Δυσπραγία

Βασική πηγή χρηματοδότησης του ΠΑΟΔΗΛ είναι η επιχορήγηση του Δήμου (970.000 ευρώ για το 2020), οι συνδρομές δημοτών στα εργαστήρια πολιτισμού που διαθέτει ο οργανισμός, καθώς και τα έσοδα από παραχωρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων σε σωματεία. Κάθε χρόνο, τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα του οργανισμού, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναγκάζεται να επιχορηγήσει τον οργανισμό με έκτακτα ποσά.

Ένας δήμος με τόσο πλούσιες εγκαταστάσεις (4 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου, 3 κλειστά γυμναστήρια, 1 γήπεδο-στάδιο, 1 κολυμβητήριο, 5 χωμάτινα γήπεδα τέννις και 4 τύπου “quick”) θα μπορούσε να κερδίζει αρκετά χρήματα από την αξιοποίηση τους.

Και όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κολυμβητηρίου. Ο Δήμος το έχει παραχωρήσει σε 3 σωματεία, τα οποία πληρώνουν 900 ευρώ/μήνα, έκαστο, ως ενοίκιο. Ένα επίσης μικρό έσοδο προέρχεται από τα προγράμματα μαζικής κολύμβησης, στα οποία ωστόσο ισχύουν εκτεταμένες εκπτώσεις και απαλλαγές για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Για το 2019 ο Δήμος ξόδεψε  215.000 ευρώ σε φυσικό αέριο για τη θέρμανση της πισίνας. Πρόκειται για χρήματα που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα έσοδα από την εκμετάλλευση του κολυμβητηρίου.

Παρόμοια κατάσταση, και στα υπερσύγχρονα γήπεδα τένις που διαθέτει ο Δήμος. Εκεί, ο ιδιώτης πληρώνει σε μηνιαία βάση 480 ευρώ/μήνα ενοίκιο, καταλαμβάνοντας το σύνολο το γηπέδων (9) προς εκμετάλλευση και αποκλείοντας εμμέσως την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών, μέσω μιας πολύ ακριβής συνδρομής μελών, που ανέρχεται στα 300 ευρώ/άτομο/χρόνο. Την ίδια που ο δήμος εισπράττει μόνο 5.760 ευρώ/χρόνο για την εκμίσθωση των γηπέδων τένις, βάζει από την τσέπη του 35.000 ευρώ τον χρόνο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και η οικονομική δυσπραγία δεν σταματά εκεί. Πρόσφατα, στα γήπεδα τένις της Ηλιούπολης φιλοξενήθηκε πανελλήνιο διασυλλογικό πρωτάθλημα τένις. Φυσικά, ο Δήμος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ.

Έλλειψη Εποπτείας Και Συντήρησης Των Αθλητικών Χώρων

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο προσωπικού. Όπως εξηγεί στο ilioupolinews.gr ο κ. Πανταζόπουλος, ο ΠΑΟΔΗΛ δεν έχει “κυριότητα” των αθλητικών χώρων. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως για ένα από τα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου, διαθέτουν κλειδιά περί τα 40 άτομα, καθώς δεν υπάρχει φύλακας του χώρου.

“Εάν γίνει κάποια ζημιά δεν υπάρχει υπεύθυνος, ούτε μπορεί να αναζητηθεί” αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΛ, συμπληρώνοντας: “Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, μέχρι πρότινος, δεν διέθεταν ούτε καθαρίστρια βάρδιας”. Στόχος του ΠΑΟΔΗΛ είναι να καλύψει το κενό της φύλαξης και της καθαριότητας με εργαζόμενους 2μηνης απασχόλησης, έως ότου να προσληφθούν οι 8μηνοι συμβασιούχοι.

Διοικητική Αναδιάρθρωση

Άμεση είναι και η ανάγκη διοικητικής αναδιάρθρωσης στον ΠΑΟΔΗΛ, με τον νέο πρόεδρο να κάνει λόγο για ανάγκη «επανίδρυσης», ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και προγραμματισμός. Χαρακτηριστικό είναι πως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΠΑΟΔΗΛ είναι διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικά κτίρια εντός της πόλης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τι Θα Προβλέπει Το Σχέδιο Εξυγίανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilioupolinews.gr, το σχέδιο που θα εισηγηθεί ο Δημήτρης Πανταζόπουλος έχει δύο σκέλη: Το οικονομικό και το διοικητικό.

Στο οικονομικό κομμάτι, θα περικοπούν δραστικά οι απαλλαγές συνδρομών στο κολυμβητήριο, δημιουργώντας έτσι περισσότερα έσοδα για να καλυφθούν έστω οι βασικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό της κακοδιαχείρισης που επικρατεί στις συνδρομές είναι πως ενώ οι υπάλληλοι του ΠΑΟΔΗΛ απαλλάσσονται από συνδρομή για να χρησιμοποιούν το δημοτικό κολυμβητήριο, οι υπάλληλοι του Δήμου πληρώνουν, δημιουργώντας έτσι δημοτικού υπαλλήλους “δύο ταχυτήτων”. Στόχος είναι η μείωση των απαλλαγών, χωρίς ωστόσο να λείψει ο κοινωνικός χαρακτήρας με μειώσεις συνδρομών σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η αλλαγή την τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προσεχή Ιανουάριο.

Παρόμοιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των γηπέδων τένις, με τον οργανισμό να ζητάει από τον ιδιώτη να αναλλάβει την ευθύνη πληρωμής του ρεύματος (35.000 ευρώ/μήνα) και να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό πακέτο για τα παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Πανταζόπουλος, οι προτάσεις του προς τον ιδιώτη έπεσαν στα βράχια, καθώς αρνείται οποιαδήποτε μεταβολή της σημερινής κατάστασης.

Τέλος, ως προς το σκέλος του ελέγχου, ήδη οι 2μηνίτες φύλακες έχουν αρχίσει να έχουν πλήρη εποπτεία των αθλητικών χώρων, ενώ απώτερος σκοπός είναι όταν το μοντέλο οριστικοποιηθεί και ο Δήμος παρέχει στα σωματεία επαρκείς υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, να μπορεί να ζητήσει αντίτιμο για τη χρήση των εγκαταστάσεων του.

Παρά το γεγονός πως ο Δήμος διαθέτει εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να κερδίσει από την αξιοποίηση τους, με την δημοτική αρχή να αναγκάζεται να επιδοτεί με χρήματα των δημοτών διαρκώς τον ΠΑΟΔΗΛ, προκειμένου να καλύψει τα κενά του. Στοίχημα της σημερινής διοίκησης είναι να σταματήσει αυτή τη δυσπραγία και ο ΠΑΟΔΗΛ να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του σχετικά αυτόνομα, χωρίς έκτακτες επιχορηγήσεις.

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Οικονομική Δυσπραγία Σε Αθλητικές Δομές Του Δήμου Ηλιούπολης – Έρχεται Σχέδιο Εξυγίανσης
  1. Ο/Η Αλέξανδρος Κωνσταντακοπουλος λέει:

    Διορθώστε παρακαλω
    Η χρέωση για τους συλλόγους στην πισίνα είναι 900ευρω τον μήνα ανά Σύλλογο που εκμεταλλεύονται ανά μέσο όρο μόλις 2 διαδρομές για 3ωρες από τις 16ωρες λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Υπολογίστε 3χ900=2700 Κάθε μήνα αποδίδουν οι σύλλογοι χρέωση υπερογκη σε σχέση με άλλα κολυμβητηρια της Αττικής και πέραν από οποιονδήποτε άλλον κάνει χρήση του χώρου σε σχέση πάντα με τον χρόνο που του διατίθεται.. οι σύλλογοι αποτελούν χρόνια τώρα το κύριο έσοδο της πισίνας της Ηλιούπολης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ