Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Παράταξη Κοκοτίνη Για Τον Προϋπολογισμό: “Δεν Συναλλασσόμαστε Κάτω Από Το Τραπέζι, Έχουμε Ξεκάθαρες Απόψεις”

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη στάση που τήρησε υπερ της ψήφισης του προϋπολογισμού έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη “ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη”.

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης Newsroom

Παράταξη Κοκοτίνη Για Τον Προϋπολογισμό: “Δεν Συναλλασσόμαστε Κάτω Από Το Τραπέζι, Έχουμε Ξεκάθαρες Απόψεις”

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη στάση που τήρησε υπερ της ψήφισης του προϋπολογισμού έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη “ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη”.

Η ανακοίνωση περιέχει τόσο τις πλήρεις θέσεις που πρότεινε η παράταξη του Χρήστου Κοκοτίνη κατά τη διαδικασία των ζυμώσεων για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού στα 2 δημοτικά συμβούλια αλλά και μια τοποθέτηση-απάντηση στους επικριτές της απόφασης της παράταξης για υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 7.12.2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης: 
«Έγκριση προϋπολογισμού χρήσης 2019». Ενός προϋπολογισμού που είχε καταψηφιστεί στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις (25/11 και 3/12) από όλη την αντιπολίτευση.
Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης Χρήστος Κοκοτίνης αλλά και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, ανέδειξαν πεντακάθαρα την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η οποία λειτούργησε αυταρχικά, διοικώντας το δήμο με βάση το λεγόμενο δημαρχοκεντικό μοντέλο. Συγκεκριμένα, δεν αξιοποίησε την ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, τους εργαζόμενους του δήμου και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 
Η διαβούλευση όταν είναι ουσιαστική αναδεικνύει άλλες ιεραρχήσεις αναγκών, φέρνει γνώση, εμπειρίες, κινητοποιεί κινήματα, ενεργούς πολίτες και εθελοντές και δίνει δυνατότητες για έναν πιο διεκδικητικό Δήμο, για τα συμφέροντα των πολιτών με όπλο την δημοκρατία, την κοινωνική δράση, την καινοτομία.
Επίσης τονίσαμε τις μεγάλες ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά, για το πολύ αρνητικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης όπως, υποχρηματοδότηση, έλλειψη αναγκαίου προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας, έλλειψη αποκέντρωσης, ακόμη και έλλειψη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και Κεντρικής Διοίκησης. Και βέβαια η αφόρητη γραφειοκρατία που καθυστερεί την εκτέλεση ακόμα και έργων των οποίων έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή.
Στην πρώτη συνεδρίαση ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει θετικές προτάσεις από την παράταξή μας αλλά και τις υπόλοιπες, μη έχοντας βέβαια αυταπάτες ότι έστω και αν γίνονταν αυτές αποδεκτές θα λυνόταν και το πρόβλημα. Οι προτάσεις μας που έγιναν σε κάποιο βαθμό αποδεκτές, ήταν οι εξής:

• Δημιουργία «γωνιών ανακύκλωσης», 
• Μελέτη για ίδρυση «Ενεργειακής Κοινότητας», 
• Χρηματοδοτική ενίσχυση των σχολείων, αύξηση δαπανών για μέσα προστασίας εργαζομένων και εφαρμογή Συστήματος Κοστολόγησης έτσι ώστε να προκύπτει αποτέλεσμα για κάθε υπηρεσία, όχι μόνο οικονομικό αλλά και λειτουργικό.

Η Δημοτική Αρχή αποδεχόμενη τις προτάσεις μας, μείωσε κάποιες μη αναγκαίες δαπάνες (διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων κλπ) αξίας 125.000 ευρώ περίπου, ενώ δέχτηκε την ίδρυση 2 «γωνιών ανακύκλωσης», τη μελέτη ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας, την εφαρμογή της κοστολόγησης και μια μικρή οικονομική ενίσχυση των σχολείων και των μέσων ατομικής προστασίας. 
Στη δεύτερη συνεδρίαση καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό διότι δεν είχε προϋπολογιστεί δαπάνη ποσού ευρώ 700.000 για ίδια συμμετοχή στην επένδυση για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, που παρόλο που είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να καταβληθεί αφού αναμένονται εκπτώσεις από τους προμηθευτές, δε θέλαμε να υπάρξει νομική εμπλοκή στο διαγωνισμό.
Έτσι στην τρίτη συνεδρίαση ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό εν γνώσει μας ότι δεν είχαμε την ευθύνη σύνταξης του και ότι ήταν στα πλαίσια ευθύνης αποκλειστικά της δημοτικής αρχής και βέβαια οι ιεραρχήσεις των αναγκών δεν ήταν της δικής μας επιλογής. Όμως η μη ψήφιση του προϋπολογισμού από ένα σημείο και πέρα θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου και κατ΄ επέκταση στους συμπολίτες μας. Έτσι λοιπόν ακολουθήσαμε το δρόμο της Ευθύνης και όχι της απόρριψης. Σε πολλούς Δήμους για να λυθεί το αδιέξοδο, η αντιπολίτευση ή απουσιάζει συνειδητά ή επιτρέπει σε κάποιους συμβούλους να ψηφίζουν θετικά. Εμείς επιλέξαμε να μην κοροϊδεύουμε τους συμπολίτες μας. 
Θεωρούμε ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις αναδείξαμε σε μεγάλο βαθμό και με σαφήνεια, με ποιες διαδικασίες πρέπει να συντάσσεται και να εγκρίνεται ένας προϋπολογισμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα που κομίζει ο “Κλεισθένης Ι” με την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής που απαιτεί πλέον συνεννόηση και συνέργειες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, τον επόμενο χρόνο.
Όσο για την “εξ αριστερών” κριτική που μας έγινε, απαντάμε ότι δεν μπορούμε να καταστρέφουμε χωρίς παράλληλα να δημιουργούμε και βέβαια καμία από όλες τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν ανέφερε ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα αν καταψηφιζόταν για 3η φορά ο προϋπολογισμός. Σ’ αυτό το σημείο ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης έκανε μια αναφορά σε μια εκπληκτική διατύπωση του μεγάλου διανοητή Αντόνιο Γκράμσι: 
« Οι μεγάλοι φλύαροι σχεδιαστές του μέλλοντος, είναι φλύαροι ακριβώς γιατί αφού ρίξανε τη “μεγάλη ιδέα” δεν μπορούν να διακρίνουν τους δεσμούς της με τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, δεν μπορούν να καθορίσουν τη διαδικασία της πραγμάτωσης. Να συνθέσουν δηλαδή το σχέδιο και μαζί τον κανονισμό για την εφαρμογή του»

Τέλος, για όσους – κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια – έχουν ήδη προδιαγράψει τη σχέση μας με την παρούσα Δημοτική Αρχή, η απάντησή μας είναι ότι το ήθος, η ιστορία μας και οι αγώνες μας δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικάντικες στοχεύσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. 

Έχουμε ξεκάθαρες απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν Πόλη και προσπαθούμε να τις επεξεργαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις αφού φιλοδοξούμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου στις επόμενες εκλογές, συνεργαζόμενοι όπου χρειάζεται και με άλλες παρατάξεις, στη βάση Αρχών, με Εντιμότητα, Διαφάνεια και με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας. 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ