
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου οι πωλητές και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, βάζοντας προσωρινό «λουκέτο» σε έναν θεσμό που εδώ και δεκαετίες αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για την καθημερινή τροφοδοσία των νοικοκυριών. Η κινητοποίηση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, θα έχει διάρκεια επ’ αόριστον και αφορά το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Αττικής και φυσικά της Ηλιούπολης.
Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση, η οποία έχει καταστήσει τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους όλο και πιο δύσκολη. Όπως επισημαίνουν, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα καύσιμα, η ενέργεια, αλλά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν συσσωρευτεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί παραγωγοί να αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα βασικά έξοδα λειτουργίας τους.
Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις προκαλούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις της νομοθεσίας για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, τις οποίες οι πωλητές χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστες στην πράξη και αποκομμένες από την καθημερινή πραγματικότητα της υπαίθριας αγοράς. Όπως τονίζουν, αντί να στηρίζεται ο θεσμός των λαϊκών, δημιουργούνται πρόσθετα εμπόδια που απειλούν τη βιωσιμότητά του.
Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τους καταναλωτές, ιδιαίτερα όσους βασίζονται στις λαϊκές αγορές για την προμήθεια φρέσκων και οικονομικών προϊόντων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η κινητοποίησή τους δεν στρέφεται απέναντι στην κοινωνία, αλλά αποσκοπεί ακριβώς στη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και στη συγκράτηση των τιμών σε βάθος χρόνου.
Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.




