Facebook Pixel

ΣυνεντευξειΣ

Γωγώ Τσακογιάννη: «Δεν Θέλω Να Γιορτάζουμε Μια Μέρα Το Χρόνο Τη Γυναίκα»

Μια συνέντευξη με το ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Οι Ηλιουπολίτισσες».

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Γωγώ Τσακογιάννη: «Δεν Θέλω Να Γιορτάζουμε Μια Μέρα Το Χρόνο Τη Γυναίκα»

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, το ilioupolinews μίλησε με τη Γωγώ Τσοκογιάννη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Οι Ηλιουπολίτισσες».

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Φέτος οι Ηλιουπολίτισσες, τιμήσατε την ημέρα της γυναίκας με έναν διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως αρκετοί δεν καταλαβαίνουν το νόημα της. Τι σηματοδοτεί -για εσάς προσωπικά- η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

Τώρα που τελείωσε το πανηγύρι είμαι πιο θυμωμένη από ποτέ. Δεν θέλω να γιορτάζουμε μια μέρα το χρόνο τη Γυναίκα. Αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που εξακολουθεί να υφίσταται η Γυναίκα, μια κατάφωρη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της. Εμένα δεν μου έκανε κανείς κλειτοριδεκτομή αλλά συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε κάποιες γωνιές της γης. Σε κάποια κοριτσάκια ξεσκίζουν με ξυράφι την πιο ευαίσθητη περιοχή τους. Τις προετοιμάζουν να δώσουν μόνο απόλαυση αφού και ο Έρωτας είναι ανδρική υπόθεση. Με πληγώνει με τρελαίνει και με αφορά. Τώρα που μιλάμε γυναίκες βρίσκονται απέναντι από αφεντικά που τις παρενοχλούν σεξουαλικά. Εκμεταλλεύονται την ανέχεια και τις πιέζουν με όποιο τρόπο μπορούν. Βλέπουμε διαφημίσεις για σκούπες, εσώρουχα, αυτοκίνητα, καλλυντικά και ότι άλλο να προβάλλονται μέσα από μια γυναίκα. Πάντα νέα, ωραία «διαθέσιμη» με φιλήδονο ύφος υποσχόμενο τα πάντα όλα.  

Αμείβονται οι γυναίκες όπως οι άνδρες για την ίδια εργασία; Όχι! Αίμα χύθηκε ξανά και ξανά και είμαστε κάθε φορά ελάχιστα καλύτερα αλλά μακράν του δικαίου. Σκοτωθήκαμε για το δικαίωμα ψήφου. Να μην μιλήσουμε για φυλετικές διακρίσεις. Για τους βιασμούς σε περίοδο πολέμου. 

Θίξατε ένα επίκαιρο ζήτημα: Σεξουαλική παρενόχληση. Τον τελευταίο καιρό ακούμε διάφορα περιστατικά στις ειδήσεις και υπάρχει διάχυτη οργή στην κοινωνική σφαίρα για τους φερόμενους ως θύτες.  Εσεις πως τα σχολιάζετε όλα αυτα που συμβαίνουν;

Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Πρέπει να καταλάβουμε, επιτέλους, πως όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας. Στη γειτονιά μας. Ακόμα και με τρόπους που δεν είναι τόσο «έκδηλοι»: Καταγγέλλουμε ενδοοικογενειακή βία και μας στέλνουν να πλύνουμε κανένα πιάτο. Κακοποιούνται γυναίκες και κορίτσια στο διπλανο διαμέρισμα και εμείς λέμε «δεν ανακατεύομαι». Εξωθούνται στην πορνεία κοριτσάκια ανήλικα και υπάρχουν πελάτες που θα πληρώσουν να βρωμίσουν ένα παιδί. 

Πατεράδες βιάζουν τα παιδιά τους δέρνουν τις γυναίκες τους και ενώ όλοι ξέρουν δεν καταγγέλλουν τα θρασίμια. Ξέρεις πόσο αδύναμοι είναι όλοι αυτοί χωρίς τα ουρλιαχτά πόνου των θυμάτων τους? Όσο για τις κραυγές που λένε «να ακούσουμε και την άλλη πλευρά» τις αγνοώ. Δεν σέβομαι γενικά τον άνθρωπο.  Ένα ζώο είναι κι αυτός και μάλιστα το πιο επικίνδυνο. Πώς μπορώ π.χ να σεβαστώ αυτόν που βιάζει μωρά, παιδιά, ενήλικες? Καταστρέφει ζωές ο χαλασμένος άνθρωπος. Μια σφαίρα στο κεφάλι θα του την φύτευα ευχαρίστως. Δεν θα τον βασάνιζα δεν θα του έκανα τα ίδια αλλά θα έβαζα ένα τέλος στη δράση του.  Σέβομαι ανθρώπους που η στάση ζωής τους είναι ωραία, ειρηνική, γεμάτη προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπο. Αυτόν τον Άνθρωπο σέβομαι.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ιδανικός τρόπος να αμβλυνθούν οι έμφυλες διακρίσεις;

Η διαπαιδαγώγηση, φυσικά. Θα έπρεπε να ξεκινά από  τα σχολεία με ειδικούς. Να βοηθήσει την οικογένεια ακόμα και αυτή που αντιμετωπίζει προβλήματα. Όταν τα κορίτσια μου πήγαιναν σχολείο είχαν πέσει στην αντίληψή μου άσχημες καταστάσεις που βίωναν παιδιά μέσα σε οικογένειες, τραγικές θα έλεγα. Πώς θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία όταν δεν προστατεύουμε το παιδί προσφέροντάς του ένα ασφαλές περιβάλλον να μπορέσει να ανθίσει? Ότι πάρει θα δώσει κι αυτό αργότερα στη δική του οικογένεια. Τρελαίνομαι! Τα πάντα πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι και το σχολείο. Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα.

Υπάρχουν ταμπού για τη σύγχρονη γυναίκα;

Νομίζω ναι. Η ηλικία για τη γυναίκα είναι ταμπού. Σε εξωθούν οι διαφημίσεις να πιστέψεις πως πρέπει να μη δείχνεις μεγαλύτερη από 18αρα και καταλήγεις «πλαστική σακούλα» από τις επεμβάσεις. Εγώ υποστηρίζω τις επιλογές κάθε γυναίκας. Δικαίωμά μας να γεράσουμε όπως θέλουμε. Με το λευκό μας το μαλλάκι και τις ρυτίδες μας ή να πλαστικοποιηθούμε. Απλά πάντα λέω να το σκέφτονται διπλά πριν την πλαστικοποίηση. Δεν υπάρχει άσπρο μαύρο και το γκρί έχει υπέροχες αποχρώσεις. 

Οι Ηλιουπολίτισσες έχουν μια έντονη και διαρκή παρουσία στην πόλη μας, έχοντας κατα καιρούς προκαλέσει και διάφορες συζητήσεις. Με μια τόσο έντονη δραστηριότητα, δημιουγούνται και «αντιπάθειες» πέρα από τις συμπάθειες. Το ερώτημα είναι σαφές: εχουν «εχθρό» οι Ηλιουπολίτισσες;

Οχι υπό την φυσική έννοια του όρου. Αλλά ναι έχουν: Την πατριαρχία. Η πατριαρχία μας προτρέπει να φοβόμαστε και το αποκαλεί «Σεβασμό» . Να σεβόμαστε τον πατέρα ακόμα κι αν χτυπά τη μητέρα ή εμάς. Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους άνδρες όπως θείος, καθηγητής, αφεντικό και λοιπά. Σιγά να μη σεβαστώ κάποιον που δε με σέβεται? Πρώτα πρέπει οι Γυναίκες να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και μετά μόνο όποιον τις σέβεται. Ανήμερα στη γιορτή της γυναίκας Ηλιουπολίτικο site επιτέθηκε σε γυναίκα της πόλης μας με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς. Ήταν ο δικός του τρόπος να μας επιβεβαιώσει το «σεβασμό» του στη Γυναίκα.  Άλλωστε και η Ηλιούπολη, γυναίκα είναι. Οποιος δεν σέβεται τους ανθρώπους της, δεν σέβεται ούτε την ίδια.

Πως κρίνετε τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου μας στο τομέα της ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή;

Ο Γιώργος , Δήμαρχος Χατζηδάκης μας μίλησε για τη Γυναίκα και θεωρητικά πολύ ωραία μας τα είπε. Με ωραία δελτία τύπου για την ισότητα κι ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Στο πρόσφατο μάλιστα μιλάει για έναν “κόσμο όπου οι γυναίκες και οι άνδρες συμμετέχουν με την ίδια αναγνώριση και αξία στην εργασία, στην πολιτική και σε κάθε κοινωνικό τομέα δράσης”.


Πόσο ίσο είναι να έχεις ορίσει 8 αντιδημάρχους, 6 άνδρες και 2 γυναίκες και στον ανασχηματισμό να γίνονται 7 άνδρες και 1 γυναίκα; Εδώ θα παρατηρήσω πως κακώς απομακρύνθηκε η  Ιωάννα Σκλαβενίτη από Αντιδήμαρχος χωρίς να αντικατασταθεί έστω από άλλη γυναίκα.

Τι κάνει στην πράξη ο δήμος μας για να στηρίξει τις γυναίκες;
Υπάρχει κάποια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ή κάποια υπηρεσία στην οποία μπορούν να καταφεύγουν;
Αν υπάρχει γιατί δεν προβάλλεται για να είμαστε ενήμερες;
Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει δημοτική Επιτροπή Ισότητας. Λειτουργεί; Μπορούμε ως γυναίκες να απευθυνόμαστε σε αυτήν;
Πράξεις θέλουμε όχι επετειακές ευχές και υποσχέσεις.

Πείτε μας, για το τέλος, ένα μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε για τις Ηλιουπολίτισσες σε όσους διαβαζουν αυτή τη συνέντευξη.

Οι Ηλιουπολίτισσες παρούσες κι ενεργές. Στηρίζουμε τα μέλη μας και τη επιχειρηματικότητα της πόλης μας. Αγαπάμε τη συνεργασία με φορείς αλλά και το δήμο εφόσον έχουμε σύγκλιση απόψεων και σκοπών. Όπως και να έχει εμείς συνεχίζουμε και μεγαλώνουμε μέρα με τη μέρα. 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ