Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: «Επικίνδυνο Για Την Υγεία Το Τζάκι Στο Σπίτι»

Έκκληση από την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία προς πολίτες και κράτος.

Δημοσιεύθηκε στις

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: «Επικίνδυνο Για Την Υγεία Το Τζάκι Στο Σπίτι»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η καύση τζακιού κρούει η ελληνική αντικαρκινική εταιρεία.

«Αγαπητοί συμπολίτες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν τις βλαβερές συνέπειες που έχει η καύση ξύλων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τζάκι είναι πηγή καρκινογόνων ουσιών. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει πως «Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος».

Τέλος, η ανακοίνωση ζητά από την πολιτεία τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό χρήσης των τζακιών στα σπίτια, προτείνοντας τα εξής:

  • νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα μέριμνα για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.
  • απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
  • παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών.

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ