ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Απόψεις

Σεφτελής: Γιατί Καταψήφισα Την Επιχορήγηση Από Το Δήμο Ηλιούπολης Των Επτά Ενοριών Της Πόλης Μας Για Την Ενίσχυση Των Συσσιτίων Τους Και Τι Πρότεινα

Με ένα άρθρο του στο ilioupolinews, ο Κώστας Σεφτελής αναλύει την απόφαση του να καταψηφίσει την επιχορήγηση των εκκλησιών και παρουσιάζει την αντιπρότασή του.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σεφτελής

Πόσο θέλουμε πραγματικά, να είναι διακριτοί οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας;

Ένα ερώτημα που το θυμόμαστε μόνο όταν προκύπτει κάποιο θέμα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται ότι είναι δυνατόν και από το Κράτος σε ολόκληρη τη δομή του (από το κεντρικό μέχρι το περιφερειακό – αυτοδιοικητικό), αλλά και από την Εκκλησία, ώστε ο εναγκαλισμός τους να μην μπορεί να «σπάσει» με τίποτα.

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα, μου έδωσε η συζήτηση και η απόφαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 27/9/2018, να επιχορηγήσει ο Δήμος Ηλιούπολης με 52.000 ευρώ, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των επτά Ενοριών της πόλης μας για την ενίσχυση των συσσιτίων τους.

Την απόφαση αυτή την ψήφισαν μόνο η παράταξη του Δημάρχου και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ηλίου Πόλη – Ανθρώπινη Πόλη».

Η αναλυτική κατανομή του συνολικού ποσού γίνεται ως εξής:
1. Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 11.000,00 ευρώ
2. Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας 10.000 ευρώ
3. Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου 8.000 ευρώ
4. Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής 8.000 ευρώ
5. Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 5.000 ευρώ
6. Ι.Ν. Αγίας Μαύρας 5.000 ευρώ
7. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου 5.000 ευρώ

Η κατανομή του ποσού έγινε και εφέτος με «αντικειμενικά» κριτήρια όπως ισχυρίστηκαν η εισηγήτρια και ο κ. Δήμαρχος, κάτι το οποίο όμως δεν προκύπτει από την πραγματική κατάσταση.
Έτσι και εφέτος το μεγαλύτερο ποσό πηγαίνει σε Ι.Ν. που δεν κάνει καθόλου συσσίτια ενώ υπάρχει ανισοκατανομή σε ενορίες  είτε κάνουν είτε δεν κάνουν συσσίτια.

Η πρόχειρη δικαιολογία πως «μπορεί να μην κάνουν συσσίτια αλλά προσφέρουν δέματα με τρόφιμα στους άπορους και γι αυτό το λόγο επιχορηγούνται από το Δήμο» δεν ευσταθεί, αφού το 90% αυτών των τροφίμων, οι ενορίες μας το λαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ από:
· την Αρχιεπισκοπή Αθηνών,
· το Δήμο Ηλιούπολης,
· από χορηγίες επιχειρηματιών της πόλης μας και όχι μόνο,
· από πολίτες.

Αμέσως, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Δήμος δεν μοιράζει με αντικειμενικά κριτήρια τα χρήματα, άρα αυτό γίνεται με  καθαρά υποκειμενική κρίση και μόνο, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί πως καθορίζεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις που είναι ανθρώπινο και κατανοητό να υπάρχουν.

Προσωπικά πιστεύω αυτό που κατά κύριο λόγο εκφράζει και η Εκκλησία, πως η αποστολή Της δηλαδή, είναι πρωτίστως πνευματική και δευτερευόντως φιλανθρωπική. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε, κάποιους συμπολίτες μας τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση, το φιλανθρωπικό έργο των ενοριών μας είναι και σημαντικό και ουσιαστικό και απαραίτητο. Για το λόγο αυτό καλά κάνει ο Δήμος και ενισχύει το έργο της.

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η διοίκηση του Δήμου μας, ήταν να καλέσει τις επτά ενορίες μας με τα Φιλόπτωχα τους, να τους εκφράσει τη βούληση της, πως από τον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2018, θα διαθέσει το ποσό των 52.000 ευρώ για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου και των συσσιτίων περιλαμβανομένων.

Να τους καλέσει ΟΙ ΙΔΙΟΙ να αποφασίσουν με αντικειμενικά κριτήρια, αφού έχουν συνολική εικόνα (όχι μόνο για τη δική τους ενορία) και να συμφωνήσουν οι ίδιοι στην κατανομή, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, (καταστάσεις σιτιζομένων ή τιμολόγια εάν πρόκειται για αγορά αγαθών) και στη συνέχεια να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση που θα είναι προϊόν δικής τους συζήτησης, διαβούλευσης και συναπόφασης.

Έτσι πρέπει να πράττει ένας θεσμός όπως είναι ο Δήμος, απέναντι σε έναν άλλο θεσμό όπως είναι η Εκκλησία. Με σοβαρότητα, αντικειμενικότητα και κυρίως με καθαρές και διακριτές τις σχέσεις τους. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και φέτος ήταν απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά υπεισέρχεται ο Δήμος στα εσωτερικά της Εκκλησίας, την εξισώνει και την αντιμετωπίζει σαν να είναι πολιτιστικός ή αθλητικός σύλλογος, αφού και αυτοί επιχορηγήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτός ήταν ο λόγος που καταψήφισα και εφέτος το συγκεκριμένο θέμα, διαφωνώντας στη διαδικασία και ΜΟΝΟ σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3 Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΟs

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Bρείτε μας στο Facebook

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Αθλητικά

  Αθλητικά3 εβδομάδες πριν

  Παρακολουθήστε Ζωνταντά Το Φιλικό Παιχνίδι Γ.Σ Ηλιούπολης – Ιωνικός Νίκαιας

  Τον Ιωνικό Νίκαιας φιλοξενεί στο 3ο κατά σειρά φιλικό παιχνίδι ο Γ.Σ Ηλιούπολης, σε άλλο ένα κρίσιμο τέστ πριν την...

  Αθλητικά1 μήνα πριν

  Δύσκολος Όμιλος Για Ηλιούπολη & Χαραυγιακό Στη Γ’ Εθνική

  Στα «βαθιά» έπεσαν οι δύο ομάδες της Ηλιούπολης που τη νέα αγωνιστική σεζόν θα αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική Κατηγορία. Σύμφωνα...

  Αθλητικά1 μήνα πριν

  Πρωταθλήτριες Οι Νεανίδες Του Γ.Σ Ηλιούπολης Στο Μπάσκετ

  Άλλον έναν τίτλο στην πλούσια τροπαιοθήκη του Γ.Σ Ηλιούπολης προσέθεσαν οι νεανίδες της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου, κατακτώντας το πανελλήνιο...

  Αθλητικά2 μήνες πριν

  Ανανέωσε Στον Γ.Σ Ηλιούπολης Ο Αρχηγός Κώστας Γάγγος

  Ανακοίνωση από τον ποδοσφαιρικό Γ.Σ Ηλιούπολης.

  Αθλητικά2 μήνες πριν

  Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Στον Γ.Σ Ηλιούπολης

  Στη θεση του προέδρου παραμένει ο κ. Ανδρέας Τρομπέτας.

  ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

  ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ