Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Επιστολή Βαλασόπουλου Προς Επιχειρηματίες – Προωθείται Η Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Στην Ηλιούπολη

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηλιούπολης.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης Newsroom

Επιστολή Βαλασόπουλου Προς Επιχειρηματίες – Προωθείται Η Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Στην Ηλιούπολη

Εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν στην τοπική επιχειρηματικότητα της πόλης, καθώς μετά την πρόσκληση των τοπικών εμπόρων για ίδρυση Εμπορικού Συλλόγου στην Ηλιούπολης, ο δήμαρχος της Πόλης, απέστειλε επιστολή προς όλους τους επιχειρηματίες με την οποία τους ανακοινώνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου” στην Ηλιούπολη στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Δήμος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα καταθέσουν από κοινού αίτημα και η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομία», στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδικό 098 (Α/Α ΟΠΣ 2658) και τίτλο «Aνοικτά Kέντρα Eμπορίου» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το έργο έχει ως στόχο την πλήρη αναδιαμόρφωση της περιοχής παρέμβασης, η οποία οριοθετείται από τις οδούς Κανάρη, Κουντουριώτου και Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα,  με σκοπό την ανάδειξη μίας εμπορικής περιοχής με ενιαία ταυτότητα, που θα αποτελέσει πόλο έλξης κατ’ εξοχήν εμπορικού, αλλά συνάμα και πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της επισκεψιμότητας και τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας και της τοπικής αγοράς.

αρχείο λήψης Επιστολή Βαλασόπουλου Προς Επιχειρηματίες - Προωθείται Η Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Στην Ηλιούπολη

Οι Παρεμβάσεις Που Απαιτούνται

Σύμφωνα με την επιστολή του Δημάρχου, για υλοποίηση του στόχου αυτού θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, εκσυγχρονισμού των υποδομών, βελτίωσης της προσβασιμότητας και του μικροκλίματος της περιοχής, παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που εξετάζεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή και αφορούν στο δημόσιο χώρο είναι:

 1. Αναβάθμιση υλοποιούμενων έργων πεζοδρόμησης των οδών Μπότσαρη, Βύρωνος και Ρήγα Φεραίου με χρήση ψυχρών υλικών (κυβόλιθοι),
 2. Εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης Μνημείου εθνικής αντίστασης
 3. Εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης του διατηρητέου Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου.
 4. Φυτεύσεις-ενισχύσεις πρασίνου.
 5. Παρεμβάσεις σκίασης – Τοποθέτηση στεγάστρων στην οδό Ειρήνης
 6. Αναβάθμιση οδοφωτισμού – αλλαγή φωτιστικών στύλων και σωμάτων
 7. Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά: παγκάκια, ζαρντινιέρες, περιφράξεις κ.α,
 8. Δημιουργία ειδικών χώρων για αφισοκόλληση / γκράφιτι
 9. Εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων κοινής ωφελείας
 10. Προμήθειαηλεκτροκίνητουminibusτελευταίας τεχνολογίας8-10 θέσεων, με μειωμένη εκπομπή CO2 και αέριων ρύπων, χωρίς αντίτιμο για τη χρήση του και δρομολόγησή του για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/πελατών στο εμπορικό κέντρο
 11. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ
 12. Τοποθέτηση επιδαπέδιας ταινίας φωτισμού LED.
 13. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, όπως συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (freewifi για τους επισκέπτες) και συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού
 14. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, όπως συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους της περιοχής παρέμβασης, με την εγκατάσταση βυθιζόμενων κώνων διαχείρισης κυκλοφορίας.
 15. Αναβάθμιση – Κατασκευή συστήματος απορροής όμβριων υδάτων στην οδό Θέτιδος
 16. Εγκατάσταση πράσινης γωνιάς (πράσινου σημείου) για απόθεση και περισυλλογή επαναχρησιμοποιούμενων / ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
 17. Σηματοδότηση σε όλες τις εισόδους – εξόδους της προτεινόμενης περιοχής με κατασκευές συμβατές με το «εταιρικό πρόσωπο» του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.

Δωρεάν Παροχές Προς Τις Επιχειρήσεις – Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρότασης είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή, 100% χρηματοδοτούμενες από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, χωρίς καμία επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δράσεις και παρεμβάσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής, που δύναται να υλοποιηθούν στις επιχειρήσεις είναι:

 • προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων,
 • ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά (π.χ πέτρα, μάρμαρο) των εξωτερικών όψεων,
 • προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών,
 • προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών,
 • προμήθεια και εγκατάσταση κάθετων κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης,
 • εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων,
 • προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων,
 • προμήθεια και εγκατάσταση κατακόρυφων διαχωριστικών, σκιάστρων, ομπρελών τεντών σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, επιλέξιμες είναι και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής, όπως:

 • συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών.
 • διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, όπως μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι κ.ά.)
 • προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών), δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα.

Οι ανωτέρω δαπάνες που αφορούν σε παρεμβάσεις στα καταστήματα της περιοχής είναι 100% χρηματοδοτούμενες (μέσος όρος δαπάνης: 2.000€ ανά επιχείρηση). Οι εν λόγω δαπάνες καταβάλλονται απευθείας στον ανάδοχο που θα αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών, χωρίς καμία επιβάρυνση της ωφελούμενης επιχείρησης.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πρότασης που θα υποβάλει ο Δήμος Ηλιούπολης, θα οριστικοποιηθούν από κοινού, έπειτα από διαλογική συζήτηση μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Δήμου Ηλιούπολης. Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι η συμμετοχή του μέγιστου δυνατού αριθμού των επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης, ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία ταυτότητα της εμπορικής περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ενημέρωση και συζήτηση για την πρόταση της δημοτικής αρχής θα γίνει κατά της διάρκεια της  συνάντησης του δημάρχου με τους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή πέριξ της κεντρικής πλατείας του Δήμου, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και ώρα 16.30.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ