Facebook Pixel

Επικαιροτητα

Οριστικό «Οχι» Στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο Από Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης

Tι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συντάκτης ilioupolinews.gr

Οριστικό «Οχι» Στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο Από Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης

Οριστικό «όχι» στη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στην Ηλιούπολη έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης, καθώς επιβεβαίωσε την πρόθεση του να ενσωματωθεί η «γνωμοδότηση Καραβέλου» στο επίσημο κείμενο που θα στείλει ο Δήμος στην τεχνική διαβούλευση για την ΣΜΠΕ προστασίας του Υμηττού.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ψηφίσει να ενσωματωθεί στις επίσημες απόψεις του Δήμου για τη ΣΜΠΕ του Υμηττού αυτούσια η νομική γνωμοδότηση του νομικού Νίκου Καραβέλου. Στην γνωμοδότηση του ο έγκριτος νομικός χαρακτήριζε την ενδεχόμενη χωροθέτηση νεκροταφείου στον χώρο του ΚΥΤ ως «ανεπίτρεπτη», παρουσιάζοντας αναλυτικά την νομική του επιχειρηματολογία. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στη χθεσινή συνεδρίαση, επισφράγισαν την απόφαση τους για ενσωμάτωση της «γνωμοδότησης Καραβέλου», μετά από μια εξαντλητική συζήτηση γύρω από νομικά ζητήματα.

Με απλά λόγια, η άρνηση χωροθέτησης του κοιμητηρίου στην έκταση του ΚΥΤ έχει γίνει τυπικά επίσημη θέση του Δήμου, αφού θα συμπεριληφθεί σε επίσημο έγγραφο.

Νομική «Αντιπαράθεση» Για Την Δυνατότητα Χωροθέτησης Κοιμητηρίου

Η γνωμοδότηση του κ. Καραβέλου δεν ήταν η μόνη που είχαν στα χέρια τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης. Οι έτεροι δικηγόροι του Δήμου κύριοι Μανταδάκης και Δακουράς, μετά από επίσημο αίτημα του Δημάρχου είχαν καταθέσει τις δικές τους γνωμοδοτήσεις, οι οποίες -σε γενικές γραμμές- ανέφεραν πως δεν υπάρχει νομική διάταξη που να απαγορεύσει την χωροθέτηση κοιμητηρίου στο συγκεκριμένο σημείο.

Επιπλέον, υπήρξαν διαφωνίες ως προς την νομική προσέγγιση του κ. Καραβέλου γύρω από την αμφισβήτηση της απαλλοτρίωσης της έκτασης του ΚΥΤ από τον ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη έκταση στην οποία υπάρχει σήμερα το ΚΥΤ και σε κομμάτι της οποίας θα χτιζόταν το νέο κοιμητήριο ύστερα από παραχώρηση, ανήκει στον ΑΔΜΗΕ, ύστερα από απαλλοτριώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δημάρχου της πόλης, αλλά και των νομικών κ. Μανταδάκη και Δακουρά, η αμφισβήτηση της απαλλοτρίωσης από τον ΑΔΜΗΕ δύναται να ανοίξει τον «ασκό του αιόλου», καθώς αρκετές από τις δημοτικές υποδομές του Δήμου βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραβέλος αντέκρουσε το επιχείρημα αυτό αναφέροντας χαρακτηριστικά το εξής παράδειγμα: «Δεν γίνεται να ζητάς από τον κλέφτη κομμάτι των κλοπημέων, διότι με αυτό τον τρόπο τον νομιμοποιείς». 

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ περίπλοκη νομική υπόθεση, με το δημοτικό συμβούλιο να λαμβάνει, τελικά, την οριστική, πολιτική απόφαση να ενσωματώσει τις απόψεις του κ. Καραβέλου στις επίσημες θέσεις του Δήμου Ηλιούπολης για την ΣΜΠΕ του Υμηττού, λέγοντας έτσι ένα πρώτο, ηχηρό «όχι» στη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου.

 

Ακολουθήστε το Ilioupolinews.gr στο Facebook και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ηλιούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ILIOUPOLINEWS

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ