Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών – Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών – Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Η πρώτη, άτυπη, προεκλογική δημοσκόπηση του ilioupolinews.gr ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν βάζαμε «φρένο» λίγο πριν τις 2.000 συμμετοχές. Ο λόγος που τέθηκε αυτό το όριο, είναι διότι το κόστος της πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε θα αυξανόταν σημαντικά, μετά τα 2.000 ερωτηματολόγια.

Πριν πάμε, όμως, στα ευρήματα, πρέπει να δώσουμε κάποιες άκρως απαραίτητες διευκρινήσεις.

Μπορεί η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ilioupolinews.gr να ήταν δομημένη σε επαγγελματικά πρότυπα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα. Μπορεί ο αριθμός των τελικών απαντήσεων (1.496) να είναι μεγάλος για μια τοπική «δημοσκόπηση», ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν σταθμιστεί, ενώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο σαφές δειγματοληπτικό πλαίσιο. Με απλά λόγια, για όσους δε γνωρίζουν, τα αποτελέσματα που θα διαβάσετε παρακάτω ενδέχεται να απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα, καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία. Είναι επιστήμη η δημοσκόπηση, ας μην το ξεχνάμε.

Η «δημοσκόπηση» του ilioupolinews.gr βασίστηκε στην πλατφόρμα «Surveymonkey», στην οποία πληρώσαμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να μας παρέχει μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας, όπως η αποτροπή διπλών «ψήφων» μέσω φίλτρων ΙP. Δούλεψε καλά η συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς η πλατφόρμα αρχικά απέτρεπε τη διπλή ψήφο (όσοι προσπαθήσατε να ψηφίσετε 2η φορά σας έλεγε ότι έχετε ήδη ψηφίσει) ενώ οι επίδοξοι «hackers», ακόμα και αν κατάφεραν πολλαπλές συμπληρώσεις ερωτηματολογίων, αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική καταμέτρηση, καθώς εντοπίστηκε η IP τους. Από τους 1.984 που συμμετείχαν, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο έως το τέλος οι 1.822, ενώ αποκλείστηκαν μέσω αποκλεισμού ΙP συνολικά 326 απαντήσεις. Άρα, συνολικά είχαμε 1.496 απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που αποτελούνταν από 2 μέρη (α: δημογραφικές ερωτήσεις και β: αξιολόγηση της δημοτικής αρχής και πρόθεση ψήφου).

Όλα τα παραπάνω, που ενδεχομένως να είναι κουραστικά στους πολίτες, γράφονται για λόγους δεοντολογίας και για να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους αναγνώστες μας.

Και τώρα, ώρα για την ουσία.

Τα Δημογραφικά Στοιχεία

Το 58,17% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση ήταν άνδρες και το 41,53 γυναίκες. Το 5,01% δήλωσαν πως είναι 18-24 ετών, το 15,64%, 25-34 ετών, το 25,92% αφορούσε τις ηλικίες 35-44, οι ηλικίες 45-54 αντιστοιχούσαν στο 29,31% των συμμετεχόντων, το 19,29% δήλωσαν ηλικία 55-64, ενώ 65+ δήλωσε το 3,39%, με το 0,44 να επιλέγει “ΔΞ/ΔΑ”.

Όσο για την περιοχή κατοικίας, η κατανομή των συμμετεχόντων ήταν η εξής:

Κέντρο15.89 %
Αγία Μαρίνα22.66 %
Άγιος Κωνσταντίνος9.90 %
Αγία Μαύρα13.41 %
Αστυνομικά13.80 %
Κάτω Ηλιούπολη20.70 %
Κατοικώ εκτός Ηλιούπολης3.38 %
ΔΞ/ΔΑ0.26 %
Απαντήσεις στην ερώτηση: «Σε ποια συνοικία της Ηλιούπολης κατοικείτε;»

Τα Σημαντικότερα Προβλήματα Της Πόλης

Oι δημότες κατατάσσουν την καθαριότητα, το πράσινο και την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων στις 3 πρώτες θέσεις των σημαντικότερων προβλημάτων της πόλης. Μάλιστα, η καθαριότητα φαίνεται πως τους απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς οι πολίτες την προτάσσουν σε ποσοστό 68,75% (σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από το 2ο σημαντικότερο πρόβλημα). Ακολουθούν η κακή συντήρηση και έλλειψη πρασίνου καθώς και η ποιότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων (κοντά στο 35%), ενώ το κυκλοφοριακό έρχεται 4ο, με 5ο πρόβλημα να είναι η έλλειψη έργων υποδομής.

Τονίζεται πως στους συμμετέχοντες δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν έως 3 προβλήματα, τα οποία θεωρούν σημαντικότερα για την καθημερινότητά τους.

Picture1 Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Η Αξιολόγηση Της Δημοτικής Αρχής Και Των Αντιδημάρχων

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση φαίνεται πως είναι σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι από τη δημοτική αρχή, με περισσότερους από 2 στους 3 (66,35%) να αξιολογούν το έργο της σημερινής διοίκησης «αρνητικά και μάλλον αρνητικά».

image Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Όσο για τους αντιδήμαρχους του Δήμου, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως κανείς εν έχει παραπάνω θετική αξιολόγηση από αρνητική. Τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις έχει ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας και πρασίνου, Παναγιώτης Κόκλα και ακολουθεί η Χριστίνα Σερέτη, ενώ πρώτος σε δυσαρέσκεια είναι ο αντιδήμαρχος Κώστας Σεφτελής. Επίσης, οι αντιδήμαρχοι Σεφτελής και Αντζινάς φαίνεται πως είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι, καθώς συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην απάντηση «δεν τον/την γνωρίζω».

image 2 Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Στο Δρόμο Προς Την Κάλπη

Η πρώτη αμιγώς «προεκλογική» ερώτηση αφορούσε στην άποψη των πολιτών για τους υποψήφιους Δημάρχους της πόλης. Εκεί παρατηρείται η πρώτη έκπληξη καθώς πρώτος σε θετικές αξιολογήσεις και μάλιστα μακράν από όλους τους υπόλοιπους είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Ευαγγέλου, με 41.77% «Θετικές & Μάλλον θετικές» απόψεις. Μάλιστα ο κ. Ευαγγέλου έχει τις λιγότερες αρνητικές απόψεις για το πρόσωπό του ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους, ενώ είναι πολύ μεγάλο (19,52%) το ποσοστό που δεν τον γνωρίζει. Δεύτερος σε θετικές αξιολογήσεις ο Στάθης Ψυρρόπουλος, ο οποίος ωστόσο έχει 42,52% αρνητικές αξιολογήσεις.

Τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις συγκεντρώνει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης με 64,94%, ωστόσο είναι ο πιο αναγνωρίσιμος από όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων, ενώ τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε αρνητικές απόψεις έχει ο Γαβριήλ Αραμπατζής (47,49%).

image 3 Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Στην ερώτηση «Πιστεύετε πως ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλέγει στις προσεχείς εκλογές», 56,33% απαντά «Σίγουρα όχι» και 14,72% «Μάλλον όχι», με το άθροισμα των επιλογών «Σίγουρα ναι» και «Ναι» να αγγίζει το 25%.

image 4 Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Για το τέλος, αφήσαμε την λεγόμενη «πρόθεση ψήφου», όπου αποτυπώνεται μια κυριολεκτική μάχη. Πρώτος είναι ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης (21,94%) και μάλιστα με άνετη διαφορά έναντι του δεύτερου Στάθη Ψυρόπουλου (12,05%), ενώ μια ανάσα πίσω από τον κ. Ψυρρόπουλο, με μόλις 0,1 μονάδες διαφορά είναι ο Δημήτρης Ευαγγέλου (11,93%). Την «τριπλέτα» που φαίνεται πως θα δώσει μάχη για τον Δεύτερο γύρο συμπληρώνει ο κ. Τάσος Ευσταθίου (11,07%), ελάχιστα πιο κάτω από τον κ. Ευαγγέλου, ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και το ΚΚΕ, το οποίο έχει νέο επικεφαλής, νεαρό ηλικιακά, και δεν πρέπει να θεωρείται αουτσάιντερ.

Με βάση αυτή τη μέτρηση, όλα είναι ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο, με τα προεκλογικά επιτελεία να ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον Σεπτέμβριο, όπου θα δοθεί η κυρίως «μάχη» της προεκλογικής εκστρατείας.

image 5 Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών - Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ηλιούπολη: Mάχη Για Τη Δεύτερη Θέση Ενόψει Δημοτικών Εκλογών – Τα Αποτελέσματα Της Άτυπης Δημοσκόπησης
  1. Ο/Η Δημότης λέει:

    Στην ερώτηση:
    «Πιστεύετε πως ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλέγει στις προσεχείς εκλογές» απαντά το 56,33% «Σίγουρα όχι»
    και 14,72% «Μάλλον όχι», με άθροισμα 71,05% (!!!) να ΜΗΝ θέλει να επανεκλεγεί ο τωρινός Δήμαρχος.

    Στην ερώτηση σχετικά με την: «πρόθεση ψήφου»
    Η τωρινή Δημοτική Αρχή συγκεντρώνει 21,94% με τον δεύτερο να βρίσκεται στο 12,05%…

    Αντικρουόμενα εντελώς τα αποτελέσματα των δύο ερωτήσεων. Στον 2ο γύρο θα δοθεί μάλλον η οριστική απάντηση.

    Στην νέα Δημοτική Αρχή -όποια και να’ ναι- εύχομαι να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να πάρει δραστικά μέτρα.

    Ο Δήμος έχει αφεθεί στην μοίρα του, χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς.
    Επιγραμματικά αναφέρω παρακάτω τις κύριες δράσεις που άπτονται άμεσης ενίσχυσης:

    1)Καθαριότητα
    2)Δρόμοι/πεζοδρόμια σε άθλια κατάσταση
    3)Έλλειψη έργων υποδομής
    4)Κυκλοφοριακό/παρκάρισμα
    5)Έλλειψη/κακή συντήρηση πρασίνου
    6)Ηλεκτροφωτισμός (LED) πακέτο με διαρκή συντήρηση και καθολική κάλυψη του Δήμου
    7)Κοινωνική μέριμνα

    Επίσης πρέπει να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα/Περιφέρεια για την αναβάθμιση του Δήμου μας έτσι ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή να είμαστε -έξυπνος- Δήμος πρότυπο. Παράδειγμα το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού των ΟΤΑ» το οποίο επιδοτεί τους Δήμους με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας με νέας τύπου LED.

    Έως τότε όμως χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, σκληρή δουλειά και διαρκής προσπάθεια, συντονισμένη με ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ