Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Ανάλυση: Η Πρώτη Αποτίμηση Του Εκλογικού Αποτελέσματος Στην Ηλιούπολη – Οι Νέοι Συσχετισμοί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Ανάλυση: Η Πρώτη Αποτίμηση Του Εκλογικού Αποτελέσματος Στην Ηλιούπολη – Οι Νέοι Συσχετισμοί

Οι εκλογές της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου ανήκουν πλέον στην ιστορία, έχοντας ως μεγάλο νικητή των Στάθη Ψυρρόπουλο και την παράταξη «Πρώτα Η Ηλιούπολη», με τον 39άρη νέο Δήμαρχο να σημειώνει το ιστορικό 61% στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το ilioupolinews παρουσιάζει μια ανάλυση των νέων συσχετισμών, όπως αυτοί προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι Εκλογές Των Ρεκόρ

Μεγάλη νικήτρια των εκλογών είναι η αποχή. Στον πρώτο γύρο των εκλογών έφτασε το 49,89% ενώ στον δεύτερο γύρο το 62,74%. Στον δεύτερο γύρο μάλιστα, τά έγκυρα ψηφοδέλτια, επί των οποίων βγήκε το τελικό αποτέλεσμα ήταν 20.814 σε σύνολο 59.745 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης.

Για να συνειδητοποιήσουμε το πως η αποχή διαστρεβλώνει την πολιτική πραγματικότητα, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια αναγωγή των ψήφων που έλαβε η κάθε παράταξη στον πρώτο γύρο όχι ως προς τους συμμετέχοντες, αλλά ως προς όσους έχουν δικαίωμα ψήφου στην πόλη, δηλαδή θα επιχειρήσουμε να δούμε τον αντίκτυπο της κάθε παράταξης στην πραγματική κοινωνία.

Με απλά μαθηματικά και με βάση τα αποτελέσματα του Α’ γύρου:

  • Ο Κ. Ψυρρόπουλος έλαβε 7.368 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 12,33% του συνόλου των δημοτών. (21,4% στον Β’ Γύρο – 12.694 ψήφοι)
  • Ο Κ. Χατζηδάκης έλαβε 6.172 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 10,33 του συνόλου των δημοτών. (13,59% στον Β’ Γύρο – 8.120 ψήφοι)
  • Ο Κ. Ευαγγέλου έλαβε 3.688 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 6,17% του συνόλου των δημοτών.
  • Ο Κ. Μπουγάς έλαβε 3.483 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 5,82% του συνόλου των δημοτών.
  • Ο κ. Ευσταθίου έλαβε 2.827 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 4,73% του συνόλου των δημοτών.
  • Ο κ. Παπαδάτος έλαβε 1.916 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 3,2% του συνόλου των δημοτών.
  • Ο κ. Αραμπατζής έλαβε 1.892 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 3,1% του συνόλου των δημοτών.

Με αυτή την αναγωγή δεν επιχειρείται σε καμία περίπτωση η υποβάθμιση της προσπάθειας ή της πολιτικής επιρροής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά αντίθετα, η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Η αναγωγή αυτή μπορεί να μην είναι επιστημονικά δόκιμη, ωστόσο δείχνει μια καλή εικόνα των πραγματικών συσχετισμών μεταξύ παρατάξεων και κοινωνίας. Η μεγάλη αποχή θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να κερδίσουν την χαμένη αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Σε αυτές τις εκλογές, έσπασαν άλλα δύο ρεκορ.

Το πρώτο είναι το ηλικιακό. Ο Στάθης Ψυρρόπουλος γίνεται ο νεαρότερος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, σε ηλικία μόλις 39 ετών, ενώ το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται κατά το 1/3 του από άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Ένα άλλο ρεκορ που έσπασε, ήταν αυτό της εναλλαγής παρατάξεων στη διοίκηση. Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ηλιούπολης, μια παράταξη που έχασε τις εκλογές στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κατορθώνει να πάρει ξανά την εξουσία στις αμέσως επόμενες εκλογές. Η παράταξη «Πρώτα Η Ηλιούπολη» έχασε στις εκλογές του 2019 και κατάφερε να ανακάμψει με νέο επικεφαλής, σπάζοντας την παράδοση, και κερδίζοντας ξανά την εκλογική μάχη.

Οι Παράγοντες Που Έδωσαν Την Νίκη Στον Ψυρρόπουλο

Ο κ. Ψυρρόπουλος πέτυχε κάτι που φάνταζε δύσκολο: Πήρε μια -σχεδόν διαλυμμένη- δημοτική παράταξη, η οποία είχε αποσυντεθεί μετά την ήττα του 2019, κατάφερε να την αναδιοργανώσει διοικητικά, να την ανανεώσει σε πρόσωπα και να την κάνει ξανά ανταγωνιστική. Ο νέος Δήμαρχος, επιβεβαίωσε τη φράση «οι εκλογές είναι μαραθώνιος και όχι 100άρι»: Δούλεψε συστηματικά, πόρτα-πόρτα από το 2021, 2 χρόνια πριν τις εκλογές. Βγήκε στους δρόμους, μίλησε με κόσμο και αυτό το ρευστοποίησε στην κάλπη. Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν το «ταμείο» συστηματικής δουλειάς 2,5 ετών, όταν άλλες παρατάξεις έκαναν αγώνα μόλις 2 μηνών πριν τις εκλογές.

Ο Καταλύτης Της Νίκης Και Το Φαινόμενο «ΕΝΑΚ»

Σίγουρα η σκληρή δουλειά ανταμείβεται, ωστόσο το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήρθε με τη βοήθεια συγκεκριμένων ανθρώπων. Πρώτος, ο Βασίλης Βαλασόπουλος, ο οποίος συνέδραμε με κάθε τρόπο, ειδικά στο κομμάτι της στρατηγικής προς την κάλπη. Ο πρώην Δήμαρχος, στα τέλη Ιουλίου, φαίνεται πως είπε σε στενό του πρώην συνεργάτη «εγώ δεν θα το αφήσω μόνο του το παιδί», όπως και έγινε. Σήκωσε τηλέφωνα, έτρεξε και έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Η μεγαλύτερή του όμως συμβολή ήταν μια «υποχώρηση».

Όταν στις αρχές Αυγούστου φάνηκε πως το ΕΝΑΚ του Δημήτρη Πανταζόπουλου είχε διάθεση διαλόγου, ο Βαλασόπουλος ήταν εκείνος που άφησε στην άκρη την σκληρή πολιτική κόντρα που είχε με τα στελέχη της συγκεκριμένης παράταξης και άνοιξε τον δρόμο της συνεργασίας. Ήταν μια κίνηση που στην αρχή προκάλεσε τριγμούς, οι οποίοι ωστόσο ξεχάστηκαν ένεκα της πίεσης των εκλογών.

Και μιας αναφέρθηκε το ΕΝΑΚ, εδώ χρειάζεται μια ad hoc ανάλυση.

Μετρώντας τη σταυροδοσία των μελών του ΕΝΑΚ που μπήκαν στο ψηφοδέλτιο Ψυρρόπουλου, τα στελέχη του ΕΝΑΚ πήραν περίπου 1.500 σταυρούς (949 πήρε μόνος του ο κ. Γιάννης Πούλος), γεγονός που μεταφράζεται -με μια πρόχειρη αναγωγή- σε περίπου 650 ψηφοδέλτια. Δηλαδή, σε επίπεδο εκλογικού σώματος, το ΕΝΑΚ αντιπροσωπεύει -χοντρικά- το 1,1% των δημοτών, παίρνοντάς ως μέτρο πως ο εκλογικός κατάλογος αριθμεί 59.745 εγεγγραμμένους.

Πως γίνεται λοιπόν ένα παραταξίδιο του 1,1% να γίνται καταλύτης, θα αναρωτηθεί κάποιος.

H απάντηση κρύβεται στην φράση «it’s all about marketing». Το ΕΝΑΚ αποτελείται από παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ξέρουν πότε έιναι η κατάλληλη στιγμή να φανούν και να δράσουν. Το 2019, 3 μήνες πριν από τις εκλογές θυμήθηκαν ότι υπάρχουν και μόλις 1,5 μήνα πριν τις εκλογές προσδέθηκαν στο άρμα του νυν Δημάρχου , που φαινόταν πως θα κερδίσει. Έτσι και το 2023, 3 μήνες πριν τις εκλογές έφυγαν,για ασήμαντη αφορμή, από την παράταξη του Δημάρχου και 1 μήνα πριν τις εκλογές συνέπραξαν με τον Στάθη Ψυρρόπουλο, αφού πρώτα έκαναν διερευνητικές με άλλες παρατάξεις και συνειδητοποίησαν πως «εδώ δεν μας παίρνει», όπως χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί.

Για να αποδώσουμε όμως «τα του καίσαρως τω κaίσαρι», πρέπει να παραδεχτούμε το εξής: Σε επίπεδο προεκλογικής οργάνωσης, το ΕΝΑΚ παίρνει «άριστα 10». Η ενσωμάτωσή του στην πάλαι ποτέ εχθρική του παράταξη «Πρώτα Η Ηλιούπολη» φάνηκε κατευθείαν, καθώς οι άνθρωποι του ξέρουν να «τρέχουν εκλογές». Με παλιά συνταγή, που θυμίζει 10ετία 1980, αλλά ξέρουν να κάνουν εκλογές. Αυτό φάνηκε. Μέσα σε μια εβδομάδα ο οργανωτικά η παράταξη του κ. Ψυρρόπουλου ανέβηκε επίπεδο, με τον ίδιο να φαίνεται παντού. Ως «παλαιάς κοπής ΠΑΣΟΚοι», οι 3 άνδρες που κουμαντάρουν το ΕΝΑΚ εφαρμόζουν το ρητό «αφού δεν μπορείς να κερδίσεις κάποιον εχθρό, γίνε φίλος του». Το 2010 και το 2014 συνετρίβησαν εκλογικά από τον Βασίλη Βαλασόπουλο, ενώ το 2019 κατάφεραν μια «πύρρεια νίκη», συνειδητοποιώντας ωστόσο πως η παράταξη του πρώην Δήμαρχου θα επανέλθει το 2023. Έτσι, οι πάλαι ποτέ πολιτκοί εχθροί έγιναν άσπονδοι φίλοι.

Για να συνοψίσουμε το «φαινόμενο ΕΝΑΚ», πρόκειται για μια παράταξη που έχει συνειδητοποιήσει πως δεν έχει καμία ελπίδα για αυτόνομη πορεία και που κάθε φορά επενδύει το μικρό πολιτικό και επικοινωνιακό της κεφάλαιο στο «άλογο που προηγείται στην κούρσα». Έτσι, Εδώ και 5 χρόνια, το ΕΝΑΚ δεν έχει εκφράσει δημόσια ούτε μια γραμμή για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέσεις, ή τουλάχιστον δεν φαίνονται. Απλά άγεται και φέρεται μεταξύ παρατάξεων και βρίσκεται στην καρδιά των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολιτικό plugin, το οποίο δίνει ώθηση στην τελευταία «πίστα» πριν τις εκλογές.

Με απλά λόγια: Επικοινωνία άριστα, ουσία μηδέν.

Το ΕΝΑΚ θυμίζει το γαλατικό χωριό του Αστερίξ, με έδρα την Αγία Μαρίνα: Ο δριύδης Πανταζοπουλίξ έχει τον μαγικό ζωμό, ο Πουλίξ και ο Μπενίξ, έχουν πέσει στη μαρμίτα μικροί, και τώρα δίνουν 2-3 σταγόνες μαγικού φίλτρου σε όποιον υποψήφιο Δήμαρχο τους παρακαλέσει και τους κάνει να αισθανθούν λίγο «ψηλότεροι» από το πολιτικό τους ανάστημα.

Η Παράταξη Του Απερχόμενου Δημάρχου

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, ο συνδυασμος του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη, εκλέγει 5 δημοτικούς συμβούλους. Ήταν μια παράταξη που ξεκίνησε τη θητεία της με μόλις 6 δημοτικούς συμβούλους και κατόρθωσε μέσω των συνεργασίων να φτάσει στους 16 στο τέλος, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία του σώματος. Η παράταξη «Ενωμένοι Για Την Ηλιούπολη» μπαίνει αναμφισβήτητα σε έναν κύκλο εσωστρέφειας μετά την ήττα στις εκλογές, με βασικό «άγνωστο Χ» να παραμένει έαν ο κ. Χατζηδάκης θα συνεχίσει ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη νέα δημοτική θητεία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι έμπειροι και μπορούν να ασκήσουν ισχυρή αντιπολίτευση, καθώς γνωρίζουν τα ζητήματα του δήμου «από μέσα» ως νυν αντιδήμαρχοι, ωστόσο μένει αποδειχθεί έαν η παράταξη θα παραμείνει ενιαία ή θα διαλυθεί στα εξ ών συνετέθη.

Η Φωτεινή Πόλη

Ο Δημήτρης Ευαγγέλου είναι ο «νέος παίκτης» στα δημοτικά τεκταινόμενα της πόλης. Σε μόλις 10 μήνες κατάφερε να πάρει την 3η θέση των προτιμήσεων, αφήνοντας πίσω του παραδοσιακές κεντροδεξιές δυνάμεις στην πόλη, αλλά και το ισχυρό πλέον ΚΚΕ. Σε όλη του την προεκλογική πορεία έδειξε σοβαρότητα και μετριοπαθή λόγο, ενώ διατηρεί ένα εξαιρετικά θετικό προφίλ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος ο κ Ευαγγέλου θα είναι ενεργός στο δημοτικό συμβούλιο, έχοντας μαζί του δύο καλούς δημοτικούς συμβούλους (Μαρίνο Μπασούρη & Βαγγέλη Κεφαλά), με στόχο την επικοιδομητική αντιπολίτευση.

Όπως ό ίδιος έχει αναφέρει σε στενό του κύκλο θα ασκήσει σθεναρή αντιπολίτευση, αλλά όχι άγονη κριτική, έχοντας ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί ομάδα τεκμηρίωσης ενόψει της νέας θητείας. Η νεοσυσταθείσα παράταξη σίγουρα θα προσπαθήσει να διευρύνει δυνάμεις, θέλοντας να είναι εκείνη που θα πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο αντιπολίτευσης.

Η Δυναμωμένη Λαϊκή Συσπείρωση

Η παράταξη του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, μπορεί να χάνει 2 δημοτικούς συμβούλους στο νέο σύμβουλιο λόγω της κατάργησης της απλής αναλογικής, ωστόσο έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για το ποσοστό της. Με μπροστάρη τον νέο επικεφαλής της, τον 32άρη Αλέξανδρο Μπουγά, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει βάλει ισχυρές βάσεις για μαχητική αντιπολίτευση.

Καμμένη Γη & Μεγάλη Ευκαιρία Για Τον Κεντροδεξιό Χώρο

Οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλιούπολη κ. Τάσος Ευσταθίου και Γαβριήλ Αραμπατζής δεν πήγαν καλά σε αυτές τις εκλογές, συρρικνώνοντας τα ποσοστά τους και χάνοντας πολύτιμο, ζωτικό πολιτικό χώρο στην πόλη. Παρά το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές στην Ηλιούπολη πριν λίγους μήνες, οι δύο κεντροδεξιοί υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν κατάφεραν να απευθυνθούν επιτυχώς σε αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη «ανάγνωση» της συγκυρίας, η οποία αποδεικνύει πως, τελικά, οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια.

Στις τάξεις των δύο παρατάξεων επικρατεί έντονος προβληματισμός, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διάθεση αυτοκριτικής για το τι πραγματικά συνέβη. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς οι μνήμες των εκλογών είναι ακόμα νωπές.

Η κατάσταση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία» στην Ηλιούπολη θυμίζει «καμμένη γή». Σε κάθε περίπτωση, οι κεντροδεξιές δυνάμεις της πόλης έχουν τον χρόνο να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι και να επιχειρήσουν ευρύτερες συγκλίσεις, με πρωταγωνιστές νέα πρόσωπα. Οι Τάσος Ευσταθίου και Γαβριήλ Αραμπατζής φαίνεται πως έκλεισαν τον πολιτικό τους κύκλο στην πόλη και είναι εκείνοι που μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του χώρου με το θεσμικό τους «εκτόπισμα».

Για το τέλος, αφήσαμε την παράταξη «ΗΛΙΟΥ-Πόλις».

Τα ποσοστά της συρρικνώθηκαν. Η δύναμή της στο δημοτικό συμβούλιο μειώθηκε. Η παράταξη χωρίστηκε στα 2, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Ωστόσο, ο κ. Παπαδάτος, με τις γνώσεις και την αποδεδειγμένη όρεξή του για προσφορά, βάζει παρακαταθήκη για μια σοβαρή και αξιοπρεπή πορεία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Στάθης Ψυρρόπουλος θα κληθεί να διοικήσει με ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών του συμβούλων να είναι νέοι και συνεπώς άπειροι στην άσκηση εξουσίας στον Δήμο. Το στοίχημα θα είναι μεγάλο. Οι δικαιολογίες μηδαμινές. Το 60,99% που έλαβε στον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν πρέπει να θεωρηθεί «λευκή επιταγή», ούτε χωράει πολλούς πανηγυρισμούς. Είναι μήνυμα για σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και ταπεινότητα.

Οδοφωτισμός, καθαριότητα, κοιμητήριο: Αυτά τα 3 είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή στην 5ετή της θητεία.

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ