ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Απόψεις

Σεφτελής: Γιατί Καταψήφισα Την Επιχορήγηση Από Το Δήμο Ηλιούπολης Των Επτά Ενοριών Της Πόλης Μας Για Την Ενίσχυση Των Συσσιτίων Τους Και Τι Πρότεινα

Με ένα άρθρο του στο ilioupolinews, ο Κώστας Σεφτελής αναλύει την απόφαση του να καταψηφίσει την επιχορήγηση των εκκλησιών και παρουσιάζει την αντιπρότασή του.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σεφτελής

Πόσο θέλουμε πραγματικά, να είναι διακριτοί οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας;

Ένα ερώτημα που το θυμόμαστε μόνο όταν προκύπτει κάποιο θέμα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται ότι είναι δυνατόν και από το Κράτος σε ολόκληρη τη δομή του (από το κεντρικό μέχρι το περιφερειακό – αυτοδιοικητικό), αλλά και από την Εκκλησία, ώστε ο εναγκαλισμός τους να μην μπορεί να «σπάσει» με τίποτα.

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα, μου έδωσε η συζήτηση και η απόφαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 27/9/2018, να επιχορηγήσει ο Δήμος Ηλιούπολης με 52.000 ευρώ, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των επτά Ενοριών της πόλης μας για την ενίσχυση των συσσιτίων τους.

Την απόφαση αυτή την ψήφισαν μόνο η παράταξη του Δημάρχου και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ηλίου Πόλη – Ανθρώπινη Πόλη».

Η αναλυτική κατανομή του συνολικού ποσού γίνεται ως εξής:
1. Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 11.000,00 ευρώ
2. Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας 10.000 ευρώ
3. Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου 8.000 ευρώ
4. Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής 8.000 ευρώ
5. Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 5.000 ευρώ
6. Ι.Ν. Αγίας Μαύρας 5.000 ευρώ
7. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου 5.000 ευρώ

Η κατανομή του ποσού έγινε και εφέτος με «αντικειμενικά» κριτήρια όπως ισχυρίστηκαν η εισηγήτρια και ο κ. Δήμαρχος, κάτι το οποίο όμως δεν προκύπτει από την πραγματική κατάσταση.
Έτσι και εφέτος το μεγαλύτερο ποσό πηγαίνει σε Ι.Ν. που δεν κάνει καθόλου συσσίτια ενώ υπάρχει ανισοκατανομή σε ενορίες  είτε κάνουν είτε δεν κάνουν συσσίτια.

Η πρόχειρη δικαιολογία πως «μπορεί να μην κάνουν συσσίτια αλλά προσφέρουν δέματα με τρόφιμα στους άπορους και γι αυτό το λόγο επιχορηγούνται από το Δήμο» δεν ευσταθεί, αφού το 90% αυτών των τροφίμων, οι ενορίες μας το λαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ από:
· την Αρχιεπισκοπή Αθηνών,
· το Δήμο Ηλιούπολης,
· από χορηγίες επιχειρηματιών της πόλης μας και όχι μόνο,
· από πολίτες.

Αμέσως, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Δήμος δεν μοιράζει με αντικειμενικά κριτήρια τα χρήματα, άρα αυτό γίνεται με  καθαρά υποκειμενική κρίση και μόνο, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί πως καθορίζεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις που είναι ανθρώπινο και κατανοητό να υπάρχουν.

Προσωπικά πιστεύω αυτό που κατά κύριο λόγο εκφράζει και η Εκκλησία, πως η αποστολή Της δηλαδή, είναι πρωτίστως πνευματική και δευτερευόντως φιλανθρωπική. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε, κάποιους συμπολίτες μας τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση, το φιλανθρωπικό έργο των ενοριών μας είναι και σημαντικό και ουσιαστικό και απαραίτητο. Για το λόγο αυτό καλά κάνει ο Δήμος και ενισχύει το έργο της.

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση του Δήμου μας, ήταν να καλέσει τις επτά ενορίες μας με τα Φιλόπτωχα τους, να τους εκφράσει τη βούληση της, πως από τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2018, θα διαθέσει το ποσό των 52.000 ευρώ για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου και των συσσιτίων περιλαμβανομένων.

Να τους καλέσει ΟΙ ΙΔΙΟΙ να αποφασίσουν με αντικειμενικά κριτήρια, αφού έχουν συνολική εικόνα (όχι μόνο για τη δική τους ενορία) και να συμφωνήσουν οι ίδιοι στην κατανομή, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, (καταστάσεις σιτιζομένων ή τιμολόγια εάν πρόκειται για αγορά αγαθών) και στη συνέχεια να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση που θα είναι προϊόν δικής τους συζήτησης, διαβούλευσης και συναπόφασης.

Έτσι πρέπει να πράττει ένας θεσμός όπως είναι ο Δήμος, απέναντι σε έναν άλλο θεσμό όπως είναι η Εκκλησία. Με σοβαρότητα, αντικειμενικότητα και κυρίως με καθαρές και διακριτές τις σχέσεις τους. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και φέτος ήταν απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά υπεισέρχεται ο Δήμος στα εσωτερικά της Εκκλησίας, την εξισώνει και την αντιμετωπίζει σαν να είναι πολιτιστικός ή αθλητικός σύλλογος, αφού και αυτοί επιχορηγήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτός ήταν ο λόγος που καταψήφισα και εφέτος το συγκεκριμένο θέμα, διαφωνώντας στη διαδικασία και ΜΟΝΟ σε αυτή.

3 Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΟs

 1. Γιώργος Μπαλτάς

  05/10/2018 at 18:52

  Αγαπητέ Κώστα θα μου επιτρέψεις να θεωρώ “κατάντια” των πολιτικών θεσμών, ο Δήμος είναι τέτοιος θεσμός, να διαπληκτίζονται, να διαγκωνίζονται για τις διαδικασίες εμπλοκής τους στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας.
  Το έργο των πολιτικών θεσμών όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να φροντίζουν να μην υπάρχουν Δημότες που να έχουν ανάγκη φιλανθρωπίας. Εκεί έχει ανάγκη ο Δημότης να δοθεί η μάχη, να του προταθούν λύσεις , να του δοθούν ελπίδες, να αναληφθούν ευθύνες!
  Δυστυχώς παρά την “ανεξαρτητοποίησή” σου “υπηρετείς” την ίδια πολιτική όπως προκύπτει από τη παραπάνω τοποθέτησή σου.

  Με αγάπη
  Γιώργος Μπαλτάς

 2. Γιώργος Μπαλτάς

  05/10/2018 at 18:55

  Αγαπητέ Κώστα θα μου επιτρέψεις να θεωρώ “κατάντια” των πολιτικών θεσμών, ο Δήμος είναι τέτοιος θεσμός, να διαπληκτίζονται, να διαγκωνίζονται για τις διαδικασίες εμπλοκής τους στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας.
  Το έργο των πολιτικών θεσμών όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να φροντίζουν να μην υπάρχουν Δημότες που να έχουν ανάγκη φιλανθρωπίας.
  Εκεί έχει ανάγκη ο Δημότης να δοθεί η μάχη, να του προταθούν λύσεις , να του δοθούν ελπίδες, να αναληφθούν ευθύνες!
  Δυστυχώς παρά την “ανεξαρτητοποίησή” σου “υπηρετείς” την ίδια πολιτική όπως προκύπτει από τη παραπάνω τοποθέτησή σου.

  Με αγάπη
  Γιώργος Μπαλτάς

 3. Κώστας Σεφτελής Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

  08/10/2018 at 10:41

  Αγαπητέ Γιώργο,
  σε ευχαριστώ για το σχολιασμό σου.
  Κρατάω την σωστή σου θέση πως “Το έργο των πολιτικών θεσμών όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να φροντίζουν να μην υπάρχουν Δημότες που να έχουν ανάγκη φιλανθρωπίας.
  Εκεί έχει ανάγκη ο Δημότης να δοθεί η μάχη, να του προταθούν λύσεις , να του δοθούν ελπίδες, να αναληφθούν ευθύνες!”.
  Είναι απόλυτα ορθή και αυτός πρέπει να είναι ο πυρήνας της πολιτικής των φορέων της αυτοδιοίκησης, αφού για αυτούς μιλάμε τώρα.
  Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους.
  Είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα πρέπει άμεσα να τα επαναπροσδιορίσουμε.
  Η θέση που διάβασες είναι από την τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, όπου αν κάτι έχει αναφερθεί (στην προκειμένη περίπτωση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”) για συντομία χρόνου κάποιες φορές δεν επαναλαμβάνεται.
  Σε ότι αφορά τώρα την πολιτική που υπηρετώ, ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, υπάρχουν πολλά δείγματα από πλευρά μου, που δεν τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό σου.

  Με εκτίμηση
  Κώστας Σεφτελής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Bρείτε μας στο Facebook

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθλητικά

Αθλητικά1 εβδομάδα πριν

Σερί Ανανεώσεων Για Τον Γ.Σ Ηλιούπολης

Σε ανανεώσεις συμβολαίων με παίκτες-κλειδιά της προηγούμενης σεζόν προχώρησε η νέα διοίκηση του Γ.Σ Ηλιούπολης. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του...

Αθλητικά3 εβδομάδες πριν

Οριστικό: Στη Γ´Εθνική Ο ΓΣ Ηλιούπολης

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση της ΕΠΟ για προβιβασμό του ποδοσφαιρικούγου ΓΣ Ηλιούπολης στην Γ εθνική κατηγορία. Σύμφωνα με...

Αθλητικά3 εβδομάδες πριν

Σενάριο Ανόδου Στη Γ’ Εθνική Για Τον Γ.Σ Ηλιούπολης

Απόφαση-ανατροπή από την ΕΠΣΑ, φέρνει τα πάνω-κάτω στο τοπικό πρωτάθλημα και στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,...

Αθλητικά1 μήνα πριν

Μεγάλη Συμμετοχή Στην Ποδηλατική Δράση Του Δήμου Ηλιούπολης

Ο κόσμος συμμετείχε μαζικά στη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Αθλητικά1 μήνα πριν

Ανακοινώθηκε Η Νέα Διοίκηση Του Ποδοσφαιρικού Γ.Σ Ηλιούπολης

Eπιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ